ACB - Laboral Kuća se 'naoštrila' pred Zvezdu

Autor: Boban Filipović
nedelja 14.12.2014.
22:40
Izvor: Sportske.net

Naredni protivnik Crvene zvezde Telekom u Evroligi u usponu forme, Real se okluznuo u Bilbau, Unikaha se nakon trijufa u andaluzijskom derbiju osamila na čelu tabele, Barsa dobija te se izjednačila po učinku sa 'Kraljevskim klubom', Valensija izgubila meč

euroleague.com
euroleague.com

Povezane vesti

U petak, na Svetog Nikolu, u praznom 'Pioniru', jedini srpski predstavnik u najeltinijem košarkaškom takmičenju će u direktnom duelu sa Laboral Kućom odlučivati o drugoj poziciji na tabeli grupe D. Crveno-beli su slavili u gostima u prvom ovosezonskom odmeravanju snaga sa ubedljivih 20 poena razlike, Dejo Radonjić je oba puta dobijao klub iz Vitorije prošle sezone kada Zvezda nije uspela da izađe iz grupe, ali pred novi okršaj ova dva evroligaša treba napomenuti da je tim okoji predvodi Ibon Navaro u usponu forme u poslednje vreme.

Baski su nakon pobede kojom su eliminisali Valensiju iz elitnog takmičenja danas trijumfovali nad nejakom Fuenlabradom u okviru 11. kola ACB lige rezultatom 77:71 u svojoj dvorani, 'Fernando Bueska Areni', pred skoro 8 hiljada gledalaca, zahvaljujući odličnoj igri u poslednjoj deonici koju su dobili sa deset razlike.

Fabijen Kozer je podesio nišanske sprave još pre neki dan protiv Valensije, ponovo je bio najefikasniji sa 15 poena, plej francuske reprezentacije Tomas Ertel je imao 13, 'starosedelac' Fernando San Emeterio, Tornike Šengelija i Džems Majk upisali su po 8, dojučerašnji igrač Partizana Davis Bertans (očajnih 1/8 za tri) 6 poena, koliko su dodali i slovenački internacionalci Saša Vujačić i Mirza Begić (7sk). U poraženoj ekipi najbolji Endi Panko sa 23 postignuta poena.

Perasovićeva Valensija, koja je, kako rekosmo, izgubila i teoretske šanse za top 16 fazu Evrolge, poražena je sa 'pola koša' razlike u Manresi (78:77) uprkos fenomenalnoj partiji zvezdinog 'deteta' Nemanje Nedovića. Srpski 'kombo' bek je ubacio 20 poena (3/4 za dva, 4/6 za tri, 2/2 penali) uz po dva skoka i asistencije za 21 minut na parketu, što je njegov najbolji učinak od kako se vratio u evropsku košarku nakon neuspešne NBA epizode u Golden Stejt Voriorsima.

Nedovic
foto: facebook Nemanja Nedovic

Bivši kapiten Partizana Vladimir Lučić je za nešto manje od pola sata provedenih u igri imao skorman učinak od 5 poena i 4 skoka. S druge strane, fenjeraša je ka drugom trijumfu u sezoni vodio Ben Devar sa 20 poena.

Plejmejker reprezentacije Srbije Stefan Marković je pobedi Unikahe nad Kahasolom u Malagi (82:76) doprineo sa 4 poena, 3 skoka i 6 asistencija za 18 minuta. Kod poraženih gostiju iz Sevilje, koji su u poslednji kvartal ušli s pola koša preimućstva, kao i obično najefikasniji Giljermo Gustavo Hermangomez (Realov pitomac koji je prošle nedelje izrešetao Barsu) - 'sipao' je do kote 21, Čačanin Nikola Radičević se nije upisao u strelce, promašio je po dva šuta za dva i za tri za 14 minuta na terenu.

Kostas Vasileadis je ukrao šou u andaluzisjkom derbiju i odveo svoju ekipu na lidersku poziciju. Grk je ubacio 24 poena i poneo titulu najboljeg strelca kola.

vasileadis

Saragosa je doživela debakl u 'Blaugrani' protiv aktuelnog španskog šampiona Barselone (90:67), a jedine svetle tačke kod gostiju iz Aragonije bili su srpski centri Raško Katić i Stevan Jelovac.

Katić je imao učinak od 10 poena i 4 skoka za 17 odigranih minuta, Jelovac još bolji  - 15 poena i 5 skokova za 19 minuta na parketu. U Barsi najraspoloženiji nemački centar Tibor Plajs sa dabl-dabl učinkom (15p, 11sk), te brazilski virtouz Marselinjo Uertas (14p, 7as) i velika nada hrvaske košarke Mario Hezonja (14p, 5sk, 4as).

hezonja

Real Madrid je poražen u Bilbau (89:79) pred 10 hiljada gledalaca i tako vezao drugi ligaški poraz nakon 9 uvodnih pobeda. Bivši košarkaš 'Kraljevskog kluba', Belgijanac Aksel Ervel, vodio je Baske do velike pobede sa 17 poena, 8 skokova i 4 asistencije. Briljirao je i stariji od braće iz letonske porodice Bertans, Daris, koji je ubacio 16 poena bez promašaja iz igre (4/4 trojke, 1/1 za dva, 2/2 bacanja). Još jedan bivši igrač Reala, iskusni Aleks Mumbru, je bio sasvim solidan i meč završio sa 11 poena, jedan manje imali su Crnogorac Marko Todorović i Srbin Danilo Anđušić.

Plej pobedničkog sastava Kvino Kolom je dobro razigravao ekipu upisavši 7 asistencija, a drugi srpski internacionalac iz pobedničkog tima, Dejan Todorović, nije ulazio u igru.

Bilbao je odigrao fantastično prvo poluvreme, na velikom odmoru imao je +21 protiv aktuelnog vicešampiona Evrope i Španije.

Andjusic

U ekipi Pabla Lasa se i te kako osetio izostanak magije kreatora igre, lucidnog plejmejkera Serhija Rodrigeza. U njegovom odsustvu grčko-meksički centarski tandem, Janis Burusis - Gustavo Ajon,  bio je 'odsečen', iskombinovali su zajedno samo 10 poena i 9 skokova, a na potrebnom nivou su bili jedino argentinski veteran Andres Noćioni  (18p, 7sk) i Serhio Ljulj (16p). Sa dvocifrenim košgeterskim učinkom u poraženom sastavu meč su završili 'stari lisac' Felipe Rejs (13p) i 'drama queen' Rudi Fernandez (11p).

Stefan Birčević se vratio u tabor Estudijantesa posle pauze od povrede, ali njegov tim nije uspeo da ponovi odličnu partiju od pre nedelju dana kada je u madridskom derbiju skunut prvi skalp Realu u ACB ligi ove sezone. 'Studenti' su poraženi u krajnje neizvesnom meču u Komposteli od domaćeg Obradorija (60:59). Krilni centar reprezentacije Srbije se nije upisao u strelce za 6 i po minuta provedenih na parketu, uzeo je dva šuta van linije 6.75 i oba puta bio neprecizan.

Gran Kanarija je dobila Tenerife u derbiju Kanarskih ostvrva kao domaćin rezultatom 79:64, Huventud nosi bodove u Kataloniju pošto je trijumfovao u baskijskom mondenskom letovalištu San Sebastijanu kod Gipuzkoe (63:66), Mursija je slavila u Andori (68:74).

endesa 11


foto: acb.com

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke