Ferguson i Totenhem – tihi višedecenijski "rat"

Autor: Mladen Heleta
sreda 19.10.2022.
10:00
Izvor: Sportske.net

U susret derbiju Premijer lige.

EPA PHOTO EPA/GERRY PENNY/GP
EPA PHOTO EPA/GERRY PENNY/GP

Povezane vesti

Centralna utakmica 11. kola Premijer lige igraće se u sredu od 21.15 sati na Old Trafordu između Mančester junajteda i Totenhema.

Iako u Engleskoj postoje mnogo veća rivalstva, dueli ovih timova oduvek privlače pažnju. U novijoj istoriji su konkurenti za sam vrh tabele, a ako se vratimo nekoliko decenija unazad, naići ćemo na mnoštvo zanimljivih događaja koji su jačali naboj između dva kluba.

Naravno, centralni lik ove priče je ser Aleks Ferguson, koji je predvodio Junajted od 1986. do 2013. godine i u tom periodu se ozbiljno zamerio Totenhemu. Da ne kažemo da mu je nabacio komplekse.

A sve je počelo totalno drugačije. Došavši u Mančester davne 1986. godine, legendarni Škot je počeo da gradi tim od temelja i trebalo mu je nekoliko godina da uspostavi sistem i od Junajteda napravi daleko najtrofejniji tim od osnivanja Premijer lige 1992. godine.

Strategiju je postavio, dobri igrači su počeli da pristižu, a na čelu celog projekta trebalo je da bude niko drugi do Pol Gaskojn, tada jedan od najvećih fudbalskih talenata na planeti. Popularni Gaza je Fergusona oduševio svojim nastupima u Njukaslu upravo protiv Mančester junajteda i bio je odlučan u nameri da ga dovede 1988. godine. Posao je bio dogovoren, ali se preko noći pojavio Totenhem, pobedio u toj trci i tada oborio rekord Velike Britanije transferom vrednim 2,2 miliona funti. Ferguson je kasnije otkrio da je Totenhem kupio kuću njegovim roditeljima i na taj način dobio tu bitku.

I bez Gaskojna u svojim redovima, Ferguson je od Junajteda stvorio giganta, koji je je početkom 90-ih, pa sve do 2013. godine vodio glavnu reč u Engleskoj.

Osvajao je titule i uporedo vraćao neke stare dugove, a na red je logično došao i Totenhem, koji se u tom periodu izgubio u prosečnosti. Pred početak gotovo svake sezone je bio kandidat za nešto veliko, ali sva očekivanja bi brzo padala u vodu.

Napadač Tedi Šeringem se između 1992. i 1997. godine nametnuo kao jedan od najboljih engleskih fudbalera. Odigrao je sjajno Evropsko prvenstvo 1996. godine, Totenhem je na njemu gradio budućnost i ambicije, a u leto 1997. je stigao poziv koji se tada nije odbijao. Tedi je prešao na Old Traford, činio čuvenu napadačku četvorku sa Endijem Kolom, Dvajtom Jorkom i Ole-Gunarom Solskjerom, a njegov gol u 91. minutu finala Lige šampiona protiv Bajerna 1999. godine pokrenuo je jedan od najvećih preokreta u istoriji fudbala, koji je dva minuta kasnije zapečatio Solskjer. I tako je Šeringem postao deo najslavnije generacije Junajteda i ispisao najlepše stranice u almanasima tog kluba.

Sa Šeringemom se Fergijeva osveta Totenhemu nije završila, naprotiv. Na Vajt Hart Lejnu je od 2004. do 2006. godine stasao pouzdan vezni igrač u liku Majkla Kerika. Nije on tada bio nešto mnogo izvikan, u Totenhemu je igrao dobro, upisao 64 nastupa, a lukavi Škot je u njemu video pojačanje, privukao ga veličinom tima na čijem je bio čelu i 2006. privoleo da pređe u Mančester. Kao igrač je bio nenametljiv, čak i nevidljiv, ali izuzetno koristan. Kod ser Aleksa je izrastao u veličinu i u Junajtedu ostao čitavih 12 godina.  Tu je završio karijeru i osvojio sve što se može osvojiti.

U godini kada je Kerik prešao u Junajted, Totenhem je iz Leverkuzena doveo Dimitra Berbatova, tada već centarfora na glasu. Odigrao je Bugarin dve odlične sezone u severnom Londonu i zasitio se Totenhemove surove svakodnevnice. "Namignuo" mu je Ferguson, odveo ga u Mančester i servirao totalnu osvetu za 1987. Berbatov je za Junajted odigrao 108 mečeva, dao 48 golova i ostavio veliki trag. Pokušavao je ser Aleks još nekoliko puta da "ojadi" Totenhem, ali je bio slabiji u trci sa Realom. Želeo je Škot svojevremeno i Gereta Bejla i Luku Modrića. Zamislite koliko bi istorija fudbala bila drugačija da je uspeo u svojoj nameri?

Osim što mu je otimanje Gaskojna naplatio sa kamatom na transfer pijaci, Ferguson je Totenhem surovo kažnjavao i na samom terenu, pa su "Pevci" u njegovo vreme postali stalna mušterija "Đavolima". Najčuveniji meč ovih timova odigran je 29. septembra 2001. Tada je viđen jedan od najupečatljivijih preokreta u istoriji Premijer lige. Totenhem je na svom terenu imao ubedljivih 3:0 na poluvremenu protiv Mančester junajteda, ali su gosti sa pet golova u nastavku preoteli pobedu.

U zadnjih nekoliko godina se situacija drastično promenila, navijači Totenhema će mahati sa onih 1:6 iz 2020. godine, ali to je već neka druga priča…

Kompletnu ponudu AdmiralBeta na večerašnji meč između Mančester junajteda i Totenhema možete pogledati OVDE.

Ne propustite