Grešaka je bilo i biće, ali Zvezda je izgradila tim za evropska dela

Autor: Nemanja Janošev
sreda 04.09.2024.
16:15
Izvor: Sportske.net

Pitanje je da li bi ovakav sastav bio moguć da nije bilo plasmana u Ligu šampiona, ali ostaće i pitanje koliko bi tek ovaj tim mogao u konkurentnijoj Ligi Evrope.

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Mora da se prizna da bi iz stanovišta konkurentnosti, Crvena zvezda mnogo bolje prošla u Ligi Evrope gde bi spram sebe imali ravnopravnije protivnike i znatno veće šanse za plasman u nastavak takmičenja. Ali, Liga šampiona sa sobom donosi prestiž. Sa sobom donosi istoriju. Sa sobom donosi novac. Sa sobom donosi pune tribine. Sa sobom donosi velike odluke na tržištu, onakve kakve Crvenoj zvezdi omogućavaju da pomera granice iz sezone u sezonu.

Pogrešnih procena je bilo i biće. Sve ih je manje, doduše. Setićemo se samo ne tako daleke prošlosti kada su Crvenu zvezdu pojačavala imena poput Nemanje Motike, Filipa Falka, Matea Garsija ili Radživa van Lapare za koje su plaćana milionska obeštećenja, da bi posle već nekoliko meseci na njiih bivala okačena tabla "na prodaju".

Uprkos tome, klub je redovno poslovao "u plusu" i uspevao nadomestiti neuspešne pucnjeve. Posebno bi trebalo istaći prethodna dva leta koja su drugačija u odnosu na sva prošla. Došla su imena kao što su In-beom Hvang, Omri Glazer, Piter Olajinka i Naser Điga, igrači koji na evropskom nivou umeju da naprave razliku i svako od njih je to više puta demonstrirao. Prvopomenuti je pre nekoliko dana doneo Zvezdi 8.000.000 evra, odnosno 2.500.000 evra prihoda budući da je plaćen 5.500.000 Olimpijakosu pre godinu dana, a i ostala trojica bi značajno trebalo da potpomognu finansijskom dobitku srpskog šampiona.

Ono što je Crvena zvezda uradila na transfer polju do danas je nešto što je ipak pomerilo granice dosadašnjih prelaznih rokova, ne samo u klubu iz Ljutice Bogdana, već samog domaćeg fudbala. Potpisan je Nemanja Radonjić, za, još uvek, nepoznatu cifru, kao slobodan igrač je stigao Rade Krunić, momak koji je pre samo dve godine igrao u oba meča polufinala Lige šampiona kao starter, dok je na pozajmicu došao i doskora najbolji mladi igrač Bundeslige Silas Mvumpa iz Štutgarta. Reč je o izuzetno brzom krilnom napadaču čija je vrednost 10.000.000 evra i čija statistika na 132 utakmice za nemački klub uopšte nije zanemarljiva. Postigao je 35 golova i imao 21 asistenciju. Ima tek 25 godina u jeku je snage i definitivno je transfer koji je obeležio leto za crveno-bele. Bilo je dosta premišljanja, pre svega od strane Štutgarta, ali igračeva želja je na kraju presudila i trebalo bi istaći veliku ulogu uprave Crvene zvezde da se transfer izdejstvuje. Za vrlo kratko vreme po plasmanu kluba u Ligu šampiona, uspeli su da završe važne poslove, a usput ispoštuju In-beom Hvanga i ispune dato obećanje. Takođe, dogovoren je i odlazak Pume Rodrigeza sa kojim nisu pogodili, ali ako ode za 500.000 evra više nego li što je plaćen, onda se ne ostavlja mnogo prostora za prigovore. 

Tamo gde može da se prigovori jesu nedavne izjave generalnog direktora Zvezdana Zerzića, da do kraja prelaznog roka neće biti odlazaka, a ni dolazaka, a desilo se obratno. No, s obzirom kako je "ishendlovano" na tržištu, utisak je da navijači moraju biti zadovoljni jer je prevashodno In-beom Hvang zamenjen visokokvalitetnim Radetom Krunićem koji ima potencijal da pokaže i više od Korejca.

Kristalno je jasno da je roster Crvene zvezde daleko najkvalitetniji u Srbiji i da je jaz u odnosu na konkurenciju, čini se, nikada veći. Ali, znak pitanja kod mogućnosti u Ligi šampiona i te kako stoji - tamo je razmera potpuno drugačija i ne ide u prilog srpskom prvaku. Da su im šanse za zapaženi rezultat ove godine veće - i te kako jesu.

Svi preduslovi da se igra moderan fudbal su tu. Mladost, brzina, talenat, iskustvo i kvalitet. Pa, nađimo se ovde u januaru, da ocenimo opet.

Ne propustite