Vežite se, Barsa se vratila

Autor: Milovan Longinov
ponedeljak 16.09.2024.
08:30
Izvor: Sportske.net

Pridodajte ovom timu Gavija, Ronalda Arauha i Frenkija de Jonga...

EPA-EFE/ALEJANDRO GARCIA
EPA-EFE/ALEJANDRO GARCIA

Povezane vesti

Barselona se vratila. To je prvo što možemo da konstatujemo, uz, naravno, Hansi Flik je sve ono što su navijači Barse želeli da bude Ćavi Ernandes, ali nije (bio). 

Prvih pet utakmica, pet pobeda, 17 datih golova, više od tri po meču, i četiri primljena. Preko 100 udaraca ka golu, ali i što je najvažnije - presing 90 minuta i procentualno gledano sigurno preko 50% više vertikalnih dodavanja u odnosu na Ćavijeru eru. To je ključ. Ova Barselona trči više, brže i tamo gde treba da trči. Flik je uneo kompaktnost u kretanju u svim delovima terena, koje Barselona tako dobro skraćuje svakom rivalu i u rekordnom vremenu vraća loptu u svoj posed. Sve ono što je nekada bila, što je želela da bude sa Ćavijem, koji je uvek imao druge razloge za neuspeh.

Elitni trener - uvek ključ uspeha

Hansi Flik je trenerčina. I hvala onoj reprezentaciji Nemačke u smeni generacije koja nije mogla da ga istrpi, pa ga danas gledamo u Barseloni. Setite se njegovog strašnog Bajern Minhena, koji je upravo učmaloj Barseloni, čak i sa Leom Mesijem u ekipi, spakovao osam golova, a Flik sa strane posmatrao ladan kao špricer, kao da mu taj rezultat i ne znači mnogo, znajući koliko je ta Barsa zapravo bila slaba i loša.

Pet godina kasnije, Barselona je dočekala da ima pravog trenera. Sa jasnim instrukcijama, sa fokusom na fizičkoj spremi koja je na najvišem mogućem nivou recimo od ere Luisa Enrikea. I - vertikalna igra. Svaki napad završava se udarcem na gol. Nema davljenja lopte, kruženja u nedogled. Igrači znaju da napadnu prazan prostor i što je još važnije, saigrači znaju kako da kroz dva-tri dodavanja dođu u poziciju da je taj prazan prostor opasan po rivala.

Đirona je prošle sezone spakovala Barseloni osam golova. Istina, nije to isti tim, ali je isti trener. Mićel je uništavao Ćavija u tranziciji, čak imao i veći posed lopte, udaraca ka golu u oba ligaška duela završena identičnim rezultatom 4:2 u korist Đirone. 

"Ova Barselona nas je uništila i nije nam dala da dišemo. Poništeni penal? I da je sviran, isto je. Nismo dorasli da se suprotstavimo Flikovoj Barseloni", rekao je Mićel posle utakmice. 

Učinak ofanzivaca - strahovit

Lista strelaca u La Ligi izgleda ovako: Levandovski četiri gola (dve asistencije), Jamal tri gola (četiri asistencije), Rafinja tri gola (dve asistencije), Dani Olmo tri gola. Istina, po tri su dali i Kilijan Embape, Borha Iglesijas, Ajoze Perez. Ali, suština je u tome da je Barselona u napadu svestrana, šarolika i nepredvidiva. Napada iz svih oružja, sa svih mogućih strana. Statistika pokazuje da je Barselona uputila najviše udaraca ka golu svojih rivala u La Ligi od početka sezone. To je Flikov pečat. Nema "praznih" napada, poseda bez smisla. 

Gavi, Arauho, a možda i konačno pravi - De Jong

Iako Barsa deluje kao sat u ovom sastavu, ipak, treba je videti i protiv onih najjačih, recimo Real Madrida i Bajern Minhena krajem oktobra. Do tada, u tim bi trebalo da se vrate i De Jong i Gavi, ali je teško očekivati da baš odmah budu na visokom nivou posle duge pauze. Objektivno, Gavi u ovom sistemu može da bude Barsino pojačanje sezone, baš kao što je rekao i Deko pred meč sa Đironom. Gavi je u autu skoro godinu dana, i zaista će doći kao pojačanje posle tolike pauze. De Jong ostaje enigma, nikako da dostigne svoj vrhunac u Barseloni i nekako je i dalje, pet godina, nedorečen. Ali, u Flikovom sistemu bi mogao i on da "klikne". Ukoliko se to desi, uz Pedrija, Olma, Fermina Lopeza, Barsa će imati toliko opcija tokom čitave sezone. 

I naravno, ne smemo zaboraviti - Ronalda Arauha. I dalje sigurno najboljeg Barsinog štopera, koji bi do kraja godine morao da se vrati. Iako Injigo Martinez igra odlično u tandemu sa Kubarsijem, neće moći da izvuče 40-50 utakmica, posebno ne bez povreda koje ga muče godinu ili dve. Kunde se namestio u glavi da je desni bek i to je najbolja vest za Barselonu. Arauho i Kubarsi su i kod Ćavija delovali kao savršeni tandem, kakvi će tek biti kod Flika? Balde se takođe vratio posle duge povrede, prošao je pripreme i takođe pokazuje napredak u igri, posebno u fazi napada. 

U prevodu, Evropa i Španija posle ko zna koliko godina, ponovo se plaše Barselone, ali ne samo na papiru, već tamo gde je najbitnije - na terenu. 

Sada sledi start u Ligi šampiona, u Monaku, a onda još jedno teško gostovanje - Viljarealu.

Nakon toga, sledi nešto lakši raspored - Hetafe, Osasuna u Pamploni, Jang Bojs na "Monžuiku", Alaves u Vitoriji i Sevilja kod kuće i onda ono pravo, u četiri dana - Bajern Minhen i Real Madrid. 

Za razliku od nekih ranijih godina, navijači Barselone ne mogu da dočekaju ove duele, da se odmere i "osvete" za sve poraze prethodnih godina. Ali, o tim mečevima ćemo za mesec dana. Kada vidimo da li će Barselona ostati u ovom ritmu... a deluje da će taj ritam biti samo jači. 

Vežite se. Barselona se konačno vratila. 

Ne propustite