Zvezdin tim za sledeću sezonu - Potezi koji garantuju Top 8!

Autor: Lazar Nikolić
petak 14.04.2023.
12:45
Izvor: Sportske.net

Šta je crveno-belima potrebo za evropski iskorak?

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Crvena zvezda će ovu sezonu u Evroligi završiti na 10. mestu sa skorom od 17 pobeda i isto toliko poraz.

Kada su navijači crveno-belih videli roster predvođen startnim plejmejkerom Džejelenom Adamsom i trenera Vladimira Jovanovića na startu sezone verovatno su smatrali "naučnom fantastikom" da njihov tim bude na 50 odsto uspešnosti, ali se mnogo toga dobrog dešavalo u hodu na Malom Kalemegdanu, ipak nedovoljno za plasman među osam najboljih.

Zvezda je sa pet uzastopnih evroligaških pobeda na kraju pokazala da ima tim za najveće ambicije, trener Duško Ivanović tvrdi da bi se crveno-beli čak borili za pehar šampiona Evrope, ali sve su to prazne priče, koje moraju da sačekaju narednu sezonu.

Prvo i osnovno je da Zvezda zadrži trenera Ivanovića koji je podigao ekipu iz "pepela" nakon katastrofalnog starta njegovog mladog prethodnika Vladimira Jovanovića. Nema sumnje da će posle priprema sa crnogorskim stručnjakom ekipa funkcionisati još bolje.

A osnova te ekipe u narednoj sezoni morao bi da bude argentinski plejmejker Fakundo Kampaco koji je pokazao elitnu klasu u dresu crveno-belih i potvrdio epitet jednog od najboljih plejmejkera na "Starom kontinentu" u prethodnoj deceniji. Na upravi crveno-belih je da po svaku cenu, kako god zna i ume, zadrži "magičnog" Argentinca.

Što se ostalih igrača tiče, pre svih je potrebno ostaviti domaću oksonicu ekipe koju čine kapiten Branko Lazić, njegov zamenik Luka Mitrović i Ogjen Dobrić starosedeoci na Malom Kalemegdanu. Pored trojice godinama "standardnih", jasno je da bi ostanak Nemanje Nedović i Filipa Petruševa u mnogome pojačao šanse crveno-belih za uspeh u narednoj sezoni. Još jasnije je da za dvojicu iskusnih centara Ognjena Kuzmića i Miroslava Raduljicu nema mesta u Zvezdi koja želi evropski uspeh, a slično važi i za još jednog veterana Stefana Markovića, dok ćemo konačnu sliku o Stefanu Lazareviću i mladom Daliboru Iliću imati po okončanju sezone, ali bi trebalo da ih i naredne gledamo u crveno-belom dresu.

Što se stranaca u timu tiče, bilo bi dobro ako bi i Luka Vildoza ostao u timu naredne sezone, jer je Argentinac pokazao vrhunski kvalitet, ali i psihološku nestabilnost u ključnom momentu sezone, na čemu bi morao da poradi, ukoliko ne prihvati astronomsku ponudu Panatinaikosa od 1.700.000 evra po sezoni. Crnogorski plejmejker Nikola Ivanović, ruku na srce, nije pokazao da se radi o evroligaškom kvalitetu, a odlazak Džona Holanda i Bena Bentila nikog ne bi razočarao, dok je centar Hasan Martin na "klackalici".

Sada i o potencijalnim pojačanjima. Prvi na listi želja naravno je Nikola Kalinić. Čovek koji bi doneo ogromno iskustvo i pobednički karakter koji je Zvezdi nedostajao u kriznim situacijama ove sezone. Nikolin povratak u tim označio bi početak mnogo ozbiljne priče u letnjem prelaznom roku.

Pored Kalinića, tu je još jedno veliko ime i veliki igrač koji se dovodi u vezu sa povratkom u Zvezdu, a to je Boban Marjanović. Miljenik navijača već godinama ima epizodnu ulogu u NBA ligi, a samo zamislite kako bi izgledalo kada bi se ogromni "Bobinator" upario sa Kampacom i vratio u staru formu...

Što se realnijih opcija tiče tu je reprezentativni centar Dušan Ristić, takođe nekadašnji košarkaš crveno-belih koji je pokazao da ima kvalitet za veće domete, a što da ne i za Evroligu. On je trenutno u turskom Galatasaraju i deluje da bi prihvatio potencijalni poziv Zvezde. 

Osim njih trojice, zanimljivo bi bilo pokušati i sa Dejanom Davidovcem koji trenutno nastupa u ruskom CSKA iz Moskve i sigurno je željan takmičenja u eliti, a zna se kakva su kombinacija on i Crvena zvezda.

Na ove domaće igrače, mogao bi se komotno dodati i mladi Nikola Topić koji briljira na pozajmici u OKK Beogradu.

Što se stranaca tiče, teško je pogoditi imena, ali Zvezda bi trebalo da traži vrsnog šutera i startnog centra, ukoliko ode Martin ili Bobi Marjanović ne želi povratak.

Tim za narednu sezonu mogao bi da izgleda ovako: Kampaco, Vildoza, Topić, Nedović, Dobrić, Lazić, (stranac), Kalinić, Petrušev, Lazarević, Ilić, Mitrović, Martin, Ristić, Marjanović ili (stranac).

Deluje da bi ovaj tim sa trenerom Duškom Ivanovićem morao u Top 8, a što da ne, i više od toga.

Ne propustite