Šest razloga zbog kojih je Barsa ponižena u "El klasiku"!

Autor: Mladen Heleta
četvrtak 06.04.2023.
15:00
Izvor: Sportske.net

Neke stvari Katalonci pod hitno moraju da menjaju, ako žele povratak u evropski vrh.

EPA-EFE/JUANJO MARTIN
EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Povezane vesti

Barselona je sinoć osetila svu moć Real Madrida. Kada ga je pobedila tri puta u dva i po meseca, kada mu je pobegla na "+12" u La Ligi i skoro mu pa uzela titulu, dogodio joj se pravi šok u revanš meču polufinala Kupa Kralja. 

Real je na "Nou Kampu" pobedio sa 4:0, anulirao 0:1 iz Madrida, naneo Barsi najteži domaći poraz u "El klasiku" još od 1963. godine i otišao u finale u kome će biti veliki favorit protiv Osasune.

Izgovora u Barseloni za ovakav debakl nema. Ćavi ih nije ni tražio, poručio je da poraz mnogo boli, ali da tim ima motiv, a to je titula u La Ligi, prva od 2019. godine.

Razloga za ovakav katastrofalan poraz Barse ima mnogo, a mi smo izdvojili njih šest.

1. Oslabljen vezni red, "tanka" klupa i nespremnost za najteže ispite

"Revolucija" koja je u Kataloniji počela prošlog leta još nije gotova i Barsa mora da ispravi i unapredi mnoge stvari da bi se vratila kao takmičarski tim u svim velikim utakmicama, gde se traži maksimum i gde ne smete da pravite greške ili ispoljavate slabosti. Barselona jeste dominantna ove sezone u domaćoj ligi, ali slabosti je ispoljila u Evropi. Bajern i Inter su u Ligi šampiona bili nepremostive prepreke, pogotovo Bajern koji se sa Barselonom poigravao, a kasnije i Mančester junajted u Ligi Evrope, kada se videlo da ovom timu još nešto nedostaje da bude konstantan na tom nivou.

Barsa je revanš sa Realom odigrala bez De Jonga, Pedrija, Dembelea i Kristensena, četiri neprikosnovena startera. Previše. Prva dvojica su krucijalni za Ćavijev sistem, kreiraju akcije, kontrolišu posed, a znaju da odgovore i na pritisak rivala na sredini terena. Treći se profilisao kao centralna figura u defanzivi, a četvrti donosi mnogo brzine po boku. Kesi i Serđi Roberto su potpuno drugačiji igrači od De Jonga i Pedrija i tu je Barsa izgubila svoj identitet. Bez ove dvojice je katalonski gigant bio osuđen na poraz u duelu sa Modrićem i Krosom.

2. Psihološki faktor

Istina je da je na terenu veoma teško suočiti se sa činjenicom da imate 1:0 iz prvog meča, pa zicer Levandovskog koji bi verovatno ovo polufinale usmerio na stranu Barselone, a onda u sledećem napadu primite šokantan gol od Vinisijusa. Barsa se ipak vrlo lako raspala posle tog pogotka, što jedan top evropski tim ne bi smeo. Ćavi je više puta govorio o nezrelosti, u njegovom timu ima dosta mladih igrača, ali i ima i iskusnih, koji su morali da "povuku". Psihološki problem traje mnogo godina. Kada ne ide dobro, ovaj tim je i dalje preslab i nema plan B. U takmičenjima poput Lige šampiona ili u teškim nokaut duelima morate imati drugačiji mentalitet.

3. Neravnoteža u napadu

Dembeleova povreda ostavila je Barselonu bez mogućnosti da održi ravnotežu u napadu. Rafinja, uprkos tome što ga je na krilu branio Kamavinga, koji nije klasičan bek, nije mogao da stvori nikakvu prednost pored upornog mladog Francuza, kom je Didije Dešan u finalu Mundijala "izmislio" poziciju levog beka, a sve češće ga tu vidi i Karlo Anćeloti. Feran Tores i Ansu Fati nisu ništa doprineli ulaskom na teren. Njih dvojica su još daleko od svoje najbolje forme i ne prave razliku u velikim utakmicama. Bez Dembelea, nema igrača driblinga i vica u timu, koji bi mogao da pobegne od svog čuvara i napravi višak. Sa druge strane, Madriđani su sinoć imali Brazilce Vinisijusa i Rodriga, koji su sve to radili u korist Reala.

4. Usamljeni Levandovski

Poljski napadač je završio meč u očaju. Ćavi insistira da bi saigrači trebalo da ga traže više kroz igru, ali je to teško za ovaj tim protiv jakih rivala. Imao je veliku šansu na kraju prvog poluvremena kod 0:0 i to je bilo sve. Realnost je da se Levandovski još uvek nije vratio na nivo od pre Svetskog prvenstva. On jeste dao dva gola protiv Elčea za vikend, ali na ovim velikim mečevima ga nema, jer on nije navikao u Bajernu da učestvuje u kreiranju igre, a ovde to mora da radi i tu se gubi njegova ubojitost. Sa druge strane, Benzema je upisao het-trik i pokazao klasu kada je to bilo najpotrebnije.

5. Vinisijus konačno našao rešenje za Arauha

Urugvajski defanzivac je pravi Ćavijev specijalac. Po vokaciji štoper, ali na mečevima sa Realom, uvek desni bek. Arauho je do sinoć redovno izlazio kao pobednik u obračunu sa Brazilcem po Barsinom desnom boku. Vinisijus je sinoć ipak pronašao "protivotrov" za Urugvajca u polufinalu Kupa Kralja. Kontroverzni igrač Real Madrida, koji je preterivao u preuveličavanju padova, provociranju rivala i katalonske javnosti, zadao je pravu glavobolju Arauhu. Dobio je 70 odsto duela i bio je igrač Reala koji je stvorio najviše šansi i napravio najviše uspešnih driblinga. Dobar deo uspeha Barse u prethodnim utakmicama protiv Reala dolazio je i zbog Arauhove sposobnosti da dobro proceni kretanje i namere Brazilca. Kada se situacija u ovom meču preokrenula, Barsa je patila i ubedljivo izgubila.

6. Defanzivne greške

U odsustvu Kristensena i zbog toga što je Arauho protiv Reala uvek desni bek, Ćavi je odlučio da tandem štopera čine Kunde i Alonso. Prvi je u Sevilji igrao štopera, ali u reprezentaciji Francuske dejstvuje kao desni bek, pa i u Barsi kada ne igra protiv Reala. Drugi je klasični levi bek i teško ga je gledati kako se muči na mestu štopera. Njih dvojica se u nekoliko navrata nisu razumeli, ostavljali su ogromne rupe i prazan prostor, što je Benzema obilato koristio. Barsa ima finansijske probleme, ali ako želi da se vrati u evropski vrh, ona ne sme sebi da dozvoli da joj na ovakvim mečevima štopere igraju bekovi, jer će to i u budućnosti biti pogubno.

Ne propustite