Jokić je "prvi od svoje vrste" - Šta su ciljevi "Stiva Neša među centrima" i koliko mogu Nagetsi ove sezone

Autor: Nikola Miloradović
sreda 09.10.2019.
20:35
Izvor: Sportske.net

Denver je minule sezone oduševio sve ljubitelje košarke, malo mu je nedostajalo da se domogne i finala Zapada, sada je konkurencija jača nego ikada.

Beta/AP Photo/Eric Gay
Beta/AP Photo/Eric Gay

Povezane vesti

Uskoro počinje nova NBA sezona (22. oktobar) i svi ljubitelji košarke su sa razlogom uzbuđeni.

Tokom leta smo videli velike promene, Golden Stejt Voriorsi više nisu apsolutni favoriti za prsten, ocenjuje se da će se dominacija preseliti u Los Anđeles, gde Lejkersi i Klipersi važe za prve favorite.

"Jezeraši" su LeBronu doveli Entonija Dejvisa, tu je još nekoliko veterana poput Dadlija, Bredlija, Ronda, Grina i Hauarda, zadržali su i Kuzmu, pa sa razlogom veruju da mogu mnogo već u sezoni pred nama.

Klipersi nikada nisu izgledali bolje, uspeli su da ubede sjajnog Kavaja Lenarda da im se pridruži, tako što su doveli Pola Džordža u svoje redove.

Što se tiče ostalih ekipa sa Zapada, Hjuston je Krisa Pola zamenio Raselom Vestbrukom, Juta bi mogla da napadne tron iz senke, doveli su sjajna pojačanja u Majku Konliju i Bojanu Bogdanoviću.

Ne smemo zaboraviti ni Dalas, koji bi mogao prijatno da iznenadi sa tandemom Dončić - Porzingis, ali ni Portland Trejl Blejzerse, koji su od ovog leta jači za Vajtsajda, Pau Gasola, Kenta Bejzmora, Marija Hezonju i Skala Labisijea.

Pored svih gore-navedenih timova, jasno je da su među favoritima i Denver Nagetsi, ali smo ih napisali na kraju kako ćemo njima posvetiti posebnu pažnju.

Jasno je i zašto, u njihovim redovima igra reprezentativac Srbije i najbolji centar sveta, neverovatni Nikola Jokić.

Nikola Jokic

Minule sezone su svima pokazali kakav kvaliltet imaju, malo im je nedostajalo da regularni deo sezone završe na prvom mestu zapadne konferencije, gledali su u leđa samo Golden Stejt Voriorsima sa skorom 54-28, tri pobede više imali su "Ratnici".

Majk Maloun je napravio sjajnu ekipu u kojoj se sve vrti oko nestvarnog Jokića, koji je sezonu za nama završio na četvrtom mestu u izboru za najkorisnijeg igrača lige.

Popularni "Džoker" je pružao fantastične partije, njegova razvojna linija je od kako je došao u NBA išla samo uvis, dosegao je zvezde u sezoni za nama, igrao je na Ol-star meču, izabran je i u najbolji tim najjače svetske lige.

Mediji u SAD su se pozabavili Jokićem i timom iz Kolorada, a srpski košarkaš tvrdi da se kod njega ništa nije promenilo i da će nastaviti da se igra.

"Ja samo igram košarku, na isti način kao što sam uvek i igrao, od juniora, pa preko srednje škole, jednostavno, radim stvari na isti način.

Ništa novo. Ovo je samo timska igra, cilj je igrati i zabavljati se, kao i pokušavati da igrate u pravom smeru
", kratko je pojasnio Jokić.

On ističe da je najvažnija stvar za njegovu ekipu dobar početak sezone, jer ih je energija koju su stekli na početku minule dovela do sedme utakmice polufinala zapadne konferencije.

Dodaje da ga porazi, kao onaj baš u sedmoj utakmici polufinala Zapada protiv Portlanda, ne motivišu, samo pokušava da bude bolji i da napreduje, kao i čitav tim.

Zajedništvo ističe kao glavnu vrlinu Nagetsa, ali i činjenicu da su zadržali jezgro igrača koji su bili u timu i prethodnih sezona.

Veruje da je to njihova glavna snaga, a ne sumnja i da će novajlije ostaviti svoj trag i da će pomoći ekipi da ostavri što bolje rezultate.

Ovog leta su u Kolorado stigli Tajler Zeler, Elajdža Milsap i Horhe Gutijerez, veliko pojačanje angažovano je u vidu Džeremija Grenta iz Oklahome, a kao rukiju su stigli Bol Bol, sin legendarnog Manute Bola, kao i bivši košarkaš Mege Vlatko Čančar.

Priliku će dobiti i Majkl Porter Junior, koji je minule sezone bio biran kao 14. pik na draftu, ali je zbog problema sa leđima presedeo čitavu sezonu.

Jokić veruje da će mladi Porter biti od velike pomoći ekipi, a ističe i da je prezadovoljan što je uprava odlučila da zadrži iskusnog Pola Milsapa, koji je kao kapiten ovoj mladoj ekipi.

Dakle, Nagetsi nastavljaju svoju igru, Jokić će biti alfa i omega, na pitanje američkog novinara da li će mu sada biti teže, kako su brojne ekipe svesnije njegovih kvaliteta nego prethodnih godina, rekao je da se vrlo dobro adaptira i da mu jako malo treba da shvati kako je određena ekipa spremila odbranu na njemu.

To je potvrdio i Pol Milsap, koji je "Džokera" opisao kao sunđer.

"Sjajna stvar kod njega je to što je sunđer. Sve što mu kažete, morate da kažete samo jednom. Odmah to prihvati, zaista razume koncept i onda nastavi sa tim.

To sam prepoznao kada sam igrao u Atlanti i kada se pojavio i imao tu sezonu sa svim tim tripl-dablovima i kada su oni imali najbolji napad u ligi.

To je nešto što mora da se dogodi u utakmici, ne na treningu ili na ovim letnjim klipovima momaka kako treniraju
", jasan je Milsap.

Nikola Jokic

Trener jedne od ekipa sa Zapada je u najavi za predstojeću sezonu govorio u hvalospevima o Srbinu.

"Embid je sjajan talenat, jedan od najvećih u ligi, ali ne znam da li možete da napravite tim oko njega, kao što možete oko Jokića.

On je bez konkurencije najbolji dodavač među centrima u ligi, odličan je skakač i može da pogodi na svakom nivou. Nije sjajan u odbrani, ali je solidan.

On je zaista pravo osveženje, jednostavno, stvarno volim ovog momka
", istakao je jedan NBA trener, koji je američke medije zamolio da ostane anoniman, zbog oštrih pravila oko "temperinga", praktično bilo kakvog kontakta sa igračima protivničkih timova.

O Jokari je govorio i trener za razvoj igrača Denver Nagetsa, srpski stručnjak Ognjen Stojaković.

Stojaković je govorio o Nikolinoj dominaciji za kratak vremenski perod u Srbiji, a onda ga je uporedio i sa legendom ove igre.

"Ovo sam ja rekao i smešno mi je, ali on je kao Stiv Neš među centrima. Nije neki strašan atleta, nije previše brz. Ali on jednostavno radi sve.

Druga stvar koju uvek kažem o njemu, to je da je prvi od svoje vrste. Ranije smo imali Vlada Divca i Arvidasa Sabonisa, pa su došla braća Gasol. Ali sada, on je prvi centar koji je ustvari plejmejker, koji uhvati loptu, pa može da doda ili da šutira, može da dribla, prenosi loptu, može da pretvori svaki posed od reketa do perimetra potpuno sam. On je prvi od svoje vrste
", izjavio je Stojaković.

Dakle, jasno je da će se u Denveru i dalje sve vrteti oko Nikole Jokića, ambicije su velike, a u redovima Nagetsima veruju u onu, "ne menjaj tim koji dobija".

Videćemo da li će to biti dovoljno za velike stvari već u sezoni pred nama, posebno jer je ostatak lige promenio mnogo toga.

Jedno je ipak sigurno, Jokić će nastaviti da se igra, a sa takvim stavom, biće enigma za svakog protivnika, pa nema sumnje da nas čeka još jedna magična sezona "plejmejkera u telu centra" iz Sombora.


Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke