EL - Jedna pobeda za TOP 8, šta je potrebno za DRUGO mesto?

Autor: Mihajlo Vidojević
petak 18.03.2016.
23:25
Izvor: Sportske.net

Šampion Srbije zakoračio je u četvrtfinale elitnog košarkaškog takmičenja ali bi do kraja TOP 16 faze mogao da izbori bolju startnu poziciju i lakšeg rivala u plej-ofu.

euroleague.net
euroleague.net

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde Telekom savladali su Unikahu u Malagi rezultatom 78:72 čime su stigli na korak od overe plasmana u četvrtfinale Evrolige.

Nikakave posebne kalkulacije više nisu neophodne jer crveno-bele još samo jedna pobeda na preostale tri utakmice vodi među osam najboljih u Evropi što bi bio najveći uspeh u klupskoj istoriji.

Dakle, JEDNA pobeda na preostale TRI utakmice Crvenu zvezdu Telekom vodi u četvrtfinale Evrolige, a tu jednu pobedu crveno-beli će tražiti na gostovanjima Lokomotivi Kubanj (24. mart) i Cedeviti (8. april), odnosno na domaćem terenu protiv Darušafake (31. mart).

To što crveno-bele još samo jedna pobeda deli od plasmana u TOP 8 nije najbolja vest jer Zvezda ima odlične šanse da završi na drugom mestu na tabeli grupe "E" čime bi obezbedila prednost domaćeg terena u plej-ofu.

Kada bismo podvukli crtu i formirali četvrtfinalne parove nakon utakmica 11. kola TOP 16 faze, Crvena zvezda Telekom bi kao drugoplasirani tim iz grupe "E" išla na trećeplasiranu ekipu u grupi "F", a pritom bi imala prednost domaćeg terena.

Ovako bi izgledali četvrtfinalni parovi kada bismo večeras proglasili kraj TOP 16 faze:

(E1) Fenerbahče - Real Madrid (F4)
(F2) Laboral Kuća - Lokomotiva Kubanj (E3)
(F1) CSKA - Panatinaikos (E4)
(E2) CRVENA ZVEZDA TELEKOM - Barselona (F3)

Crveno-beli u datom momentu imaju isti učinak kao Lokomotiva Kubanj i Panatinaikos (7-4) ali imaju bolji međusobni skor i zbog toga zauzimaju drugo mesto u grupi.

Situacija u grupi "F" iziskuje podrobniju analizu i tu će u naredna tri kola nastati pravi "krkljanac" pa očekujte tumbanja i promene. Trenutna situacija je takva da CSKA ima sigurno prvo mesto, a prate ga Laboral Kuća (7-4), Barselona (6-5) i Real Madrid (6-5).

Da se osvrnemo sada na Zvezdinu borbu za drugom mesto u grupi. Taj poduhvat crveno-beli mogu da započnu već naredne nedelje jer gostuju Lokomotivi Kubanj u Krasnodaru.

Ukoliko savladaju ruski sastav makar i sa pola koša prednosti, izabranici Dejana Radonjića praktično bi došli na korak od overe drugog mesta u grupi jer bi praktično imali dva trijumfa više od Lokomotive usled boljeg međusobnog skora (prvi meč Zvezda dobila 80:66).

Dakle, bilo kakva pobeda na gostovanju u Krasnodaru a potom i trijumf nad Darušafakom pred domaćim navijačima garantovao bi Crvenoj zvezdi Telekom drugo mesto na tabeli.

U takvoj konstelaciji stvari crveno-beli bi imali prednost domaćeg terena, ali bi vrlo verovatno imali i težeg rivala. Sa druge strane, Laboral Kuća se nalazi na dobrom putu da zauzme drugo mesto u grupi "F" pa bi Zvezda možda mogla da se bavi kalkulacijama i bira treće mesto na tabeli zarad "lakšeg rivala".

Situacija će već od sledeće nedelje biti još jasnija, ali ne treba zaboraviti da će Zvezda prvo morati da overi plasman u četvrtfinale a sve ostalo što tim Dejana Radonjića ostvari biće dodatni bonus.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

16 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Saturday, 19.03.2016
12:25

Kad se samo setim poraza od Efesa posle vođstva od 13 razlike i od Darušafake, sad bi već imali sve završeno, ali mislim da ćemo tući Cedevitu u ZG i Darušafaku u BG. nZVEZDA ŠAMPION!

avatar
jodza5
Saturday, 19.03.2016
11:37

Нема лаких противника у топ 8.То су тимови који су у овој сезони прошли сито и решето у надметању са најбољим тимовима Европе.Победа против Локомотиве тамо би била победа деценије јер би вероватно донела Звезди друго место и предност домаћег терена.Ово је фаза где је потребна максимална физичка а и психолошка јачина.Ја сам лично навијач Партизана,али без обзира на то у Европи навијам за Звезду.Навијао бих наравно и за било који други наш клуб.Оно што ме радује а тиче се наших клубова је позитивна нека енергија која влада у њима.Од Звезде преко рањеног али у подизању Партизана до Меге.Звезди неће бити ни мало лако.Напорна сезона је иза њих али је и остатак сезоне врло напоран.Ту је и дуел против Цедевите,која је исто Евролигашка екипа и то јако квалитетна.Уз позитивну енергију која влада у екипи и уз позитивну енергију са трибина и у јавности мишљења сам да Звезда може да дође до другог места у групи и до прстена АБА лиге.Лично бих волео финале АБА лиге Звезда-Мега (где бих ипак навијао за Мегу).Али само полако,корак по корак.Пролаз у топ 8 је огроман успех.А после,ко зна?Са оваквим тимом и енергијом можда и до трона.А зашто да не?Нико не може да обећа да ће бити прваци али и да неће.

avatar
Zerar Depardje
Saturday, 19.03.2016
10:40

gde ste sada svi koji ste pricali da je Radnjic los trener :)

avatar
JC\'90
Saturday, 19.03.2016
08:01

Samo da ne budu CSKA i Real. Barsa i Laboral moze moze ...

avatar
čerčil Brod
Saturday, 19.03.2016
00:54

Sad je vec izvesno da je TOP 8 u BG.

avatar
Pg13
Saturday, 19.03.2016
00:47

Po kom osnovu je Barsa/Real tezi rival od Laboral Kuce?nAko nista drugo,vec su ih dobili u gostima,a ne sumnjam da ce ponoviti isto i kod kuce

avatar
Maestro-Chelsea(Sic)
Saturday, 19.03.2016
02:04

Tezi su od Kuce Barsa I Real su jaci od Kuce I imaju bolje individualce mnogo je lakse igrati protiv Kuce nego protiv Reala I barse

avatar
Maestro-Chelsea(Sic)
Saturday, 19.03.2016
14:29

I Nedovic je dobar igrac ali igra kad je raspolozen ne igra konstantno dobro to mu je jedini problem inace je strasan plej

avatar
Maestro-Chelsea(Sic)
Saturday, 19.03.2016
14:28

Nevjerovatan pregled igre ima covjek mozak

avatar
Kladionicar BAN 40
Saturday, 19.03.2016
13:57

Je l si video Jovica opet sinoc? Covek je genije.

avatar
Goran Zdravkovic
Saturday, 19.03.2016
00:38

svi ce se smejati, ali Barselona je trenutno laksi rival od Laboral Kuce, Tomic je ocajan ove sezone, a Navaro ce proci kao Dijamantidis...

avatar
Saturday, 19.03.2016
01:54

nema tu sta da se bilo ko smeje Barselon ai Rela Madrid su ocajni ove sezone. Laboral igr aodlicno, to dokazuje i polozaj nisu slucajno na drugom mestu. Barsa i Real verovatno ni sami ne znaju kako su u top 16.

avatar
Kalinari
Saturday, 19.03.2016
11:14

Po meni je Barselona najtezi moguci rival,jer imaju strasne igrace pod kosem Laval,Dorsi,Semjuels i Dolman bi nas unistili.Ne mogu njih da brane samo Cirbes i Miler i tek oporavljeni Mitrovic.Nadam se da cemo dobiti Laboral.