Rusija - Cilj nokaut faza

Autor: Darko Mitrović
utorak 08.06.2021.
19:00
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Rusi nemaju velike mogućnosti, ali mogu da iznenade...

Beta/AP Photo/str/ Alexander Mysyakin
Beta/AP Photo/str/ Alexander Mysyakin

Povezane vesti


Problematično je da li Ruse možemo smatrati naslednicima fudbalskog tima SSSR. Obično se kaže da su Ukrajinci nosili zastavu tog tima, ali to nije baš tačno, pogotovo šezdesetih kada je na prvom odigranom EP, "Zbornaja Komanda" stigla do titule predvođena "Paukom" Lavom Jašinom. Oni su titulu dobili bez borbe u finalu, Frankova Španija je odbila da igra sa komunistima. Četiri godine kasnije "Crvena furija" ih je tukla u finalu. Sovjetska imperija je tradicionalno bolje prolazila na šampionatima kontinenta nego Mundijalima, izgubili su dva finala, jedno 1972. od Zapadnih Nemaca, drugo u vreme raspada države, kada su ih zaustavili Gulit i Van Basten. Kao samostalna država, pamte sjajnu epizodu 2008. kada su ih Hidink i Aršavin dogurali do polufinala. Kasniji eksperimenti sa velikim imenima poput Kapela se nisu isplatili iako je Italijan bio najplaćeniji selektor na svetu. Rusi često deluju loše, letargično na velikim takmičenjima, a javnost im često zamera nedostatak patriotizma i samozadovoljstvo samim plasmanom na završni turnir.

PUT DO PRVENSTVA

Grupa je bila dobra, Belgija je pobeđivala sve kod kuće i na strani, pa su i Rusi stradali na tom putu. Ali, zato su bili na visini zadatka protiv ostalih timova, iza sebe su ostavili naše dželate Škote i slabe timove Kipra i Kazahstana, kao i patuljke iz San Marina. U stvari, ovaj tim je dobio sve mečeve, svih osam van duela sa prejakom Belgijom i bez problema se plasirao na šampionat. Na prošlom EP su se izbrukali, završili u grupi, a šampionat sveta na kome su bili domaćini je završio četvrtfinalom što je najveći uspeh na Mundijalima od raspada SSSR, ali uz činjenicu da domaćina obično guraju.

SELEKTOR
Stanislava Čerčesova se verovatno sećate kao golmana Rusije, branio je na Mundijalu u SAD, a debitovao je u poslednjim mesecima raspada SSSR. Najviše vremena je proveo kao golman moskovskog Spartaka, branio u Bundesligi kada je Drezden ušao po političkom ključu, pa u Austriji. Prosečan golman reći će neki, ali trajao je dugo, počeo trenersku karijeru u Austriji, bio na klupi Spartaka, Tereka, Amkara, Dinama iz Moskve, Legije, pre nego što je doveden na klupu Rusije, mnogi kažu i po političkoj liniji. Čerčesov je dobio novi ugovor zahvaljujući četvrtfinalu Mundijala, pa ga produžio nakon plasmana na EP. On je tradicionalista, tim igra defanzivno, umeju da igraju na rezultat, mediji hvale čvrstu ruku selektora.

KAPITEN

Artjom Džuba je preuzeo traku nakon povlačenja Sergeja Ignaševiča, odnosno golmana Akinfejeva. Ovaj iskusni napadač je deset godina u reprezentaciji, otpisivan i potcenjivan, ali nema sumnje da je on jedan od najboljih ruskih napadača u poslednjih 30 godina. Dao je 29 golova za nacionalni tim, izbačen je nakon neprikladnog ponašanja u jednom viralnom videu na društvenim mrežama. Ali Čerčesov zna koliko vredi napadač Zenita, vratio ga je u tim u kvalifikacijama za SP, dao je tri gola Maltežanima i Slovencima. Sa Zenitom vlada u šampionatu, najbolji je strelac kluba u poslednjih šest godina mada je bio i na pozajmici u Tuli.

SASTAV

Golmani: Juri Djupin (Rubin), Andrej Lunev (Zenit), Matvej Safonov (Krasnodar), Anton Šunin (Dinamo Moskva).

Odbrana: Georgi Džikija (Spartak Moskva), Igor Divejev (CSKA Moskva), Mario Fernandes (CSKA Moskva), Juri Žirkov (Zenit), Vjačeslav Karavajev (Zenit), Fedor Kudrijašov (Antalija), Andrej Semenov (Ahmat)

Vezni red: Dmitri Barinov (Lokomotiva Moskva), Rifat Žemaletdinov (Lokomotiva Moskva), Maksim Muhin (Lokomotiva Moskva), Aleksandar Golovin (Monako), Danil Fomin (Dinamo Moskva), Roman Zobnin (Spartak Moskva), Alekej Jonov (Krasnodar), Daler Kuzjajev (Zenit), Andrej Mostovoj (Zenit), Magomed Ozdojev (Zenit), Denis Makarov (Rubin), Aleksej Mirančuk (Atalanta), Denis Čerišev (Valensija).

Napad: Artjom Dzjuba (Zenit), Anton Zabolotni (Soči), Aleksandar Sobolev (Spartak Moskva).

Selektor: Stanislav Čerčesov.

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke