Debata otvorena, Lebron ili Džordan?

Autor: Vladimir Stojanović
ponedeljak 12.10.2020.
11:47
Izvor: Sportske.net

Odgovoro nećemo dobiti do kraja Džejmsove karijere, ali američki mediji tvrde da mu neke stvari idu u prilog.

Povezane vesti

Kada je Lebron Džejms napustio Kavse pre dve godine i stigao u Lejkerse, mnogi su smatrali da je u pitanju finansijski izbor, bolji život na Pacifiku i bolji život za klince.

Lejkersi su dobili manje od 40 utakmica u sezoni, nisu bili u plej ofu od 2013. kada su ispali u prvoj rundi.

Dve godine kasnije, Lejkersi su osvojili 17. Lebron svoju četvrtu titulu, postao je prvi čovek u istoriji koji je sa tri različita tima uspeo da stigne do prstena.

Završio je seriju sa tripl-dablom noćas čime je stavio tačku i četvrti put bio MVP finala.

Zatražio je respekt za sebe i tim posle titule, a u Americi je otvorena ponovo debata, da li je Lebron na putu da postane najbolji igrač u istoriji košarke.

"Džordan tim" će se nasmejati na to, podvlačeći da je Majkl igrao šest finala i svih šest dobio, da je Lebron igrao u 10 i da je osvojio "samo" četiri titule. Zameraju mu jasno i da oko sebe ima bolje igrače nego Džordan, ali Lejkersi su postali ponovo atraktivni samo zbog njega, Dejvis nikada ne bi stigao u klub da nije bilo Lebrona.

I zbog toga, ovo je Lebronova titula.

Zaboravlja se još jedno, on je titulu u Kavsima osvojio posle herojskog preokreta protiv drim-tima Voriorsa, u Americi kažu da recimo tako moćnog protivnika Džordan nije imao. Takođe, nekako se potcenjuju Džordanovi saigrači, ne samo Pipen. Plus, Fil Džekson je ono što Lebron nikada nije imao.

Bulsi su bili tim koji je značio stabilnost, jasno okupljen oko Džordana, ali stvari se nisu menjale, Lebron nikada ne bi napustio Klivlend da je imao takvu stabilnost. Plus, on je mogao da ostane u Majamiju nakon četiri finala, ali se vratio u Klivlend da svom timu donese jedinu titulu.

Jasno, sve će zavisiti od budućnosti. Lebron je čovek koji ima još snage da nosi tim, iako će krajem godine napuniti 36, a u narednu godinu Lejkersi ulaze kao favoriti.

Odgovor će možda moći da se da na kraju karijere "Kralja", ali ako stigne do šest prstenova, debata će biti otvorena. Jer, svi statistički pokazatelji Lebronu idu u korist.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

57 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Milan Milutinović
Wednesday, 14.10.2020
09:16

Molim Vas da pre nego što objavite tekst i iznesete nešto za šta mislite da je činjenica da dobro istražite temu. Robert Horry je takođe osvojio prsten sa tri različite ekipe (HOU, LAL, SAS) i u sve tri ekipe bio je starter i jedan od bitnijih igrača. Vrlo verovatno postoji još neko sa ovakvim statusom pored njega i Lebrona. Dakle ako hoćete da se bavite ozbiljnim sportskim novinarstvom prvo dobro istražite temu o kojoj pišete a onda iznosite činjenice. Pozdrav.

avatar
Milan Milutinović
Wednesday, 14.10.2020
09:11

Molim vas da ubuduće malo bolje istražite pre nego nešto napišete. Robert Horry je takođe osvojio prsten sa tri različite ekipe (HOU, LAL, SAS) i svuda je bio starter i jedan od bitnijih igrača. Sigurno kada bi se istraživalo našao bi se još neko pored njega i Lebrona. Hoćete da budete ozbiljni novinari? Prvo dobro istražite temu o kojoj želite da pišete.

avatar
robin hud
Tuesday, 13.10.2020
09:38

mislim da je bezvezno gledati statistike, jer u tim varijantama mogu izaci neki drugi igrači kao najbolji....Meni je MJ najbolji i to je to ...sigurno to što je LBJ uradio je za ogroman respect, ali ipak...MJ JE NAJBOLJI!!!!!
odbrana u ono vreme i ovo ???
današnje utakmice me podsećaju na kečere 80-tih...
mislim da svako ko je fan nba lige i poznavalac košarke će reći da je ovo poslednjih godina SPRDNJA!!!

avatar
Nebojsa Sin
Tuesday, 13.10.2020
13:10

E jbg sprdnja. Svaki sport napreduje vremenom, i individualni i timski. Ne znam zašto misliš da je košarka izuzetak?

avatar
Johny_Quid
Monday, 12.10.2020
23:27

Dok je igrao Jordan nba finale je pratilo 58mil ljudi ... sada jedva 18 mil .. Jedan je Jordan , svaka cast Lebronu ali Jordan je Jordan

avatar
Montenegrino10
Monday, 12.10.2020
20:12

Jordan je Sinonim za košarku. Volim više Ronalda ali Messi je magija, više volim Noleta ali Federer je Magija, teško je objasniti...Lebron je Bugatti Veyron, Jordan je Ferrari F40...Lebron je Akcija Jordan je klasik.

avatar
Bergkamp10
Monday, 12.10.2020
20:06

Najbolji kosarkas kog sam gledao je Brajant, bio sam isuvise mali (imao 6 godina kad je Jordan podigao poslednji prsten) da gledam Jordana. Lebron je dobar, ali mi nije bum kao Brajant, nekako mi Lebron sve na silu

avatar
nenadnenad1234
Wednesday, 14.10.2020
11:37

A sta je sut preko tri igraca, sila, ili magija?

avatar
jv
Monday, 12.10.2020
16:21

Svi koji debatuju o ovome nisu gledali Džordana. Njegovi Bulsi su bili jedini tim koji sam ja gledao, a gledao sam ih mnogo, koji nije izlazio na teren da igra, da se takmiči, već da pobedi. Mentalno superiorni.

avatar
nenadnenad1234
Monday, 12.10.2020
16:21

Svako ima svoje misljenje, ali ipak preteruje se sa uzdizanjem Dzordana, a nipodastavnjem Lebrona.
Slusajuci price, covek bi pomislio da je Dzordan igrao sa Djokom Salicem, Filipom Covicem, Adinom Vrabcem i Lukom Mitrovicem iz dana kada je izaso iz povrede i nije bio u stanju bazen da pogodi, a ne ko i da je sam vodio tim do 6 titula, a ne da je pored sebe imao jednog Rodmana, Pipena i ostale.

Drugo mnogi zanemaruju 10 finala Lebrona, ali kad pogledas on od tih 10 finala u 6 je bio autsajder a uzeo je jednu titulu (2 sa Klivendom u prvoj eri i 4 isto sa Klivendom u drugoj). Prica se da uz Ajversonovu Filadelfiju Klivend iz prve Lebronove ere je najnekvalitetniji tim koji je igrao veliko finale.

Tako da moze neko da kaze Dzordan bolji, neko drugi ce reci Lebron, ja ako bih morao da biram birao bi Lebrona, prosto, jer sam uz njega "odrastao", a o Dzordanu sam slusao samo price i odgledo poneki veliki mec, ali nemoze se jedan igrac nipodastavati samo da bi se drugi izdigao.

avatar
NemanjaaVidiiiicNo1
Monday, 12.10.2020
15:51

Jordan/Kobe/Lebron

avatar
Stefan Lazović
Monday, 12.10.2020
15:50

Ovo je najlaksa titula u istoriji, sve je nekako lagano bilo i bez ikakve neizvesnosti. Da ne pricam sada o mojim teorijama, ali 3,90 na osvajanje Lejkersa je bio poklon. Mamba, nedostatak adekvatnih protivnika, sudjenje, projekat NBA. Mnogo je simbolike uz sve. Meni licno je bilo dosta providno, i tu providnost sam dobro naplatio, ali ja odavno na sport ne gledam kao na sport. Iluzorno je porediti njih dvojcu, cak i da Kralj uzme jos 2 prstena. A da je paklen igrac, tu nema rasprave.

avatar
No rules
Monday, 12.10.2020
15:26

Dzordan i Ali su diktirali trendove, pojavili se u vremenu kada su ti sportovi dozivjeli ekspanziju, zahvaljujuci njihovom stilu koji je neponovljiv sebe su uzdigli na prresto bez prava da im kruna ikada bude ugrozena. Porediti njih sa bilo kim je neukusno i nepristojnio, oni su avangarda sporta i pioniri svoje struke. Njih dvojica su vise od sportiste i takmicara, oni su bili najveci na terenu i van njjega.

avatar
Coole
Monday, 12.10.2020
13:41

Uporedjivati ikoga sa Jordanom je glupost, svaka cast Jamesu ali jedan je kralj..

avatar
riquelme
Monday, 12.10.2020
13:37

Majk Tajson ili Muhamed Ali? Odlican odgovor je dao jedan oda najvecih bokserski trenera svih vremena. A glasi: " Nikada necemo moci da ubacimo jako bitan faktor a to je vreme. Nije isto boksovati 80-ih i 90-ih, 2000-ih itd. Tehnologija je napredovala, manje su se trosili bokseri da bi dosli do savrsenog stanja za mec pa samim tim i duze trajali! Ako moram vec da odgovorim na to pitanje jedini odgovor je da je Ali najveci svih vremena a Tajson najbolji!".
Tako nesto se moze reci i za ovu situaciju sa Lebronom i Letećim. Mnogo velikih igraca i trenera prica kako su treninzi tada bili na ivici slicnosti sa danasnjim finalima konferecija ili velikog finala. Da su zato igraci krace trajali. Za sada je jedino sigurno da je Dzordan i pored pauze koju mu mnogi uzimaju kao minus ipak svojim povratkom i ponovnom dominacijom dokazao da je najveci. Cinjenica je da ni jedan ni drugi ako nemaju pro igraca pored sebe nisu bili bas uvek na visini. Ocigledno je da bez ekipe koja ti se povinuje nisi taj. Svakako Majkl najveci a Lebron ako izdominra jos 2-3 godine sa Lejkersima verovatno najbolji.

avatar
KAJ JE TAJ PARTIZAN?
Monday, 12.10.2020
13:31

Ne postoji debata, 6od6 naspram 4od11, sta je tu za poredjenje?

Mada ne radi se tu uopste samo o finalima ili statistici, radi se o tome sta je ko predstavljao. Evo Dzordan ne igra 20 godina kosarku, ne racunajuci ovaj film, gotovo da se ne pojavljuje u medijima, a vlasnik je fransize u NBA i da sada bude glasanje za najboljeg ikada i da mozes glasati za bilo kog kosarkasa, Dzordan bi imao minimum 50% glasova, a svi ostali kosarkasi, njih milion, bi podelili preostalih 50%.

Pored toga, Dzordan je bukvalno, mit koji je istinit. Osoba koja je bezmalo 200x u toku utakmice prilazila protivnicima i sa maksimalnim nepostovanjem im govorila kako su smesni u odnosu na njega, kako ce ih zatrpati kosevima i onda isto to i uradila istih tih 200x.

Sa druge strane imate Jamesa koji nista od toga nije nijednom uradio, koji je u finalu kao glavni igrac postigao 9 poena, kome su 3 od te 4 titule doneli Rej Alen, Kari i Dejvis, ciji je drim tim isprasio starac sa ispodprosecnim igracima, imate coveka koji se seljakao svako malo, sklapao timove.

Mada ono najgore od svega je, sto je jedna obicna zenica, ZAMISLITE da se zalite kako vam sudije ne sviraju dovoljno bacanja, na svakoj utakmici trcite kod sudije 40x, kao ona najgora tuzibaba koja postoji na svetu.

Da je osvojio 11od11 titula, ali sa njegovim nacinom kukanja i nacinom da ti drugi sutiraju odlucujuce suteve, meni, a verujem i vecini ne bi bio ispred Dzordana, a sa ovih smesnih 4od11 je apsurdno i pricati.

avatar
Nicklas Bendtner
Monday, 12.10.2020
15:00

Zadnjom si rečenicom objasnio koliko si objektivan, tako da po meni nisi uopšte kompetentan da komentarišeš.

avatar
nenadnenad1234
Monday, 12.10.2020
16:14

Prvo ni broj finala nisi pogodio koliko ima Dzordan.
Drugo nalupetao si se gluposti, da je mene sramota tvog komentara.

avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Monday, 12.10.2020
13:31

Dzordan 6, Brajant 5, Dzejms 4

avatar
Kori Volden
Monday, 12.10.2020
17:49

Robert Ori 7, bolji je kosarkas od sve trojice.

avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Tuesday, 13.10.2020
15:13
avatar
zlogi
Monday, 12.10.2020
13:01

Nikad nece moci Dzejms da se meri sa Dzordanom. Pre svega Dzordan je ostao u jednom timu i gradio ga iz temelja, Dzejms je trcao od ekipe do ekipe samo da uzme prsten. Dzordan je pomerio granice igre, Dzejms je pomerio granice fizikalija-fizicka sprema (ne kazem da ima samo fizikalije to je ono sto ga najvise definise). Dzordan je igrao 6 finala, 6 pobeda, 6 MVP. Dzejms 10 finala, 4 prstena. Dzejmsu najvise zameram period sa Majamijem. Sa igracima poput Bosa i Vejda i ozbiljnom podrskom veterana sa klupe, Majami je morao da veze 4 prstena, ako ne 4 onda 3, jer su imali u tom trenutku ubedljivo najbolju ekipu u ligi.
ps: ne svidja mi se ni to, svi smo dobri drugari inecemo da igramo prljavo i bezobrazno. Prosto nema rivalstava, samim tim igraci ne mogu da pokazu najvise sto mogu i izrastu u prave lidere. Bird i Madzik mozda ne bi bili toliko vrednovani i velicani da nisu imali medjusobno rivalstvo i ozbiljan trashtalking. Dzordan je imao rivala u Dreksleru i timu Detroita. Kobi je imao Ajversona. Mozda bi i Dzejms bio vise postovan da Entoni nije unistio svoju karijeru, a jedini je on iz Dzejmsove generacije koji je moga Lebronu da parira. ^^

avatar
DEL PIEROO
Monday, 12.10.2020
12:25

Dzordan i Dzejms su kao R9 i CR7 jedan je najbolji svih vremena drugi je najkompletniji igrac danasnjice, mozda i svih vremena ali biti najkompletniji i najbolji nije isto

avatar
Kori Volden
Monday, 12.10.2020
14:20

Zuba nikako nije najbolji svih vremena i ne moze to da bude nikad, premalo je trajalo, samo kvazi nostalgicari mogu da napisu ovako nesto. Mesi, Ronaldo, ostali neka se redjaju kako hoce. Isti vazi i za Ronaldinja, iako volim i njega i zubu.

avatar
Колатерална Штета
Monday, 12.10.2020
22:14

Pele, pa onda svi ostali...

avatar
DEL PIEROO
Monday, 12.10.2020
20:17

Covek koji je u moderan fudbal uveo skoro svaki dribling, koji je od 250 golova koliko je dao ja mislim 60 x presao golmana, najkompletniji igrac ikada, to sto se povredio jer je Kalco tad bio prejak i igrao se grub fudbal gde stoperi glume mesare sigurno nece osporiti to da je Zuba najbolji igrac ikada, da nije operisao kolena osvojio bi 10 zlatnih lopti, desilo se sta se desilo i njegovo umece mogu da osporavaju samo kvazi poznavaoci fudbala, sportski pozdrav

avatar
babaroga
Monday, 12.10.2020
19:40

Naravno da nisi u pravu. Cuj Mesi ispred recimo jednog Maradone. A nije ni ispred Ronalda.

avatar
Nebojsa Sin
Monday, 12.10.2020
17:28

Šta je taj najbolji uzeo van Barse? A da Argentina je slaba reprezentacija....

avatar
Nebojsa Sin
Monday, 12.10.2020
17:28

Šta je taj najbolji uzeo van Barse? A da Argentina je slaba reprezentacija....

avatar
Herkules88
Monday, 12.10.2020
16:08

Premalo je trajao zbog povreda, njega su protivnici fizički ubijali, CR-a čim pipnu odmah faul, on ne bi preživeo nijedan start koji je načinjen nad Zubom, CR već godinama igra kao Inzagi

avatar
Mak-Juventino
Monday, 12.10.2020
12:20
avatar
Gorila u magli! LFC
Monday, 12.10.2020
12:13

MVP zvanje je zasluzio Davis,a iskreno mislim da je LeBron tek broj 3, Dzordan, Brajant pa on,jer je on klasican sivonja sa extremnim fizickim sposobnostima I nema nikakvu gracioznost u igri dok su Dzordan I Brajant bili magija za gledanje.

avatar
ViniciusJR
Monday, 12.10.2020
12:54

Previse pristrasno i neukusno. "Klasican sivonja" ovo ne moze da ostvaruje. Licno mislim da je Dzordan najbolji svih vremena i mislim da ce tako i ostati. Ali Lebron zasluzuje ogroman respekt.

avatar
Gorila u magli! LFC
Tuesday, 13.10.2020
00:37

Ja ne znam koju ti kossrku pratis ali LeBron je jedan klasic jednosmerni kosarkas ili zakucavanje ili sut, bez floutera,polaganja, slaba igra ledjima,trojke naucio da gadja tek kada se preselio u majami do tada procenti za smejanje,sve u svemu ima mali repertoar da bi se zvao najboljim,a ima brutalne predispozicije.meni je zao sto si tako shvatio moj komentar kao 'neukusno' ali to je realnost.ja sam Imao srece da gledam svu trojicu I veruj mi kada ti kazem da je iza njih.

avatar
Stefan Lazović
Monday, 12.10.2020
15:54

Upravo, nema razloga pljuvanju.

avatar
riquelme
Monday, 12.10.2020
13:41

Pa nije kosarka balet. Daje jednu vrstu lepote ali rezultat je krajnja mera. Ni ovaj bez Pipena, Rodmana i Harpera ne bi bio sto je kao ni ovaj bez Seka i ekipe a kasnije Gasola, Odoma i koga sve ne. Tako i Lebron. Kada je sam 40 pobeda, kada ima Dejvisa titula. Gde je Dijvis ili mozda Jokic sto da ne, ta ekipa u kojoj je Lebron, Kobi ili Dzordan uzima titulu. Jednostavno...

avatar
Nebojsa Sin
Monday, 12.10.2020
12:11

Svaka čast Dzordanu, ali jedan je kralj.

avatar
Montenegrino10
Monday, 12.10.2020
14:02

Mislis, svaka cast Kralju ali jedan je Jordan 23.

avatar
Stefan Lazović
Monday, 12.10.2020
15:56

Nebojsa sine koliko ti je godina?