"Furizoni"Partizan ide ka Top 8, lider Evrolige samo "usputna stanica"!

Autor: Lazar Nikolić
petak 24.03.2023.
21:53
Izvor: Sportske.net

Ogroman trijumf crno-belih.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Povezane vesti

Košarkaši Partizana savladali su Olimpijakos sa 90:75  u meču 30. kola Evrolige u beogradskoj "Areni" i načinili džinovski korak ka plasmanu u Top 8.

Crno-beli nakon ovog trijumfa imaju skor od 17 pobeda i 13 poraza i na deobi su šestog mesta sa Makabijem iz Tel Aviva.

Gosti iz Pireja posle poraza u "Areni" ostaju lideri Evrolige, ali sada imaju isti odnos pobeda i poraza kao i Real iz Madrida.

Najbolji u ekipi Partizana večeras su bili Džejms Naneli sa 19 i Kevin Panter sa 17 poena. Najefikasniji na utkamici bio je Mekisik sa 21 poenom. Najbolji igrač Evrolige Saša Vezenkov ubacio je samo 6 poena za Grke, što mu je najslabija partija još od 10. januara i susreta protiv Monaka.

Igralo se u egalu na početku meča. Obe ekipe lako su pronalazile put do koša. Partizan je to radio preko Madara i Nanelija, dok je za goste produktivan bio tandem Vokap-Fal. U finišu prve deonice u dobar napadački ritam ušao je i Ledej, a Partizan trojkom Nanelija u poslednjem minutu došao do prednosti od 27:22 posle uvodnih 10 minuta.

Nastavio je Naneli da pogađa i na startu druge četvrtine, pogodio trojku za prvu dvocifrenu prednost domaćih (34:24), upisao 13 poena i izašao iz igre nakon 13 minuta koliko je neprekidno proveo na parketu.

Lider Evrolige u tim momentima nije znao šta ga je snašlo u „Areni“ koja je „eksplodirala“ nakon trojke kapitena crno-belih Pantera za 40:26 polovinom druge četvrtine. Vezao je raspoloženi Panter još dve trojke u nastavku i odveo svoj tim na velikih +16 (48:32), do kraja poluvremena Slukas je samo malo smanji prednost crno-belih.

Krenuli su crno-beli sa određenom dozom nervoze u drugo poluvreme, imali nekoliko grešaka u napadu, a to su kaznili gosti preko Fala i Vezenkova i spustili na -10 (48:38). Eguzm je asistencijom za Smailagića iskreirao prve poene za domaće u drugom delu i zaustavio početni nalet crveno-belih.

Ipak, gosti su ubrzo došli na jednocifreni zaostatak nakon još jednog lošeg napada i izgubljene lopte Partizana, a kada je Kenan položio loptu u koš Olimpijakos je bio na samo -6 (50:44) na polovini treće deonice.

Ni minut odmora nije pomogao Partizanu, još jednom su domaći odigrali smušeno u napadu, izgubili loptu a Olimpijakos dodatno smanjio prednost crno-belih. Prekinuo je lošu seriju Partizana trojkom Dante Egzum. Australijanac je uneo novu energiju u redove ekipe Željka Obradovića, lepo proigrao Lesora koji je u 27. minutu vratio dvocifrenu prednost svom timu (56:46). Imao je Ledej dve otvorene trojke da uveće prednost domaćih, ali ih nije pogodio, te treća deonica završena rezultatom 60:52.

Partizan je fantastičnim zakucavanjem Egzuma preko Bolmboja započeo poslednju četvrtinu, a atmosfera u „Areni“ bila je sjajna u tim trenucima, nju je malo primirio Mekisik pogođenom trojkom, a „specijalnom“ akcijom Grci su prišli na -7 (67:60), a onda je usledila i „magična“ asistencija Lesora iza leđa za poene Papapetrua, pa polaganje sjajnog Egzuma i nova dvocifrena prednost crno-belih (71:60).

Posle trojke Papapetrua iz ugla na polovini poslednje deonice Partizan je poveo sa 76:62 i izgledalo je da je utakmica prelomljena, a onda je Panter pokazao da može i sa devet metara za maksimalnih +16 (79:63). Lider Evrolige je u finišu bio samo "nemi posmatrač" spektakla u "Areni",a  zakucavanje Nanelija dodatno je razgalilo "Grobare".

Malo su crno-beli oborili ritam u finišu meča, imali nekoliko grešaka i dozvolili Olimpijakosu da ublaži poraz.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke