Finci - Rezultat iz snova

Autor: Darko Mitrović
utorak 08.06.2021.
20:00
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Debi na velikim takmičenjima...

 EPA-EFE/Georgia Panagopoulou
EPA-EFE/Georgia Panagopoulou

Povezane vesti


Za Finsku ovo je bukvalno istorija. Kada se pomene ova reprezentacija, prva, mnogi kažu i jedina asocijacija je Jari Litmanen. "Leteći Finac" je i čovek koji je najviše puta oblačio dres nacionalnog tima, a i najbolji je strelac. Slabosti tima su limitirale i njega na tridesetak golova. Ovo je prvo veliko takmičenje za Finsku, pre više od četiri decenije bili su kratki za bod, malo im je nedostajalo da odu na EP u Italiju. Bili su i na par minuta od baraža za Mundijal u Francuskoj, dali autogol i ostali u suzama. U doigravanje je otišla Mađarska koju je zgromila SR Jugoslavija. Pre desetak godina odlučivala je poslednja utakmica protiv Portugala, da su pobedili, otišli bi na EP 2008. Finska je igrala dobro, sačuvala 0:0, ali nije bilo dovoljno. U prošloj deceniji uvek gorka razočaranja, tim je uspevao da zaustavi Nemačku i Španiju, ali taj povremeni bljesak uvek je ostajao bez kontinuiteta. Ređali su se selektori i igrači, no bez pomaka. Sve do poslednjih kvalifikacija kada su naplaćeni svi neuspesi.

PUT DO PRVENSTVA

Finska je živela od golova raspucanog Temu Pukija, po mnogima Litmanenov naslednik je dao čak deset golova u kvalifikacijama i bio daleko najbolji strelac u grupi. Italija je prema očekivanju bila neprikosnovena, sa maksimalnim učinkom, ali to je odgovaralo Fincima. Jer, njihova meta je bila prosečna Grčka. Ciljali su drugo mesto i na kraju ga se dokopali, pobedom protiv Lihtenštajna, neizbežni Puki je dao dva gola. Tako je overen istorijski plasman na veliko takmičenje, pa je poraz od Grka u poslednjoj utakmici bio nebitan. U grupi je bila i Bosna sa mnogo unutrašnjih problema u timu. U Helsinkiju su Finci dobili "Zmajeve", nisu gubili bodove protiv slabijih ekipa, Jermenije i Lihtenštajna, na kraju je šest pobeda bilo dovoljno da se dokopaju šampionata.

SELEKTOR

Marku Kanerva je igrao za Helsinki i reprezentaciju, jedno vreme kao profesionalac u Švedskoj, ali koliko je fudbal razvijen u njegovoj zemlji neka posvedoči činjenica da je po završetku karijere radio kao nastavnik u osnovnoj školi. Zahvaljujući igračkoj prošlosti kalio je zanat kao asistent Heliskoskom i Kitu Amstrongu u svom Helsinkiju, a zatim je vodio šest godina mladu reprezentaciju. Bio je pomoćnik bivšim selektorima, Patalainenu i Bakeu, u par navrata u vakuumu vodio tim. Na klupi Finaca bilo je većih imena, poput Melera-Nilsena, Roja Hodžsona, Stjuarta Bakstera, ali niko nije do Kanervea odveo reprezentaciju na veliko takmičenje.

KAPITEN

Tim Sparv je najiskusniji igrač tima, prvi put je igrao pre 12 godina za tim, sakupio 79 nastupa i bez obzira na neuspeh u pokušaju da se nametne u Sautemptonu kao talentovani klinac, ostvario je solidnu karijeru u Švedskoj, Holandiji, Nemačkoj i na kraju Mitjitlandu u kome je proveo sjajnih šest godina gde je igrao i Evropu. Preselio se prošlog leta u AEL, odnosno Larisu kako je ovaj tim poznat kod nas. On je defanzivni vezni, čovek od poverenja, Finci igraju tvrdo, defanzivno, retko primaju golove i kapiten je veomna važan šraf.

SASTAV

Golmani: Lukas Hradecki (Bajer Leverkuzen), Jese Joronen (Breša), Ansi Jakola (Bristol Rovers).

Odbrana: Tomas Lam (Zvole), Paulus Arajuri (Pafos), Jere Uronen (Genk), Juhani Ojala (Vejle), Sauli Vajsanen (Kjevo), Nikolaj Alho (MTK), Danijel O’Šonesi (HJK), Niko Hamalajnen (KPR), Leo Vajsanen (Elfsborg), Robert Ivanov (Varta Poznanj).

Vezni red: Jasin Asenun (Lahti), Oni Valakari (Pafos), Piri Soiri (Esbjerg), Fredrik Jensen (Augzburg), Joni Kauko (Esbjerg), Glen Kamara (Rendžers), Rasmus Šiler (Đurgarden), Tim Sparv (Larisa).

Napad: Temu Puki (Norič), Lasi Lapalajnen (Montreal), Markus Fors (Brentford), Joel Pohjanpalo (Union Berlin).

Selektor: Marku Kanerva.

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke