Danska - Ponovo kao “dinamit”?

Autor: Darko Mitrović
utorak 08.06.2021.
18:00
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Danci imaju najbolji tim u poslednjih desetak godina

EPA-EFE/Liselotte Sabroe
EPA-EFE/Liselotte Sabroe

Povezane vesti

Verovatno znate da su zlatne godine Danaca bile, ili bolje da kažemo počele osamdesetih kada je "Danski dinamit" igrao redovno na velikim takmičenjima. Taj veliki tim sa zvezdama poput Prebena Elkjera Larsena i Alana Simonsena je šokirao Englesku na Vembliju u kvalifikacijama za EP u Francuskoj 1984. Stigli su do polufinala, stariji se sećaju da su uvalili pet golova nesrećnoj Jugoslaviji. Tim je imao zapaženu ulogu i na narednom Mundijalu, a nova generacija predvođena braćom Laudrupom (Mihael nije igrao na završnom turniru) je postavila standard za sve buduće generacije. Danci su zbog sankcija SR Jugoslaviji naknadno pozvani na prvenstvo i šokirali su svet, postali evropski prvaci. Usledilo je divlje slavlje, to je bio veličanstven uspeh, iako uz senku zbog činjenice da se nisu plasirali. Nakon toga došlo je do pada, i mada su se pojavljivali u završnicama, osim u Portugalu nisu prošli grupu. Tim je nekako uvek ostajao u predvorju, izostajali su rezultati i na Mundijalima, a navijači su doživljavali razočaranja jer je "Olsenova banda" kako su bili poznati po selektoru Morten Olsenu uvek imala više potencijala nego što je pokazivala na terenu. U Rusiji su prošli grupu, što je i sada cilj, sa puno samopouzdanja idu na prvenstvo, selektor Hjulmand ima iskusnu ekipu, sa Šmajhelom na golu, Kjaerom, Kristensenom, Eriksenom koji je mozak tima, Vasom, Hojbergom, Brejtvajtom, Jusufom Poulsenom, kao retko kada njihovi igrači su članovi najvećih klubova u Evropi.

PUT DO PRVENSTVA

Danci su se plasirali direktno na šampionat, iz grupe D, vodili su veliku bitku sa Švajcarcima, ali i drugo mesto je bilo dovoljno. Ostavili su iza sebe Republiku Irsku koja je u procesu tranzicije, tukli su Švajcarce, ostali neporaženi tokom kvalifikacija, pa su sa četiri pobede i isto toliko remija na kraju ostvarili cilj. Igrali su dopadljiv i ofanzivan fudbal, prošla su vremena kada su zavisili od ćudi "Lorda" Bentdnera koji je prošlost tima. Eriksen, iako u drugom planu u Interu, igrajući za nacionalni tim je dobio punu satisfakciju, povlačio konce, dao i pet golova. Imaju zaista dosta dobrih ofanzivnih igrača, vezni fudbaleri su opasni po protivnički gol, na drugoj strani Kjaer doživljava drugu mladost. Ovo je odlično selektiran tim, prilično iskusan i nije čudo što ih mnogi proglašavaju za potencijalno iznenađenje prvenstva.

SELEKTOR

Za razliku od nekih prethodnih selektora iz zlatnih vremena Kasper Hjulmend nema neku igračku reputaciju, bio je prosečan fudbaler, a rano je završio karijeru zbog povrede kolena. Njegova priča je slična onima nemačkih trenera poput recimo Nagelsmana, kao mlad je počeo sa trenerskim poslom, kalio se sa mlađim kategorijama, a osvojio je neočekivano prvu titulu u istoriji Nordsjelanda. On je dobio šansu kao Tuhelov naslednik u Majncu pre sedam godina, ali je smenjen nakon katastrofalnih rezultata, pa se vratio u domovinu. Zamenio je Hareidea kome je ugovor istekao 2020. godine i koji se sa ekipom plasirao na šampionat, dakle uživa plodove rada bivšeg selektora.

KAPITEN

Simon Kjaer je dobro poznato ime u evropskim krugovima, Zamparini ga je otkrio i doveo u Palermo, skupo prodao Volfsburgu, kasnije je putovao preko Rome, Lila, Fenera, Sevilje i Atalante, do Milana. Iako ga posmatraju kao veterana on ima 32 godine i pored povreda može i dalje mnogo da ponudi timu. On i zamenik kapitena, golman Šmajhel su lideri ove ekipe, Kjaer je odigrao preko 100 mečeva za nacionalni tim, jubilej je proslavio pobedom na Vembliju protiv Engleske. Koliko ima iskustva neka posvedoči i činjenica da je bio deo Olsenovog ganga i igrao još kao klinac na Mundijalu u Južnoj Africi.

SASTAV

Golmani: Kasper Šmajhel (Lester), Fredrik Rjonov (Šalke), Jonas Lesl (Midtjiland)

Odbrana: Simon Kjer (Milan), Andreas Kristensen (Čelsi), Janik Vestergard (Sautempton), Joakim Mehle (Atalanta), Jens Striger Larsen (Udineze), Joakim Andersen (Fulam), Daniel Vas (Valensija), Nikolaj Bojlesen (Kopenhagen), Matijas Jorgensen (Kopenhagen)

Vezni red: Kristijan Eriksen (Inter), Tomas Dilejni (Borusija Dortmund), Pjer Emil Hojberg (Totenhem), Kristijan Norgard (Brentford), Matijas Jensen (Brentford), Anders Kristijansen (Malme), Mikel Damsgard (Sampdorija) i Robert Skov (Hofenhajm).

Napad: Martin Brejtvajt (Barselona), Jusuf Poulsen (Lajpcig), Jonas Vind (Kopenhagen), Kasper Dolberg (Nica), Andreas Korenlijus (Parma), Andreas Skov Olsen (Bolonja).

Selektor: Kasper Hjulmand.

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke