Poverljivo iz Rijada - Da pobeda u "Klasiku" više ne bude jedini trofej u sezoni

Autor: Milovan Longinov
ponedeljak 16.01.2023.
15:27
Izvor: Sportske.net

"Svi timovi se plaše Real Madrida, a Real Madrid se plaši - Barselone".

EPA-EFE/STR
EPA-EFE/STR

Povezane vesti

Veliki Tijeri Anri je arsenalovac u duši, ali nije mu daleko od srca ni Barselona, te je ova njegova izjava i danas ponovo aktuelna.

Barselona je pobedila i nadigrala Real Madrid i osvojila trofej. Možda je najmanje bitan, ali za navijače Barselone, koji su poslednji osvojili aprila 2021. kada su u finalu Kupa kralja pobedili Atletik Bilbao rezultatom 4:0. 

Za Barsine navijače jednako je važan i način do koje je njihova ekipa došla do trofeja, a to je došlo - najboljim "El klasikom" u proteklih nekoliko godina. 

Možda u Madridu kažu da su u Rijad došli sa najmanjom mogućom željom da osvoje trofej, jer ih u februaru čekaju borbe za klupsko SP i dvomeč sa Liverpulom u Ligi šampiona. S druge strane, oni najiskreniji danas pišu o tome da je Barselona u Rijadu otvorila stare madridske rane. 

Kako je Ćavi nadigrao ponovo Anćelotija? 

Uradio je to i u martu, ako se sećate, kada je bilo 0:4 usred Madrida, na "Santjago Bernabeu". Madriđani su ipak, posle tog poraza, osvojili i La Ligu i Ligu šampiona, a kažu da ih je taj poraz od Barselone ujedinio, dok je s druge strane Katalonce - razjednio. 

Ovaj meč je bio drugačiji, direktna borba za trofej protiv najvećeg rivala, i to samo po sebi ima veću težinu od samog imena turnira. Barsa je mnogo ozbiljnije shvatila ovaj meč. Uostalom, velika je istina i uticaj što su Katalonci trofej čekali od aprila 2021. dok su u Madridu usput dva puta osvojili La Ligu i još jednom Ligu šampiona, uz SP za klubove, Superkup Evrope...

Dakle, presudila je veća želja i motivacija. Za sve ostalo, moraćemo da sačekamo drugi ligaški "El klasiko", koji će ovaj put vrlo verovatno odlučivati o prvaku Španije. 

Ćavi je taktički održao čas fudbala u Rijadu. Odluka da Gavi ponovo bude "lažno levo" krilo, te da njime pojača vezni red, nije ni najmanje iznenađenje. NA isti način Barselona je pre samo 10 dana pobedila Atletiko u Madridu, a nije Ćavi ni prvi koji je ovako nešto pokušao, jer je svojevremeno i Pep Gvardiola koristio Andresa Inijestu na levom krilu, a i Visente Del Boske u zlatnim španskim danima.  

Ali, najveća Ćavijeva pobeda je što je konačno zaustavio - Federika Valverdea. Prosto je neverovatno koliko je Real ponavljao isti recept iz klasika u klasiko sa Valverdeom kao desnim krilom. Urugvajac je redovno koristio svoju brzinu da prosto uništi Đordija Albu i već je bilo smešno koliko je Madriđanima u kontinuitetu to i prolazilo. Alehandro Balde, priznajem, pogrešio sam, u Rijadu je imao svoj maturski rad i pokazao je da može i mora da bude startni levi bek, i ispred Albe, a i Alonsa. 

Prvo što je "uštopovao" Valverdea, a drugo što je i Madriđane podsetio da i oni imaju svog Albu i da treba da uče na greškama rivala i da što pre nađu zamenu za Danija Karvahala. 

Barsa osvaja titulu - "sigurica u AdmiralBetu!

O tome kako su Frenki de Jong, Buskets i Pedri izdominirali protiv Krosa i Modrića, ne bih se još uvek zaletao. Ovo je bila jedna veoma loša utakmica ovog tandema i teško da mogu da ponove sličnu partiju. Takođe, velika je razlika kada Kros i Modrić iza sebe imaju Čuamenija kao zadnjeg veznog ili pre Kazemira, a kada im kao sinoć pomaže Kamavinga. Izostanak trećeg kvalitetnog veznog igrača, uz to što je Barsa imala četvoricu vanserijskih, prelilo je tas na ovoj utakmici. 

I ne, ne treba se zaletati posle ove pobede, kada su u pitanju "El klasici", ali ono zbog čega se valja radovati jeste da će Ćavijeva Barsa nastaviti da igra dobar fudbal i osvaja trofeje.  

Šta može Barsu da spreči u tome? 

Vidi to i Ćavi, a odavno i ostatak sveta - ogromna razlika u kvalitetu između startne postave i alternativa na klupi. Da samo jedan igrač iz odbrane nije igrao sinoć, i da su morali u prvih 11 da ulete Erik Garsija, Markos Alonso, Serhi Roberto ili Đordi Alba, rezultat bi bio drugačiji. 

Barsa može da pobedi svakog sa postavom koja je igrala sinoć, da se Kunde i Arauho u odnosu na rivala menjaju na desnom boku, da "viking" diriguje kao lider odbrane i da Balde istrčava po 10 puta po poluvremenu na protivničku polovinu. Prava verzija De Jonga retko je viđena ovih godina i ako Holanđanin bude imao kontinuitet, opravdaće svaki cent. O Pedriju i Gaviju je teško pronaći prave reči. U njihovim godinama, Ćavi i Inijesta su praktično bili skupljači lopti na "Kamp nou". Levandovski je vođa i golgeter koji je nedostajao od Luisa Suareza, a Osman Dembele, najbolja svoja verzija od dolaska 2017. godine. 

Sve ostalo, veoma je upitno. Ne samo u odbrani, već i u veznom redu i napadu, jer Frenk Kesi, a posebno Feran Tores i Memfis Depaj nisu kalibar za Barselonu. Onu Barselonu koja treba da osvaja trofeje. Rafinja i Ansu Fati se i dalje traže i koprcaju između pravih igrača u rotaciji i povremenih startera, ali ne u finalima kao što je jučerašnje. 

Ćavi će opet morati da presavije tabak i da sklopi kvalitetan tim od 18 igrača, a ne od 11, dva do tri solidna i petorice koji direktno utiču na rezultat ako moraju da uskoče u slučaju povrede nekog od prvotimaca. 

Pravo lice Barselone bilo je veoma lepo videti u Rijadu, ali da bi Barsa nastavila ovako, Ćavi zna da mora da proda neke koji su ne tako davno došli, jer nema više vremena da ih čeka. A nema ni Barsa vremena da prolaze godine u kojima osvaja samo kup takmičenja. Ove godine La Liga je obavezna, usudiću se da kažem i Liga Evrope i Kup kralja, a sledeće - Liga šampiona.

Onda će ova pobeda u Rijadu biti lep početak, meč kada je sve počelo. U suprotnom, svaki navijač Barselone će je zaboraviti. 

I za kraj, da se vratim na citat sa početka o tome kako se svi timovi u Evropi plaše Real Madrida, a Real Madrid - Barselone, podsetiću zbog čega je to istina. 

U sezoni 2015/16 kada je Real osvojio prvu LŠ sa Zinedinom Zidanom, Barsa je na "Bernabeu" slavila 4:0. U narednoj sezoni 2016/17, kada je Real osvojio i titulu i Ligu šampiona, drugu zaredom, Barsa je slavila u Madridu - 2:3. U sezoni kada je Real Madrid osvojio treću vezanu Ligu šampiona, Barsa je u Madridu slavila 0:3. U u prošloj sezoni, kada je Real osvojio ponovo La Ligu i Ligu šampiona, Barsa je u Madridu slavila 0:4. 

Drugo je pitanje da li bi navijači Barse menjali pobede u "klasicima" za trofeje u La Ligi i Ligi šampiona. Naravno da bi, samo to neće priznati baš svi. 

Sada je na Ćaviju da to promeni. I pobede, i lepa igra, i pobede u "El klasicima". I trofeji. Svi. 

Ne propustite