​Anatomija jednog raspada i pitanje svih pitanja - Da li je Mesi, ipak, mogao da ostane?!

Autor: Milovan Longinov
sreda 01.09.2021.
18:10
Izvor: Sportske.net

Kako je katalonski gigant došao u ovu situaciju u kojoj je 1. septembra 2021. godine?

EPA-EFE/Quique Garcia
EPA-EFE/Quique Garcia

Povezane vesti

Fudbalski klub Barselona će u narednom periodu proći kroz svoj najteži još od ere Rajkard-Ronaldinjo, Gvardiola-Mesi, MSN, samo M... 

Barsa je ovog leta dopustila da ostane bez Mesija i Grizmana koji su zajedno tokom prošle sezone bili zaslužni za 48% golova svoje ekipe. Uz njih je otišlo još 12 igrača, klinci iz Barse B (Rej Menaj, Akieme, Monću, Konrad De La Fuente), anonimus poput Mateusa Fernandesa, ali i - Ilaiš Moriba, Karles Alenja, Fransisko Trinkao Žan-Kler Todibo, Žunior Firpo, novajlija Emerson... 

Da bismo odgovorili na pitanje kako je došlo do ovog finansijskoj i timskog pa i klupskog kraha, moramo da se vratimo u 2015. godinu. Da, Hosep Marija Bartomeu i njegova pobeda na izborima, nakon triplete sa trijom MSN. To je poslednja velika Barsina godina. Od tada, Barsa počinje da troši mnogo više nego što ima. Preplaćuje igrače u obeštećenjima i iz nekog razloga im daje daleko veće plate od realnih i što je još važnije, od onih koji su to tog trenutka imali u svojim klubovima. Baš zbog tih abnormalnih plata, nijedan od mnogih "škartova" poput Pjanića, Umtitija, Lenglea, Roberta, Brajtvajta, Kutinja, nije želeo da napusti klub. Barsa pravno nije mogla ništa. Raskidi ugovora su papreno skupi i nije lako tek tako raskinuti ugovor sa nekim igračem zato što je jednostavno samo - loš. 

I tako je Barsa, u trenutku kada treba da omogući uslove da zadrži i registruje Mesija, premašila za dva i po puta dozvoljeni budžet za plate. Međutim, logično pitanje koje nikako da neko postavi jeste - a kako je Barsa prošlog leta mogla da registruje sve svoje preplaćene igrače, a ovog nije mogla sa Mesijevom duplo manjom platom?

Tako je. Dvostruki aršini. Tada je Barsa bila pod ruku sa Havijerom Tebasom i važila su drugačija pravila. Barsi je pred novu sezonu "naređeno" da budžet za plate mora da bude maksimalno 88 miliona evra. Plate igrača, BEZ MESIJEVOG ugovora, premašile su 200 (DVE STOTINE) miliona evra. Dakle, Barsa je bila u pat poziciji.

Ipak, onda se postavlja novo pitanje - kako to da Đoan Laporta i njegovi stručnjaci, a doveo je najbolje ekonomske, nisu ranije znali za ovaj problem? Klub su preuzeli u martu. Odmah su digli kredit od pola milijarde evra samo da bi MOGLI DA POKRIJU PLATE IGRAČIMA i da isplate zaostale. 

Mesi je otišao 4. avgusta. Da li je klub mogao da ga zamoli da ostane do 31. u podne i da mu potom kaže da može da ide u PSŽ ako ne uspeju? Da li je odlaskom Grizmana i ostalih 12 igrača ušteđeno dovoljno novca da Mesi može da ostane? Tu ima nekoliko problema, a ovo su neki od njih.

1. Troškovi, brojke, zarada

Brojke kažu sledeće - Barsa je njihovim odlascima od prodaje/pozajmice zaradila 73,1 milion €, uz dodatnih 13 miliona € kroz bonuse. Na ove svote bi moglo da se doda 71,7 ili 81,7 miliona €, u zavisnosti od toga hoće li Vulverhempton otkupiti Trinkaa za 29 miliona €, Specija Reja Manaja za 2,7 miliona € i najvažnije - da Atletiko doplati još 40+10 miliona za Grizmana. Laporta je ukupan platni budžet trenutnih igrača uspeo da spusti za 25%, a ostatak potrebne zarade dobio je kroz prodaju gorepomenutih + uštedeo je mnogo na njihovim platama. Barsa  je odlascima Mesija, Grizmana i ostalih igrača, te uštedama na platama uštedela za predstojeću sezonu u startu 250 miliona evra. 

Nažalost - i pored svega navedenog, Barsa neće moći da završi i sledeću godinu sa pozitivnim bilansom, zbog ogromnih dugovanja i očajnog rada prethodne uprave. Ipak, prvi i ogroman korak ka finansijskom oporavku je napravljen.

2. Svi se pitaju zašto Mesi nije pristao da igra za NULA evra pa da mu sledeće sezone plate duplo? 

Prvo, zakon u Španiji, onaj pravi, pravi, ekonomski, kaže da poslodovac ne može da ponudi zaposlenom ugovor na manji od 50% od prethodnog. Drugo, ne može neko da radi za nula evra, da potpiše ugovor, a prethodno je zarađivao 100 miliona (tj. koliko je bruto iznosio njegov ugovor), jer zakon Španije to tumači kao potencijalnu proneveru, pranje novca, proneveru i slične malverzacije. 

Dakle - Mesi je uradio zakonski što je minimalno mogao i morao i želeo - pristao je na tačno 50% manji ugovor od prethodnog kako bi ostao u okvirima regulative. Međutim, i tu ima sumnje - da li je Mesi mogao da potpiše taj za 50% manji i da potom  sledeće godine potpiše novi, za ponovo za duplo manje para? Plus, on je već pristao da potpiše ugovor do 2026. godine kako bi omogućio klubu da "amortizuje" njegove isplate na pet godina. Kažu - nije moglo. 

Pre je moglo, pre samo godinu dana. Ali, tada Barsa nije bila među osnivačima Superlige Evrope. I u tom grmu leži zec. Havijer Tebas kao pudlica Aleksandra Čeferina nije želeo da bude mekši prema Barsi. Pravila i zakoni odjednom se poštuju. Laporta je do poslednjeg trenutka verovao da će La Liga popustiti, jer je i ona izgubila mnogo Mesijevim odlaskom, ali... kasnije ide i to posebno. 

3. Grizman 

Ovo je možda ključ. Brojke oko njegovog odlaska su neverovatne i kada ih budete pročitali, shvatićete  koliko je Barsa zaradila/uštedela/nije potrošila njegovim povratkom u Atletiko. Barsa je odmah dobila 10 miliona za jednogodišnju pozajmicu i još 40 će dobiti narednog po dogovoru za obavezan otkup. Uz to, Atletiko je preuzeo kompletnu Grizmanovu platu koja bruto iznosi 36 miliona evra. I najvažnije, Barsa je na amortizaciji njegovog transfera, odnosno ostatka  novca koji treba da plati Atletiku po dogovoru iz 2019, uštedela još 72 miliona evra. Dakle, 10+40+36+72, što je 158 miliona evra koji ostaju u Barsinoj kasi od trenutka kada je ostala bez Grizmana. 

Da li je taj isti posao mogao da bude završen 4. avgusta umesto Mesijevog odlaska? Da li bi na taj način Mesi ipak mogao da bude registrovan?

4. Smanjenje plata 

Zašto su kapiteni Pike, Buskets i Alba pristali na smanjenje plata tek tokom avgusta kada je Mesi već otišao i zašto nisu mogli to da učine pre? Međutim, ovo ne može i ne sme da bude povezano sa Mesijem, jer smo svedočili da je u trenutku kada je Pike zvanično potpisao, dan pre prvog kola sredinom avgustsa, tek tada su Memfis i Erik Garsija mogli da budu registrovani. Takođe, tek juče je i Aguero mogao da bude registrovan kada su Buskets i Alba zvanično potpisali nove i znatno manje ugovore. Mesi se u trenutku povratka vodio takođe kao besplatan i kako bi onda dovraga Barsa mogla da ga registruje sa njegovim ugovorom, ako su jedva u minut do 12 uspeli Depaja, Garsiju i Aguera koji su pristali da igraju za siću?! 

5. Superliga VS CVC investicioni fond 

Najupućeniji izvori iz Katalonije, najpouzdaniji novinari i uvek na pravom tragu, otkrili su tok čitave priče na relaciji Tebas - Laporta i konačnog razmimoilaženja zbog Mesijevog novog ugovora. 

- 14. jula na zajedničkoj večeri, Tebas je predočio Laporti ugovor koji će potpisati La Liga sa fondom CVC
- Fond plaća 2,7 milijarde evra, po kom bi Barsa odmah mogla da dobije 270. 
- Od toga samo 15% (oko 40 miliona) mogla bi da potroši na pojačanja, ostalo da zakrpi rupe i registuruje Mesija
- Tebas i Laporta nazdravljaju uz smeh, jer su pronašli rešenje da Mesi ostane u Barsi i La Ligi

Ipak, onda dolazi do zapleta i pucanja: 

- 3. avgusta La Liga potvrđuje da je potpisala ugovor sa CVC po kom dobija 2,7 milijarde evra
- Ugovor je drugačiji, Barsa mora da se obaveže da plaća 10% narednih 50 godina od zarade TV prava
- Uz to, Tebas ucenjuje Laportu i daje mu šah mat - ako prihvati novac od  CVC, Barsa mora da istupi iz Superlige
- To je nemoguće, jer pravno nijedan klub zvanično nije istupio iz Superlige, jer da jeste morao bi da plati pola milijarde evra za "penal" (Nije Amer lud da uloži četiri milijarde evra i da svaki od 12 učesnika može tek tako da ode). Superliga je pravno trenutno samo zamrznuta i načelno i dalje postoji kao osnovana, ne i "pokrenuta"
- Laporta nema izbora, ne može da istupi iz Superlige, ne može da uzme novac od CVC fonda, koji su prethodno već odbile Bundesliga i Serija A, baš zbog pogubnih "lihvarskih" detalja u ugovoru. 

Rezultat?

Laporta sutradan Mesiju saopštava da po pravilu Barsa mora da se uklopi u platni budžet od 88 miliona, a da je i bez njega na preko 200. Da je pitanje da li će uspeti da registruje i ostale koji su došli (Aguero, Depaj, Garsija, Emerson). Pravila odjednom važe. Laporta i Tebas više nisu na istoj strani, jer je Barsa pokušala da istupi iz UEFA. Drugog objašnjenja nema, jer prošlog leta, pred registraciju svih istih ovih igrača, Barsin platni budžet sa Mesijevim starim ugovorom bio je blizu 300 miliona evra, odjednom je sledećeg leta 88?!

Ovo su svi relevantni podaci koji su bili dostupni javnosti tokom proteklih mesec dana, od kada je obelodanjeno u kakvom je haosu Barselona i da će Mesi zbog toga morati da ode na onakav način na koji je otišao. Ostaje gorak ukus u ustima i gomila pitanja, na koja smo i mi pokušali da odgovorimo ovom analizom. Ipak, ne možemo da se otisnemo utisku i postavimo pitanja koja nam se svima i pored svega ovog nameću: 

Da li je uprava zaista  učinila sve, ama baš sve i u pravom trenutku počela da radi na Mesijevom ostanku? 

Nije. Jer, svi potezi koji su povučeni u avgustu, mogli su da budu još u junu i julu. 

Da li bi to bilo dovoljno? 

Verovatno da ne bi. Jer je Barsi bila potrebna dodatna pomoć, koju je nudio samo CVC, koji je poput kamataša nudio samo prividnu "dovoljnu" prvu pomoć. 

Da li se Laportin optimizam u vezi sa Mesijevim ostankom zasnivao samo na dobroj volji Havijera Tebasa i popuštanju pravila La Lige? 

Ispada da se Laporta najviše uzdao da će La Liga popustiti sa pravilima, jer je znao da u suprotnom ne postoji način i šansa da preko noći stvori sav taj novac. Ostao je u poziciji da bira između bankrota i Mesija. Jedini u kom ne bi izabrao Mesija (nadamo se mi navijači Barse da je baš tako)

I kako će onda Barsa funkcionisati? Kako će sledećeg leta napasti Erlinga Halanda? 

Nikako. Vratila se u devedesete. Do nekog novog Ronaldinja, ali ne i nekog novog Mesija, jer takav se više ne rađa. 

Čekamo 14. septembar i duel sa Bajernom i da čujemo komentatora kako u istoj rečenici izgovara četiri imena - "Umtiti, Pjanić, Martin Brajvajt i Luk de Jong".

Ne propustite