Jokić kao iz prošle sezone, pobede jednako bitne u novembru i maju, kakav je to savet dobio od Italijana?

Autor: Nikola Miloradović
sreda 25.12.2019.
11:34
Izvor: Sportske.net

Nikola Jokić je povratio formu nakon nešto slabijeg starta sezone, a Denver Nagetsi su ponovo među najboljim ekipama u ligi.

Beta/AP Photo/David Zalubowsk
Beta/AP Photo/David Zalubowsk

Povezane vesti

Nakon Svetskog prvenstva u Kini, gde je nastupao za reprezentaciju Srbije, Nikola Jokić se vratio u Kolorado i svoje Denver Nagetse.

Nije najbolje počeo svoju četvrtu sezonu u NBA ligi, minule takmičarske godine je odigrao 14 utakmica u plej-ofu, potom je tokom leta branio boje reprezentacije, čini se da ga je malo stigao i umor.

Ipak, kako je sezona odmicala, tako je najbolji centar sveta igrao sve bolje.

Nako 29 nastupa ove sezone u proseku beleži 17,4 poena, 10 skokova i 6,9 asistencija, ali kada se pogleda njegov učinak na posledjih 10 mečeva, jasno je da je njegova forma u velikom usponu.

U pomenutom periodu u proseku je beležio 22,2 poena, 10 skokova i 8,1 asistencija, Nagetsi su nakon tri vezana poraza od Bostona, Bruklina i Filadelfije vezali sedam pobeda, savladali su Portland, Oklahomu, Nikse, Orlando, Minesotu, Lejkersu i Finiks Sanse.

Na poslednjem meču u Arizoni srpski košarkaš je upisao svoj 38. tripl-dabl u karijeri (22p, 12sk, 10as) i sa tim učinkom je na 10. mestu večne liste.

Pred Božićni duel sa Nju Orleans Pelikansima (sreda na četvrtak, 4:30h CET), govorio je za medije o tekućoj sezoni, ali i brojnim drugim stvarima.

Ističe da oseća da se vraća u formu iz prošle sezone, koju je okončao kao najbolji centar lige, tokom koje je upisao svoj prvi Ol-star nastup i u kojoj je biran u prvu petorku najjače lige sveta.

"Mislim da imamo dobru sezonu. Mislim da su očekivanja koja postavljamo sebi veoma visoka i da želimo da postignemo nešto i da zbog toga postoji mali pritisak.

Svi mi se pomalo mučimo, mašimo šuteve, ali na kraju dana, mislim da za sada imamo jako dobru sezonu.

U prva četiri smo na Zapadu i igramo dobro. Možemo, naravno, da budemo bolji, ali možemo da budemo i lošiji.

Što se mene lično tiče, mislim da imamo još puno vremena u ovoj sezoni, ali mislim da se polako vraćam u prošlo godinu
", izjavio je Jokić.

Nezaobilazna je bila i tema njegovog snalaženja u najjačoj ligi sveta i pored činjenice da se veliki broj igrača oslanja na atleticizam, dok igrač njegove konstitucije mora da se snalazi i da svojom veštinom i pametnom igrom nadjača konkurenciju.

"Mislim da sam doneo nešto drugačije u NBA. Doneo sam to da mogu praktično sve da uradim na parketu. Nisam to samo ja. Mislim da ima puno igrača u NBA, posebno tih visokih igrača, koji mogu da utiču na igru na brojne načine.

Ali da budem iskren, igram isto onako kako sam igrao i kada sam bio mlađi. Uvek sam bio vrlo dobar sa loptom, uvek sam je dodavao, postizao poene, uvek sam šutirao. Mislim da je za mene to normala stvar.

Tu je i trener, naravno, koji mi je dao slobodu da igram svoju igru i to mu se dopalo i onda se dopalo i saigračima i onda smo počeli da dobijamo utakmice.

Mislim da je otprilike to odgovor, trener mi je dao slobodu i nisam prestajao da igram svoju igru čitavog života
", pojasnio je Jokić.

Jokićevi Denver Nagetsi su trenutno drugi na tabeli zapadne konferencije sa skorom 21-8.

Istakao je srpski košarkaš i da je za njega svaka utakmica bitna i da je ista težina iza mečeva u regularnom delu sezone i plej-ofu, te da nema mesta za čuvanje snage tokom regularnog dela.

"Ne, mislim da ne možete to da radite. Prema mom mišljenju, NBA funkcionište tako da je svaka utakmica bitna. Pobeda u novembru je ista kao i u maju.

Pre dve godine smo u plej-of ušli za jedan meč, tako da nema lakih utakmica. Nema onoga, e sad ću da preskočim ovu ili neću da da dam sve od sebe na ovoj
", pojasnio je popularni "Džoker".

Denver spada u jednu od najboljih odbrambenih ekipa u NBA ligi, a Jokić ima teoriju zašto je to tako.

"To je lako odgovoriti, zato što smo tim. Imamo ista pokrivanja, iste rutine, isti sistem, igramo u istom sistemu već četiri godine.

Kada je u pitanju dobijanje utakmica, znamo da moramo da igramo dobro na tom kraju terena
", kratak i jasan je Nikola Jokić.

Istakao je i da je najveći kvalitet trenera Majka Malouna, koji je nedavno produžio svoj ugovor sa klubom, to što razgovara sa igračima i veruje im, pa ih često pita koju akciju žele da igraju, između ostalog.

Opšti utisak je da je Denver blago potcenjen u NBA okvirima, ali da ekipa iz Kolorada uprkos tome iz godine u godinu pruža sve bolje partije i beleži sve bolje rezultate.

Jokić ističe da ga to ne pogađa i da mu je svejedno da li je favorit ili ne.

Dosetio se i sjajnog saveta koji mu je na početku NBA karijere dao italijanski košarkaš Danilo Galinari.

"Igrao sam sa Galom, bila je to zabavna godina. Uvek je lepo videti bivše saigrače i videti ih da igraju dobro.

Sećam se kada sam u prvoj sezoni protiv Toronta dao 27, 28 ili 29 poena, a onda mi je Galo rekao, pokazao si svima da možeš, sada to moraš da radiš svake večeri.

Jako dobar savet ako malo razmislite
", izjavio je Jokić.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke