Vels - Bejl i družina “Zmajeva”

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 08.06.2021.
12:00
Izvor: Sportske.net

Sve se vrti oko kapitena...

Povezane vesti

Velšani su od putujuće trupe igrača iz nižih engleskih liga, izrasli u ozbiljan tim, na kraju krajeva, pre pet godina su stigli u polufinale. To je ponovljen uspeh sa najvećeg takmičenja i jedinog na kome su prethodno igrali, 1958. kada ih je legendarni "Dobri div" Džon Čarls predvodio do četvrtfinala na Mundijalu u Švedskoj 1958. Između ta dva takmičenja, par puta su bili blizu, jednom 1984. kada je onim golom Radanovića u nadoknadi na Poljudu Jugoslavija otišla na račun "Zmajeva". Ipak, iako je ovaj tim tokom decenije prošao Scile i Haridbe, od nesrećnog kraja selektora Gerija Spida, odlaska Kolmana i problema sa zakonom i nasiljem u porodici koji ima legendarni Gigs, oni će se posle pet godina pojaviti na novom takmičenju. Gigsa menja kao pomoćnik Rob Pejdž, zvezda tima je naravno Garet Bejl, nisu mnogo promenili navike, ekipa koja igra tvrdo, prima mali broj golova, očekuje da njihova najveća zvezda reši individualnim kvalitetom probleme u ofanzivi.

PUT DO PRVENSTVA

Kako rekosmo ništa novo nismo videli od Velšana, bili su dovoljno dobri da završe kao drugi ispred Slovaka, iza Hrvata od kojih su izgubili na strani. Bejl, Remzi i Kifer Mur iz Kardifa su dali po dva gola, upisale su se i mlade zvezde, Danijel Džejms koga je Solskjer doveo u Junajted, i Hari Vilson koji nije uspeo da se izbori za mesto pod suncem u Liverpulu. Zbog čega su bitni golovi? Nisu bitni, nego dragoceni. Jer, Velšani su imali bolju odbranu od "Kockastih", od šest pogodaka, tri im je dala Hrvatska. Prva primisao im je da zaštite svoj gol, od toga sve polazi i taj recept je dao rezultat. Na papiru deluju ne baš strašno, ali ko ih bude potcenio, imaće problema.

SELEKTOR

Rajan Gigs je pod optužbom za nasilje, nije mu prvi put, ponovo je porodica u pitanju, on je narušio svoj igrački legat mnogo puta ponašanjem van terena, pa iako je legenda, teško će mu oprostiti. "Čuvar klupe" je bivši selektor mlade reprezentacije Rob Pejdž. On nije repa bez korena, radi se o čoveku koji je igrao i u PL, sakupio oko 550 nastupa u jačim engleskim ligama, nastupao za Votford, Kardif, Koventri, između ostalih. Nema neko veliko iskustvo, ali je preuzeo tim od Gigsa i ostvario dve pobede u Ligi Nacija protiv Iraca i Finaca, plasirao se u elitni reprezentativni rang.

KAPITEN

Nema šta ne znate o Garetu Bejlu, najbolji je strelac u istoriji reprezentacije, lider koji brine za svoju zemlju mnogo više nego za klubove za koje igra. Zbog toga je u ovoj zemlji rudara i strašnih priča slavljen kao nacionalni heroj. Bejl je veći u očima navijača "Zmajeva" i od Raša i od samog Gigsa, Velšani su i Mark Hjuz, golman Nevil Sauthol da ne pominjemo sve legende. Bejl stiže na prvenstvo, ovoga puta sa utakmicama u nogama u Totenhemu, u reprezentaciji je 15 godina, dao je 33 gola, prešao Raša na prvom mestu večne liste, a desetak nastupa mu fali da prestigne rekordera po broju nastupa Krisa Gintera koji je 100 puta igrao za svoju zemlju. Postoje glasine da će ovo biti njegove poslednje utakmice i da planira da se povuče iz fudbala ovog leta, iako ima samo 31 godinu. 

SASTAV

Golmani: Vejn Henesi (Kristal palas), Deni Vord (Lester), Adam Dejvis (Stouk).

odbrana: Kris Ganter (Čarlton), Neko Vilijams (Liverpul), Ben Dejvis (Totenhem), Tom Lokjer (Luton), Džo Rodon (Totenhem), Konor Roberts (Svonsi), Etan Ambadu (Šefild), Ris Norington Dejvis (Stouk), Kris Mefam (Bornmut), Ben Kabango (Svonsi).

sredina terena: Džo Alen (Stouk), Hari Vilson (Kardif), Aron Remzi (Juventus), Džo Morel (Luton), Džoni Vilijams (Kardif), Dejvid Bruks (Bornmut), Danijel Džejms (Mančester junajted), Dilan Luvit (Istra), Rubin Kolvil (Kardif), Matju Smit (Donkaster).

napad: Tajler Roberts (Lids), Garet Bejl (Totenhem), Kifer Mur (Kardif).

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke