Danci – Piksijeva tinejdžerska trauma!

Autor: Filip Rodic
utorak 25.06.2024.
08:30
Izvor: Sportske.net

Još kao fudbaler na Evropskom prvenstvu ’84, Dragan Stojković osetio snagu našeg rivala.

Povezane vesti

Mnogi ljubitelji fudbala na ovim prostorima će večno žaliti što naša reprezentacija nije imala priliku da se takmiči na Evropskom prvenstvu u Švedskoj 1992. godine, ubeđeni da bi jedna od telentovanijih generacija sasvim izvesno stigla do trona.

U alternativnoj istoriji prosečnog Srbina priča ne bi bila kompletna bez pomalo omalovažavajućeg govora o evropskim šampionima Dancima, koji su na turnir otišli samo zahvaljujući tome što je Jugoslaviji zbog sankcija zabranjena ta mogućnost.

Niko ne spori da su izabranici Ivice Osima zasluženo završili na prvom mestu kvalifikacione grupe, pobedivši Dance u Kopenhagenu 2:0.

Uprkos tome, skloni narativu da nam u fudbalu nema ravnih, lako zaboravljamo poraz od Danaca na beogradskoj „Marakani“ 2:1, kada je dvostruki strelac za našeg rivala bio tadašnji golgeter Brondbija Ben Kristensen.

Tog 1. maja 1991. godine, dok se tlo stadiona Crvene zvezde još smirivalo od spektakularnog remija protiv Bajerna iz Minhena (2:2), zahvaljujući kojem je naš najtrofejniji tim otišao u finale Kupa šampiona, Danci su nas nakratko vratili na jun 1984. godine u Lionu.

Bilo je to na to Evropskom prvenstvu u Francuskoj kada je tim Todora Veselinovića doživeo je jedan od najvećih šamara u istoriji jugoslovenskog fudbala.

Mnogi Jugosloveni su tog 16. juna, bilo na „Žerlanu“ ili kraj malih ekrana, žalili sebe što su nakon gola Ljubomira Radanovića pola godine ranije na „Poljudu“ osetili lažnu nadu da naš tim može do dobrog rezultata u Francuskoj.
Uprkos tome što se Danska otrgla iz fudbalskog amaterizma tek 1979. godine, imenovanjem Poljaka Sepa Pjonteka za selektora, Veselinovićev tim je toga dana u Lionu više ličio na grupu nasumice okupljenih momaka nego li respektabilan sastav.

Čuveni „Danski dinamit“, kako su zvali reprezentativce ove zemlje tokom zlatnih osamdesetih, napunio je do vrha mrežu Tomislava Ivkovića, a aktuelni selektor Stojković je kao 19-godišnjak sa klupe doživljavao jedno od traumatičnijih iskustava u dresu državnog tima.

Taj meč iz Liona je bilo najbolji pokazatelj pravca u kojem će se dve reprezentacije kretati u godinama koje slede. Svega osam godina kasnije Danci će na temelju tima koji je formirao Pjontek postati evropski prvaci u godini kada jugoslovenski fudbal nije bio ni na mapi Starog kontinenta.

A samo nekoliko godina pre debakla u Lionu, reprezentativci Jugoslavije ostvarili su obe pobede nad Pjontekovim Dancima u kvalifikacijama za Mundijal u Španiji 1982. godine. Bilo je to u eri Veselinovićevog prethodnika Miljana Miljanića, kada smo slavili sa po 2:1 u mečevima u Ljubljani i Kopenhagenu.

Bilo je to tek opipavanje pulsa strašne generacije koja će nam vratiti dug u Lionu, a na prvenstvu Evrope u Francuskoj ’84 i na Mundijalu dve godine kasnije u Meksiku pokazati svetu da je reč o timu dostojnom respekta.

Ako je fijasko u Lionu bio tek opomena Jugoslovenima, duhovi prošlosti će se uneti u lice Srbiji tokom mečeva protiv Danaca u poslednjoj dekadi.
Jugoslavije tada već odavno nije bilo, ali će lekcije koje su nam Danci delili u poslednja tri susreta pokazati da smo zaista loši đaci, dostojni zadržavanju osobina koje su nas krasile još za vreme zajedničke države.

Čitav slom jedne generacije izuzetnih srpskih fudbalera, koji su mogli daleko više, ogledao se u sudarima protiv Danaca tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj.

Ta mučna jesen 2014. godine, obeležena podvalom decenije na utakmici protiv Albanije, zaokružena je novembarskim porazom od Danske 3:1 na stadionu Partizana.

Bio je to poslednji meč na klupi Srbije iskusnog holandskog stručnjaka Dika Advokata, koji je ostavio nezahvalan zadatak njegovom nasledniku Radovanu Ćurčiću da spase šta se spasiti može.

Stručnjak koji je postizao dobre rezultate sa Javorom iz Ivanjice i mladom reprezentacijom Srbije stigao je na klupu „Orlova“ u najgorem mogućem trenutku, a u karici neuspeha našao se i poraz od Danske u Kopenhagenu.
Golovima dvostrukog strelaca Jakoba Poulsena naš tim je sredionom juna 2015. godine poražen 2:0 na „Parken stadionu“, što je nakon gubitka bodova tri meseca ranije u Lisabonu označilo kraj svih nadanja Ćurčića na selektorskoj klupi.

Nepunih sedam godina prošlo je od tog mučnog poraza na severu Evrope, a Srbija i Danska su ponovo odmerile snage. Ovaj put u prijateljskom okršaju odigranom marta 2022. godine, prvom okupljanju nakon antologijske pobede u Lisabonu kojim su Stojkovićevi izabranici izborili Mundijal u Kataru.

Srbija je u Kopenhagen stigla nakon srećno izborene minimalne pobede protiv Mađara u Budimpešti, verujući da može sa skandinavskom selekcijom koja je svega devet meseci ranije igrala polufinale Evropskog prvenstva.

Toga dana Stojković je izveo najjači mogući sastav Srbije, ostajući dosledan igri sa jednim klasičnim napadačem (od čega je u međuvremenu odustao), ali je disciplinovan sastav Kaspera Jumlanda od starta izgledao mnogo bolje.

Epilog dešavanja na terenu je ubedljiva pobeda Danaca u 3:0 i najveća mrlja u Stojkovićevom selektorskoj karijeri do Svetskog prvenstva u Kataru.

Danci su pod trenerskom palicom nekadašnjeg trenera Nordsjelanda odigali više nego dobro u A Ligi nacija i nešto manje ubedljivo kao lider kvalifikacione grupe izborili plasman na aktuelni evropski šampionat u Nemačkoj.

Najveća mrlja im je svakako učešče na Mundijalu u Kataru gde su u objektivno prosečnoj grupi sa Francuskom, Australijom i Tunisom završili na samo jednom bodu.

Remiji protiv Slovenije i Engleske otkrio je sve vrline i mane tima kojeg kao kapiten predvodi iskusni golman Kasper Šmajhel, dok u polju glavnu reč vodi heroj nacije Kristijan Eriksen.

Prvi put nakon debakla iz 2022. godine, Srbija i Danska će ovog utorka od 21 sat u Minhenu odmeriti snage.

Biće to okršaj trećeg kola grupe C prvenstva Evrope u fudbalu, a našem timu je neophodna pobeda kako bismo izborili plasman u narednu fazu. 

Danska meč na „Alijanc areni“ dočekuje sa bodom više i boljom startnom pozicijom, dok je Srbiji neophodna pobeda za prolaz.

Mnogo toga zavisiće i od ishoda drugog para u grupi u kojem se u Kelnu od 21 sat sastaju Engleska i Slovenija.  Englezi su lideri sa četiri boda, dok naši prethodni rivali imaju dva manje.

U slučaju povoljnog ishoda meča u Minhenu, Engleze bi i remi zadržao na čelu tabele, dok je Slovencima neophodnija pobeda budući da imaju isto broj bodova kao Danci, a samo jedan više od Srbije.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke