Amerikanci se baš ''lože'', Bogdan najavio spektakl!

Autor: Darko Mitrović
subota 13.07.2024.
16:15
Izvor: Beta

Zagreva se atmosfera...

www.starsport.rs
www.starsport.rs

Povezane vesti

Američki košarkaš Devin Buker rekao je danas da priče o tome da druge reprezentacije sustižu selekciju SAD samo motivišu njegovu ekipu uoči olimpijskog turnira, a kapiten Srbije Bogdan Bogdanović veruje da će duel dve ekipe u Parizu biti spektakularan.

"Čujem da mnogi pričaju kako nas mnoge selekcije sustižu, a to nas čini gladnim, to nas motiviše. Imamo veliko poštovanje prema tim momcima, ali košarka i dalje živi ovde", rekao je Buker.

Olimpijske igre održaće se od 26. jula do 11. avgusta u Parizu, a selekcija SAD će braniti zlato.

Ekipa Stiva Kera, sastavljena od najvećih NBA zvezda, igraće u Grupi C sa Srbijom, debitantom na Igrama Južnim Sudanom i Portorikom.

Prvu utakmicu SAD i Srbija odigraće 28. jula od 17.15 u Lilu.

"To će definitivno biti spektakl", rekao je srpski košarkaš Bogdan Bogdanović, koji takođe igra u NBA ligi za Atlantu.

Srpski tim biće pojačan centrom Denvera Nikolom Jokićem, koji je prošle sezone bio najkorisniji igrač NBA lige. Jokić nije igrao za Srbiju prošle godine na Svetskom prvenstvu, gde je ekipa Svetislava Pešića osvojila srebro.

Plan srpskog tima biće da iskoristi zajedništvo ekipe koja je duže na okupu, kako bi pobedila ekipu SAD, koja je prvi put zajedno trenirala početkom meseca.

Portoriko se plasirao na Olimpijske igre pošto je prošle nedelje pobedio na kvalifikacinom turniru, dok je Južni Sudan izborio učešće na osnovu plasmana na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu.

Selekcija SAD je na papiru najjača i sve osim zlatne medalje bio bi neuspeh. Ekipa je u Tokiju na prošlim Igrama na najteži način do tada osvojila zlato.

SAD je u četvrtfinalu gubila od Španije 10 razlike, protiv Australije gubila je 15, a Francusku je u finalu pobedila sa pet poena prednosti.

Kako je ocenila agencija Asošiejted pres, to je bio još jedan podsetnik da na međunarodnim takmičenjima Amerikanci nisu automatski favoriti.

Selekciju SAD predvodiće veterani Lebron Džejms i Kevin Durent, kao i najbolji trojkaš lige Stef Kari.

"Biće sigurno istorijski i srećan sam što sam deo ovog tima. Nisam čak ni razmišljao o tome previše. Samo sam srećan što sam deo", rekao je Entoni Edvards, koji će prvi put učestvovati na Igrama.

Durent bi mogao da postane prvi košarkaš sa četiri olimpijska zlata, a selekcija SAD pokušaće da osvoji petu uzastopnu zlatnu olimpijsku medalju, prvi put otkako je pobeđivala na prvih sedam takmičenja održanih od 1936. do 1968. godine.

A osatak sveta čeka.

Selekcija Nemačke je aktuelni svetski šampion, trijumfom u Manili prošlog leta u finalu protiv Srbije, a Kanada je osvajač bronze sa tog takmičenja, pobedom protiv SAD. Takođe, tu je i domaća reprezentacija Francuske, koju su SAD pobedile u finalu prošlog olimpijskog turnira u Tokiju 87:82. "Trikolore" će predvoditi jedna od najmlađih NBA zvezda Viktor Vembanjama.

"Jedva čekam da igram protiv njih", rekao je Vembanjama o duelu sa Amerikancima.

Francuska je u Grupi B sa Nemačkom, Japanom i Brazilom, a u Grupi A su Australija, Grčka, Kanada i Španija.

Posle grupne faze u kojoj će ekipe odigrati po tri utakmice, po dve prvoplasirane ekipe iz svake grupe idu u drugu fazu, kao i dve najbolje trećeplasirane ekipe.

"To vas samo tera da uživate u čistoti igre i onome što je potrebno da se napravi spisak od 12 igrača. I ako svi donesu tu pravu energiju, onda možemo izvući najviše iz ovog iskustva", rekao je Kari.

Španiju će predvoditi šestostruki olimpijac Rudi Fernandes, a NBA zvezde Janis Adetokunbo biće član grčkog tima, a Šej Gildžes Aleksander i Džamal Marej igraće za Kanadu. Australija je prvu veliku medalju osvojila u Tokiju kada je uzela bronzu, a košarkaš Majamija Peti Mils veruje da ekipa ovog leta može i više.

"Iz ugla talenta, ova ekipa ima mnogo igrača iz NBA lige, a imamo i mnogo mladih igrača sa iskustvom, što nismo imali pre", naveo je Mils.

Nemačka će u Pariz dovesti veći deo tima koji je osvojio zlato u Manili.

"Iskustvo iz prošlog leta bilo je specijalno. Tek kada se završilo shvatili smo šta smo kao grupa uradili, ne samo osvajanje zlata već smo shvatili da postoji hemija u timu", rekao je nemački reprezentativac Franc Vagner, koji igra za Orlando.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke