I opet će biti MVP - Jokić u nemilosti sudija, napredna statistika iznela dokaze

Autor: Nemanja Janošev
sreda 12.05.2021.
19:16
Izvor: Sportske.net

Statistika koja pokazuje mnogo...

AP Photo/David Zalubowski
AP Photo/David Zalubowski

Povezane vesti

Najbolji košarkaš Denver Nagetsa Nikola Jokić nije među miljenicima sudija u NBA ligi, što potvrđuje i napredna statistika.

Naime, istraživalo se na koji način su pogrešne sudijske odluke uticale na pojedinačne igrače, odnosno, koliko su oni ispaštali. Najveći kandidat za MVP nagradu Nikola Jokić, ove sezone je bio na pogrešnoj strani sudijskih odluka čak 14 puta, što je za duplo više u odnosu na Rudija Gobera, koji je sledeći na ovoj listi. Čak 13 puta sudije nisu dosudile faul nad Jokićem kada je to bilo potrebno, dok mu je jednom sviran faul koji nije načinio...

S druge strane, Jokiću su sudije "pomogle" u devet navrata ove sezone. Američki mediji se za loše odluke arbitara okreću ka velikom broju "tesnih" utakmica koje je Denver na čelu sa Jokićem odigrao ove sezone i ističu da je pritisak u tim trenucima veliki, te da su greške normalna pojava.

Mnogo se tokom sezone diskutovalo o tome koliko malo slobodnih bacanja dobija Jokić u odnosu na, recimo, Džoela Embida koji je važio za njegovog najvećeg konkurenta u borbi za MVP nagradu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke