Piksi - Japanski car!

Autor: Mihajlo Vidojević
sreda 29.04.2015.
10:22
Izvor: Sportske.net

Proslavljeni fudbalski as Dragan Stojković Piksi biće odlikovan ordenom carskog reda u Japanu zbog doprinosa koji je dao unapređenju prijateljskih odnosa te zemlje sa Srbijom.

Dragan Stojković Piksi

Povezane vesti

Gotovo decenija i po prošla je od momenta kada je Dragan Stojković Piksi okačio kopačke o klin i tako stavio tačku na fantastičnu igračku karijeru. Rođeni Nišlija preselio se 1994. godine u Japan gde je završio fudbalsku karijeru a potom od 2008. do 2013. sedeo na klupi kluba za koji je igra.

Igrajući za Nagoju Grampus i trenirajući taj klub u periodu od pet godina Dragan Stojković Piksi dao je nemerljiv doprinos razvitku japanskog fudbala ali i unapređenju prijateljskih odnosa Japana i Srbije.

Dve godine nakon što je napustio klupu Nagoje Vlada Japana odlučila je da bivšeg prvotimca Radničkog, Crvene zvezde, Marseja i Verone odlikuje ordenom carskog reda.

Piksi se nalazi na spisku 50 domaćih i stranih dobitnika ordena izlazećeg sunca sa zlatnim zracima koji će dobiti zbog nemerljivog doprinosa koji je dao za unapređenje prijateljskih odnosa Japana i Srbije.

To nije prvo priznanje koje je Dragan Stojković Piksi dobio u Japanu pošto je ranije jedan trg u Nagoiji dobio ime po njemu, baš kao i jedna od tribina fudbalskog kluba za koji je igrao i trenirao gotovo punih 15 godina.

Dodajmo i to da je orden istog reda 2012. godine dodeljen Ser Bobiju Čarltonu što dovoljno govori o tome kakav ugled Stojković uživa u Japanu.

Bivši fudbaler i predsednik Crvene zvezde rođen je 3. marta 1965. godine u Nišu a tokom reprezentativne karijere odigrao je 84 utakmice i postigao 15 golova u dresu sa državnim grbom.

Najveća dostignuća na klupskom planu su titula prvaka Evrope sa Olimpikom iz Marseja 1993. godine ali i zvanje pete "Zvezdine zvezde" koje mu je pripalo 1990. godine.

Ne propustite

Komentari

4 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.

avatar
jv
Wednesday, 29.04.2015
14:06

Zasto su svi najbolji pobegli iz ove zemlje? Vrati se u nas fudbal i pomozi mu,ti si legenda ove zemlje.

avatar
Čika Marko
Thursday, 30.04.2015
05:49

Kome da se vrati...Toletu i njegovim čobanima...pa nije lud.

avatar
Ronaldinjo
Wednesday, 29.04.2015
12:23

Jedan od najvecih fudbalera sa nasih prostora, kojeg sam ja gledao.

avatar
DjovaneElber
Wednesday, 29.04.2015
10:44

Dragane legendo!