Zvezdo, pusti grb, nisu „indijanci“

Autor: Ivan Cvetković
četvrtak 05.11.2020.
09:29
Izvor: Boris Jovanović

Gent u Beogradu...

EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Povezane vesti

Ako znate kakav je grb Genta sigurno niste pomislili da su Indijanci doneli fudbal u Belgiju. Priča je prozaičnija, ovaj tim je dobio nadimak „Bafalo“ jer je 1906. Vilijam Kodi, poznatiji kao „Bafalo Bil“ posetio grad sa svojim cirkusom. Jasno, Indijanci i kauboji su bili zastupljeni, pa je sam poklič „Bafalo“ uskoro postao popularan u gradu, a studenti koji su osnovali klub su indijanskog poglavicu stavili na zastavu, ali tek dvadesetih godina kada je član atletskog kluba koji je delio praktično sa fudbalerima ime, izvesni Omar Smet nastupao na Olimpijski Igrama i kada je sam sebe bodrio pokličem „Bafalo“.

Indijanac koji je na grbu je Sijuks u predstavi je sukob bio između ovog plemena i kauboja, pa je poglavica zagledan u daljinu, u budućnost i u klubu su se uvek branili da oni ne ismejavaju, niti je to znak divljaštva američkih urođenika. U senzitivnoj zajednici, i današnjem svetu, ipak ograničili su brendiranje kluba samo na logo, poglavicu ne koriste toliko u marketinškim akcijama.

Gent je mali univerzitetski grad u flamanskom delu Belgije, tačnije u istočnoj Flandriji. Kao fudbalski deo sportskog društva, nastali su na početku 20. veka slave 120 godina postojanja, od prvih dana belgijske lige bili su tu, a od 1937. su pune tri decenije igrali u eliti.

Nisu repa bez korena, iako su sedamdesetih i osamdesetih šetali između najvišeg ranga i druge lige, ali su 1989. uspeli ne samo da se priključe eliti, već i dve godine kasnije zaigraju u četvrtfinalu Kupa UEFA, naime, eliminisali su Lozanu, Ajntraht Dinamo iz Moskve, ali je Ajaks bio prejak.

Ta generacija je bila treća u Belgiji, prva zvezda je bio Ervin Vanderberg, legenda belgijskog fudbala, a sa klupe ih je vodio Rene Vanderejken.

Baner

Sa vremena na vreme su uspevali da se domognu borbe za Evropu, osvoje u ovom veku par četvrtih mesta, na klupi su bili kasniji selektor Lekens, pa Norvežanin Trond Solid koji je svojevremeno slovio kao kandidat za klupu Zvezde. Pre deset godina su najvećeg rivala dobili u bici za Flandriju, osvojili drugo mesto ispred Briža, a posle su savladali i Serkl Briž pa su osvojili prvi trofej posle 26 godina.

Nastavili su da se dižu klub je 2013. Otvorio novi stadion „Gelamko“ Arenu“, a 2015. su podigli šampionsku krunu pobedom nad Standardom u Liježu i zaigrali direktno u grupnoj fazi Lige šampiona. Izborili su u grupi sa Lionom, Valensijom i Zenitom plasman u top 16 fazu, postali tek drugi klub iz Belgije, posle Anderlehta 2001. koji je prezimio u Ligi šampiona, u top 16 iz je izbacio Volfsburg.

Klub napreduje već desetak godina, igrali su osminu finala LE pre nekoliko godina, ove sezone su ispali od Dinamo Kijeva u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Iako su loše startovali, sa dva poraza, ekipa ima dosta iskusnih igrača i nemaju šta da izgube u Beogradu. Dosta je poznatih imena, Botaka koji je ranije igrao za Lids, Ukrajinac Jaremčuk, kao i svi belgijski klubovi imaju dosta Afrikanaca u svojim redovima, Ibraima Sise je igrao za Fulam, Niangbo je nada Salcburga, Francuz Ovusu je dete Liona, nema potrebe da nabrajamo,vratio se iskusni Kums iz Anderlehta, kupili su nekoliko mladih igrača, recimo Nemca Dorša koji je sa Hajdenajmom igrao baraž za Bundesligu i mladi je reprezentativac „Pancera“.

U ovom trenutku Gent je u lošoj situaciji, samo tri pobede u deset kola, u donjem domu su, odbrana je loša, ali Zvezda, iako je favorit, mora da bude oprezna...

baner

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

5 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Dr fudbala Miloje
Thursday, 05.11.2020
11:48

Звездо победи.

avatar
dejanera2
Thursday, 05.11.2020
11:01

Igraju u jacoj ligi od nase. Tim im je skuplji i po Transfermarketu. U tekstu kaze da su PREZIMILI u LS pre nekoliko godina! Izvuceni su iz prvog sesira! Stabilan su klub po svim merilima. Sa druge strane, u svim nasim medijima i izjavama, Zvezda je apsolutni favorit?! I posle mi realni? LJudi realna situacija je da smo mi i oni na 50-50. Bilo bi fenomenalno da im uzmemo 4 boda iz ove dve utakmice. Ako uzmemo 6 mi smo vec prosli dalje, ali nije katastrofa i ako uzmemo 2 ili 3! Jednostavna matematika (uz pobede Hofenhajma nad Slovanom) posle ova dva kola, uz npr dve neresene izmedju nas i Genta, tabela bi bila ovakva:
Hofenhajm 12
Zvezda 5
Liberec 3
Gent 2
To nas dovodi u poziciju da sa Nemcima igramo kuci, a Gent im ide na noge, dok je sa Liberecom situacija obrnuta. To govori da mi prolazimo pobedom nad Liberecom. Cak i sa neresenim protiv Libereca, uz isto to izmedju njih i Genta, mi opet prosli.

avatar
Gvozdeni97
Thursday, 05.11.2020
11:00

Ma neka su ih osnovali i ovi iz Atlantide, zar je bitno?
Zvezdaa do pobede 🔴⚪🔴⚪

avatar
Dorotej
Thursday, 05.11.2020
11:00

Super tekst. Sa zanimanjem sam čitao. Pohvala autoru Ivanu Cvetkoviću.

avatar
Ivan Cvetković
Thursday, 05.11.2020
11:47

Pohvale idu kolegi Borisu Jovanoviću koji je napisao tekst, moje ime je tu samo iz tehničkih razloga, ali hvala u ime redakcije 🙂