Portugal - Repriza?

Autor: Milovan Longinov
četvrtak 10.06.2021.
18:00
Izvor: Sportske.net

Niko nema tako zvučna imena

EPA/GEORGI LICOVSK
EPA/GEORGI LICOVSK

Povezane vesti

Portugal stiže kao šampion na prvenstvo, pre pet godina su šokirali Francuze u finalu i osvojili pehar, jedinu titulu u seniorskom fudbalu. Generacija Figa, Rui Košte, Kouta je dominirala u mlađim kategorijama ali nije uspela da se popne na tron. Ako 1996. i četiri godine kasnije nisu imali dovoljno iskustva i podlegli su pritisku, onda na šampionatu koji su organizovali nema opravdanja. Ušli su u finale i izgubili od Grčke što je verovatno najšokantniji rasplet u istoriji velikih takmičenja. Naravno da su u ovom veku redovni u završnicama, predvođeni Kristijanom Ronaldom, pre 13 godina igrali su u četvrtfinalu, izgubili u Bazelu od Nemačke, da bi četiri godine kasnije stali protiv pobednika Španaca na penale. To je bilo na neki način finale pre finala pošto je šampion odbranio titulu u velikom stilu, rasturili su Italiju u finalu.

Međutim, na prošlom šampionatu je sve stiglo na naplatu i onaj mitski poraz iz 1984. kada ih je Platini srušio u produžetku u polufinalu. I sada je Francuska bila domaćin i favorit, Portugal je igrao relativno loše tokom prvenstva, čak su im davane male šanse u duelima sa Hrvatima i Poljacima, ali su oba puta prošli na penale. Zatim su savladali Vels, a onda i pored toga što se Ronaldo povredio, šokirali su Gale, Eder je postigao jedini gol u produžetku. Generacija sa Ronaldom, Pepeom, Nanijem, Kvarežmom je uspela ono što drugim generacijama koje su možda i više obećavale nije uspelo, dokopala se titule prvaka. 

Put do prvenstva

Portugal nije blistao, na kraju su završili ispred Srbije, ali za njih nije čudno da igraju loše u kvalifikacijama. Osvojili su 17 bodova, počeli sa dva remija kod kuće, sa Srbijom i Ukrajinom, do kraja su izgubili u Kijevu, drugo mesto, Ronaldo po običaju najbolji strelac, dao je 11 golova, jedan više od našeg Mitrovića. Ali, kvalifikacije ne znače ništa, cilj je ostvaren, na papiru Portugal je jedan od favorita za titulu. Psihološka barijera je probijena, imaju moćan tim, Pepe i dalje igra, Ruben Dijaš je mlada nada, nema potrebe da nabrajamo, Fernandeš, Bernardo Silva, i iznad svih kapiten Ronado, zaista je teško zamisliti jaču ekipu. Pokriveni su apsolutno na svim pozicijama nekoliko igrača koji bi bili standardni u svakom drugom timu su rezerve, pomenimo samo Žotu, Renata Sančesa, Neveša, Mutinja, Andre Silvu, imaju zaista tim da se smrzneš.

Selektor

Fernando Santoš je izrastao u legendu, verovatno će ovo biti njegov poslednji posao, mada nema nameru da ode sa klupe posle šampionata. Bio je prosečan igrač, ali je vodio Porto, Sporting i Benfiku, jedan od retkih trenera kome je to pošlo za rukom. Napravio je solidnu karijeru u Grčkoj, bio na klupama Panatinaikosa, AEK i PAOK-a, vodio reprezentaciju Helena dva ciklusa i na kraju preuzeo Portugal pre sedam godina. Osim evropske titule sa svojom zemljom, osvojio je i Ligu nacija, bio prvak sa Portom, ima najveći procenat pobeda od svih selektora u istoriji svoje zemlje.

Kapiten

Šta reći o Kristijanu Ronaldu što ne znate? On odoleva godinama, možda nije najbolji fudbaler u istoriji, oko toga možemo da se sporimo, ali najbolji strelac jeste. Preskočio je i Pelea, odigrao je oko 180 mečeva za "Selesao das Kinjaš", dao preko 100 golova, kada su reprezentacije u pitanju ostalo je da pređe Ali Daija. Osvojio je bukvalno sve u klupskoj konkurenciji igrao za najveće timove sveta, Junajted i Real, sada je u Juventusu. Možda promeni klub, ali igraće i dalje za reprezentaciju iako ima 36 godina. Nije najstariji u timu, Fonte i Pepe su stariji. Ronaldo se neće oprostiti, igraće i na Mundijalu u Kataru. 

Sastav

Golmani: Entoni Lopez (Lion), Rui Patrisio (Vulverhempton), Rui Silva (Granada).

Odbrana: Žoao Kanselo (Mančester Siti), Nelson Semedo (Vulverhempton), Žoze Fonte (Lil), Pepe (Porto), Ruben Dijaš (Mančester siti), Nunjo Mendeš (Sporting), Rafael Gereiro (Borusija Dortmund).

Vezni red: Danilo Pereira (PSŽ), Žoao Palinja (Sporting), Ruben Neveš (Vulverhempton), Bruno Fernandeš (Mančester junajted), Žoao Mutinjo (Vulverhempton), Renato Sančes (Lil), Seržo Oliveira (Porto), Vilijam Karvaljo (Betis).

Napad: Pedro Gonsalveš (Sporting), Andre Silva (Ajntraht Frankfurt), Bernardo Silva (Mančester siti), Kristijano Ronaldo (Juventus), Diogo Žota (Liverpul), Gonsalo Gedeš (Valensija), Žoao Feliks (Atletiko Madrid), Rafa Silva (Benfika).

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke