Maljković: "Velika pobeda, igračice nemaju iskustvo zbog slabe domaće lige"

Autor: Lazar Nikolić
petak 23.09.2022.
10:35
Izvor: Sportske.net, Beta

Naredni protivnik domaćin Australija.

EPA-EFE/Miguel Angel Polo
EPA-EFE/Miguel Angel Polo

Povezane vesti

Selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković rekla je da je njena ekipa danas odgovornom igrom i timskim radom ostvarila veliku pobedu protiv Japana na Svetskom prvenstvu u Sidneju.

"Velika pobeda. Znali smo još iz Tokija kakav je Japan tim. Tamo su osvojili srebrnu medalju. Osim toga, jako dobro znam i kvalitet japanske lige i zaista je velika je stvar što smo pobedili sa ovim mladim igračicma koje su sada istupile na pravi način", rekla je Maljković preneo je Košarkaški savez. 

Srbija je danas u Sidneju pobedila Japan sa 69:64, u drugom kolu grupe "B" i ostvarila prvi tijumf na Svetskom prvenstvu. 

"Stalno pričam kako smo napravili smenu generacija, da imamo mlad tim. Ali naš najveći problem je manjak kvaliteta domaće lige, tako da sve ove devojke ne samo da su mlade, već nemaju ni iskustva iz jakih takmičnja. Zato je ova pobeda duplo veća, protiv tima koji veoma poštujem", navela je selektorka.

Na pitanje šta je bio plan utakmice, Maljković je rekla da je najveći plan bio da "svi igraju najbolje što mogu, prave manje grešaka i urade ono što moraju da urade".

"I to se desilo. Svi su shvatili reč odgovornost. Sada smo imali manje izgubljenih lopti, više asistencija. Svi su morali da urade svoj posao, jer smo igrali protiv dobrog ima. Da je bilo ko zaspao, ne bismo mogli da dobijimo ovako veliki tim", dodala je ona.

Maljković je istakla značaj u igri kapitena Tine Krajišnik.

"Kada je došlo do smene generacija, kada su prestale da igraju Sonja, Jelana, Ana, Dajana, pa i Crvandkeić koja sada nije sa nama, odlučila sam da Tina bude kapiten i time sam rekla mnogo. Ona ima i ljudske i igračke kvalitete da vodi ovaj tim. Nije to lak zadatak jer imamo grupu mladih igračica za koje je sve ovo novo. Ona, zajedno sa Ivon i još nekoliko njih iskusnijih, mi pomaže da održimo ovu grupu zajedno i da ih učinimo pravim timom", rekla je.

Srbija je protiv Japana dolazila u mnogo dobrih pozicija za šut, a to je, prema rečima selektorke, ostvarila timskim radom.

"Bili smo strpljivi. Japan nas je mnogo mučio, ali bili smo spremni na to i bili smo strpljivi. Ovo je proces učenja. Guram ih da napreduju za manje od 24 sata. Da budu tim, da kreiraju zajedno, da budu strpljive, da igraju sve dok ne nađu onog ko je u najboljoj situaciji da šutira", navela je.

Reprezentativka Srbije Ivon Anderson rekla je da je ekipa bila svesna važnosti današnje utakmice, posle poraza u prvom kolu od Kanade.

"Izašle smo znajući da je ovo velika utakmica za nas, da će svaka sledeća biti krucijalna i da nema mnogo vremena za ne uraditi sve što možeš. Pre utakmice smo imali sastanak i znale smo da moramo da budemo fokusirane. Znala sam i da moram da budem bolja, ali mlađe igračice su sada istupile i pokazale sve ono što smo radile ovog leta, a radili smo super teško. Svi su bili uključeni i zato smo došli do rezultata", navela je Anderson. 

"Moj posao je da uradim sve što je timu potrebno, što Marina traži od mene. Iako nisam pogađala, znala sam da moramo da uradim nešto pozitivno i tražila sam druge. Dobro je da smo sada imali igračice koje su mogle da pogode. Mnogo je odbrane bilo fokusirano na mene i bio je trenutak da asistiram. Ovo je rezultat timskog napora", dodala je. 

Srbija će u trećem kolu u nedelju od 10 časova po srednjoevropskom vremenu igrati protiv domaćina Australije.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke