Belgija - Vreme za titulu?

Autor: Darko Mitrović
utorak 08.06.2021.
17:00
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Da li je kucnuo čas strašne generacije?

EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Povezane vesti

Belgija svakako kvalitetom spada među najbolje timove na svetu, to nije sporno. Ipak, ovo je možda poslednja šansa na EP za veliku generaciju koja je igrala polufinale Mundijala, osvojila treće mesto i bila jedan stepenik iza strašnih "Crvenih Đavola" koje je Maradona zaustavio u Meksiku 1986. Između tog rezultata i ovog najboljeg u istoriji, nije bilo značajnijih uspeha, dugo nisu mogli da nađu naslednike Geretsa, Pfafa, Vanderejkena, Kulemansa, kasnije i Enca Šifa. U stvari ova generacija sa prvom trojicom je igrala i finale EP 1980. protiv Nemačke, a 1972. su Belgijanci bili treći u Evropi. Dakle, duga tradicija, smenjivanje velikih i manje dobrih perioda do dolaska na scenu po mnogima najtalentovanije generacije u istoriji ove zemlje. Nema potrebe da nabrajamo, svi belgijski igrači su zvezde u vodećim evropskim klubovima, Kurtoa brani za Real, Lukaku je osvojio titulu u Italiji, i mada je Azar neprimetan dve godine u Realu, reprezentacija je nešto drugo. Roberto Martinez koji insistira za razliku od prethodnika Vilmotsa na proaktivnom fudbalu ima zastrašujući tim, nismo zaboravili De Brujnea koji je mozak tima i svakako referentna tačka za rezultat Belgije na šampionatu.

PUT DO PRVENSTVA

Belgijanci su se poput Italijana prošetali grupom, deset pobeda, 40 golova, samo tri primljena, praktično bez otpora su stigli do prve pozicije. Da ne prepričavamo rezultate u grupi, tek Rusiju sa kojom će igrati i u završnici su dobili dva puta, spakovali im sedam golova, što dovoljno govori o nadmoći. Martinez je doveden da iskoristi napadački potencijal tima koji je igrao prilično konzervativno uz igrače kojima raspolaže. Povukao se Kompani koji je bio lider tima, ali zanimljivo da Belgijanci opterećeni jezičkim razlikama Flamanaca i Valonaca deluju kao veoma homogena grupa, nema klanova, a flamanski deo tima govori francuski, jer Valonci ne znaju baš dobro holandski.

SELEKTOR

Roberto Martinez je pet godina na klupi, on je trener koji je stekao ime u Engleskoj, poznat kao sledbenik ofanzivne igre koji insistira na kratkim pasovima i građenju igre, imao je odlične rezultate u Viganu, a onda otišao u Everton gde su očekivali više. Radio je u Svonsiju za koji je i igrao, u domovini nije ostavio trag, ali je šest sezona nastupao i za Vigan. Ono što se tražilo od njega, ispunio je, Belgija je promenila navike, dominira, traži loptu i igru, vidi se da je selektor sledbenik Krojfove filozofije. Na Mundijalu, Belgija je tukla Brazilce i ispala od Francuza u napetom meču, što su mnogi okarakterisali kao finale pre finala.

KAPITEN

Eden Azar nije onaj stari i to je najveća briga Belgijanaca. Muče ga povrede u Realu, ali i kada je zdrav nije pokazao mnogo, već ga proglašavaju za promašaj od 100 miliona. Samo, igrači kao Azar su uvek spremni da podignu za kratko vreme nivo igre, pristalice druge teorije tvrde da nije potrošen tokom sezone, da će biti opasan, željan fudbala i da klub ne može da se poredi sa reprezentacijom. Čovek od 100 miliona ima mnogo iskustva, napunio je 30 godina, i iako Vertongen ima najviše nastupa za "Crvene đavole", Azar je pravi lider tima, mnogo otresitiji i od De Brujnea koji mu je zamenik, ali i od Aldervirelda koji je takođe stariji i ima sličan broj nastupa.

SASTAV

Golmani: Tibo Kurtoa (Real Madrid), Simon Minjole (Klub Briž), Mac Sels (Strazbur);

Odbrana: Tobi Aldervejreld (Totenhem), Dedrik Bojata (Herta), Džejson Denajer (Lion), Tomas Vermalen (Kobe), Jan Vertongen (Benfika), Timoti Kastanj (Lester), Toma Menije (Borusija Dortmund);

Vezni red: Kevin de Brujne (Mančester Siti), Leander Dendonker (Vulverhempton), Denis Prat (Lester Siti), Juri Tilemans (Lester), Hans Vanaken (Klub Briž), Aksel Vitsel (Dortmund), Janik Karasko (Atletiko Madrid), Naser Šadli (Istanbul Bašakšehir), Eden Azar (Real Madrid), Dris Mertens (Napoli), Torgan Azar (Borusija Dortmund);

Napadači: Žeremi Doku (Ren), Leandro Trosar (Brajton), Miši Batšuaji (Kristal Palas), Romelu Lukaku (Inter), Kristijan Benteke (Kristal Palas) i Dris Mertens (Napoli).

Selektor: Roberto Martinez.

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke