Evroliga sa 20 klubova već sledeće sezone?

Autor: Darko Mitrović
nedelja 20.10.2024.
20:22
Izvor: Sportske.net

Još više utakmica, igraće se 38 kola.

S. Sandic
S. Sandic

Povezane vesti

Zanimljivu informaciju otkrio je košarkaški analitičar Marin Sedlaček tokom razgovora za ''Sportklub''.

Iako je i ranije bilo najava da će se Evroliga proširiti, pa možda i podeliti na dve divizije, Sedlaček je izneo svoja saznanja da će već sledeće sezone Evroliga imati dva učesnika više i da neće biti nikakvog deljenja na grupe.

''Sledeće sezone Evroliga će najverovatnije imati 20 klubova. Oni ne žele da menjaju sistem takmičenja, da na primer imaju dve grupe po deset timova. Dakle, to je 38 kola. Sa 38 kola u jednom zgusnutom kalendaru takmičenja, gde vi imate i jedno veoma jako udruženje igrača koje pita za mnogo toga, vi ćete sigurno doći u konflikt sa prozorima FIBA. Oni su fiksni i zacrtani još 2017. Vi sad imate našeg čoveka koji je bio na jednoj strani, u FIBA, a sada je u Evroligi. Dakle, tu ne postoji nikakav jaz'', objašnjava Sedlaček.

Može li konačno ipak doći do kompromisa po pitanju kalendara takmičenja koji je sve naporniji za vrhunske igrače.

''Jaz je zbog tih prozora, jer ne postoji mogućnost da se neki mečevi pomere za vikend, zbog jačine nacionalnih prvenstava i federacija koje to ne dozovoljavaju. Ako bi se tu napravio neki kompromis (a na to FIBA ne može da utiče) onda bi sigurno tu bilo manje sudaranja, kao što smo videli u februaru ove godine kada je napravljen pomak. Problem je vremena, velikog broja utakmica i nezavisnih organizacija na koje ne možete da utičete. Mislim da je zbog toga to goruća stvar na kojoj se radi. Verovatno će vreme pokazati da li postoji neko rešenje, a ono definitivno treba da se iznađe. Da je FIBA ostala krovna organizacija kao što je bila 70-ih, 80-ih ili 90-ih, tih konflikata ne bi bilo'', izjavio je Sedlaček.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke