Italija - EP prokletstvo

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 08.06.2021.
11:00
Izvor: Sportske.net

Da li je Manćini spreman da izbriše lošu prošlost?

Povezane vesti

Italija važi za reprezentaciju koja mnogo bolje prolazi na Mundijalima, nego na šampionatima Evrope. Zbog čega je tako, postoje razna mišljenja, jedno da im je potrebno više vremena da se zagreju. U stvari kada su prvi put organizovali osvojili su jedinu titulu i to u kontroverznim okolnostima protiv Jugoslavije u ponovljenom meču. Iako o tome nerado govore, sudija Dinst im je baš pomogao da izjednače protiv Jugoslovena, Domengini je izborio rimejk u kome su bili bolji, dva dana nakon prvog meča i dokopali se titule. To je bilo iskupljenje za blamiranje na Mundijalu 1966. kada ih je eliminisala Severna Koreja, ali i prvi korak nove generacije koja je dve godine kasnije stigla do finala Mundijala. Ni kada su organizovali 1980. nisu uspeli da prođu polufinale, a serija neuspeha trajala je do 2000. Tačnije, to je verovatno najveća žal Italijana za trofejem, jer bili su veoma blizu, delile su ih sekunde, propuštali su da dokrajče svetskog prvaka Francuze, i primili gol u nadoknadi što je bio uvod u poraz u produžetku. Prokletstvo je nastavljeno, četiri godine kasnije su završili u grupi, sećate se kada je Toti pljunuo danskog igrača, a komšije Danci i Šveđani završili 2:2 što je eliminisalo Italijane. Dvanaest godina kasnije stigli su ponovo do finala, neočekivano, ali Španija je jednostavno bila prejaka, Nisu se proslavili ni u Francuskoj, pa su propustili Mundijal, jasno je da sa velikom čekaju ovo takmičenje. 

PUT DO PRVENSTVA

Italija je bila neverovatna u kvalifikacijama, neko će to pripisati sastavu grupe, Fincima, Grcima, Bosancima koji nisu ni druga klasa evropskog fudbala, ali nije lako pobediti u svih deset mečeva. Primili su četiri gola, Manćini je napravio homogen tim, bez zvezda, relativno je malo igrača iz najvećih klubova. Neka imena poput Bonućija, Imobilea, Kjelinija su preživela, ali ovo je nova ekipa, okupljena oko veoma motivisanih fudbalera, ratnički tim sa Veratijem i verovatno Žorginjom kao komandantima na sredini. Samo, za razliku od nekih ranijih generacija, igraju lep fudbal, Manćini nije tradicionalista i čini se da "Azuri" nedostatak klase u odnosu na najbolje nadoknađuju bez problema strašnim zajedništvom.

SELEKTOR

Manćini je bio strašan igrač, velika prznica, ali i zvezda Serije A, neverovatan u klubovima i uvek znatno slabiji u reprezentaciji. Sa Italijom nije osvojio ništa, često je bio u senci Bađa, zbog povrede je propustio dosta mečeva, od 1993. praktično nije igrao za tim. Kao trener, sa Interom je krenuo u niz titula, širio "italijanske" manire i profesionalizam u Sitiju, osvojio je PL, povratak u Inter nije doneo puno, radio je u Turskoj i Rusiji, kratko, zov domovine je bio jači. Nasledio je nesrećnog Đanpjera Venturu kao "Komisario tekniko", vratio optimizam i veru u nacionalni tim, ovo bi mogao da bude ispit karijere za "Manćija".

KAPITEN

Đorđo Kjelini je statua Juventusa i italijanskog fudbala, traku je nasledio od Bufona, kao i u klubu, on je deo post generacije, nakon osvajanja titule prvaka sveta u Nemačkoj. Dobro ili manje dobro, kako god je igrala reprezentacija, veteran je uvek bio na najvišem nivou. Ni godine nisu načele njegovu želju, najbliže je stigao do titule vicešampiona pre devet godina, a član je kluba 100 kada su u pitanju nastupi. Kjelini se oporavio nakon povrede igra za Juve i zauzeće svoje mesto, na pretpostavlja se, oproštajnom prvenstvu u plavom dresu. 

SASTAV

golmani: Salvatore Sirigu (Torino), Đanluiđi Donaruma (Milan), Aleks Mere (Napoli)

odbrana: Đovani Di Lorenco (Napoli), Đorđo Kjelini (Juventus), Leonardo Spinacola (Roma), Emerson (Čelsi), Frančesko Aćerbi (Lacio), Leonardo Bonući (Juventus), Alesandro Bastoni (Inter), Alesandro Florenci (PSŽ), Rafael Toloi (Atalanta). 

sredina terena: Manuel Lokateli (Sasuolo), Marko Verati (PSŽ), Lorenco Pelegrini (Roma), Žoržinjo (Čelsi), Stefano Sensi (Inter), Federiko Kijeza (Juventus), Brajan Kristante (Roma), Nikolo Barela (Inter), Federiko Bernardeski (Juventus).

napad: Andrea Beloti (Torino), Lorenco Insinje (Napoli), Domeniko Berardi (Sasuolo), Ćiro Imobile (Lacio), Đakomo Raspadori (Sasuolo). 

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke