Maestro Jokić vodio Srbiju do 4-0, neka se spreme Poljaci!

Autor: Darko Mitrović
utorak 06.09.2022.
22:51
Izvor: Sportske.net

Srbija zadržala stopostotni učinak i pred poslednje kolo u Grupi D.

 EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Povezane vesti

Serija pobeda našeg nacionalnog tima na Evrobasketu nastavljena je i večeras. U četvrtom kolu Grupe D Srbija je u Pragu savladala selekciju Izraela rezultatom 89:78.

Sada su ''orlovi'' prvi u grupi sa skorom 4-0, a za njima slede Poljska sa 3-1, Izrael i Finska sa 2-2, Češka sa 1-3 i Holandija na poslednjem mestu sa 0-4.

U poslednjem kolu naš tim će igrati protiv Poljske i neophodna je još jedna pobeda za ''overu'' prvog mesta pred ulazak u osminu finala.

Samo dan posle fenomenalne partije protiv Finske, izabranici Svetislava Pešića, ponovo u oslabljenom sastavu bez Vanje Marinkovića i još uvek nedovoljno spremnog Nikole Milutinova, odigrali su još jedan kvalitetan meč, pre svih naš centar Nikola Jokić.

On je dominirao pogotovo u prvom poluvremenu, i to sa stopostornim učinkom u šutu iz igre, kao i sa linije slobodnih bacanja.

Prvu četvrtinu je završio sa 14 poena, a do kraja prvog poluvremena zaustavio se na 20 poena i pet skokova, s tim da ga je selektor Pešić odmarao u prvom delu druge četvrtine.

Problema u igri ''orlova'' bilo je baš u tom periodu kada Jokića nije bilo na terenu, pa su Izraelci trojkom Jama Madara uspeli nakratko da povedu sa 30:28. Vasa Micić je odmah uzvratio trojkom i vratio prednost na stranu našeg tima, a kada se Jokić nešto kasnije vratio u igru, opet su stvari došle na svoje mesto i Srbija je uvećala prednost na maksimalnih ''plus 12'' u prvom poluvremenu - 50:38.

Tokom treće četvrtine ta prednost je dostigla i 16 poena razlike, bilo je 62:46 sredinom tog dela igre i ''mirisalo'' je na novu ubedljivu pobedu, ali je od tog trenutka usledio veliki pad u igri našeg tima.

Izraelci su se raspucali, ''orlovi'' su imali sve više problema u napadu, pa je do kraja trećeg kvartala Izrael smanjio na 65:58, a početkom poslednjeg novom trojkom Madara prednost Srbije je smanjena na samo dva poena razlike - 65:63.

Ovaj nalet Izraela zaustavio je Vasa Micić svojom trojkom, potom je Jaramaz iznudio prekršaj i poentirao za linije penala, a čim je pojačana odbrana, ''orlovi'' su ušli u novu seriju i novim poenima Jokića i Jaramaza  ekspresno stigli do ''plus deset'' - 73:63.

Selektor Izraela Gaj Gudes je reagovao tajm-autom, ali je njegov plan pokvario Jaramaz novom trojkom za Srbiju i za ubedljivih 76:63. A kada je Jokič poentirao uz faul na pet minuta pre kraja, bilo je jasno da od preokreta Izraelaca neće biti ništa.

Ono što donekle brine posle ovog meča je neugodan pad kapitena Lučića krajem treće četvrtine, požalio se na bol u kolenu, ali je posle ukazane pomoći ustao, otišao do klupe i verujemo da se ne radi o nekoj ozbiljnijoj povredi.

Fenomenalni Nikola Jokić se na kraju zaustavio na 29 postignutih poena (10/12 za dva, 1/1 za tri, 6/6 slobodna bacanja), 11 skokova, pet asistencija i ovacijama je ispraćen sa terena kada je izašao iz igre zbog pet prekršaja u finišu meča. Odličan je bio i Vasa Micić sa 19 poena, pogađao je kada je bilo najvažnije, a u finišu su dvocifren učinak dostigli i Kalinić i Jaramaz sa po 10 postignutih poena. U protivničkom timu najefikasniji je bio plejmejker Partizana Jam Madar sa 20 poena (trojke 4/5), Avdija ga je pratio sa 14 poena.

Naš tim sada ima dan pauze, a u četvrtak sledi meč odluke za prvo mesto u grupi, protiv neugodnih Poljaka.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke