NBA (plej-of) - Godina bez "Kralja", Srbija ponosno navija, može li iko da prekine dominaciju "Ratnika"?

Autor: Nikola Miloradović
subota 13.04.2019.
18:17
Izvor: Sportske.net

Istok prodisao, LeBrona konačno skidaju sa trona, na Zapadu ništa novo, ili nije baš tako?

EPA/LARRY W. SMITH
EPA/LARRY W. SMITH

Povezane vesti

Počinje NBA plej-of za sezonu 2018/19, a nakon 13 vezanih sezona u "postsezoni" nećemo gledati LeBrona Džejmsa.

Prešao je "Kralj" na Zapad, ali nije Lejkerse uspeo da uvede u doigravanje, pa će imati jednu od najdužih pauza u karijeri, kako je i regularni deo sezone završio nešto ranije.

Bilo kako bilo, njegova dominacija na Istoku će biti prekinuta, Milvoki je napravio sjajan tim i dočepao se najboljeg skora u ligi (60-22), Toronto je bacio sve karte na ovu sezonu, Filadelfija je napravila možda i najjaču petorku u ligi posle Golden Stejta.

Tu je naravno i Boston, koji nije puno menjao, ali Stivens ima skoro čitav roster na raspolaganju pred doigravanje, što nije bio slučaj prethodnih sezona i "Kelte" nikako ne treba otpisati.

U doigravanju ćemo posle par godina pauze gledati Bruklin, ali i Orlando, dok je Dvejn Kejsu na kraju uspeo da izbori nešto dužu sezonu za svoje Pistonse.

Tu je i Indijana, koja je imala jako dobru sezonu, ali su Pejsersi ostali bez Oladipa i to će se sasvim sigurno osetiti u doigravanju.

Sa druge strane, Golden Stejt je sa "pola gasa" došao do prvog mesta na tabeli zapadne konferencije, napravili su jedna od najjačih timova u istoriji lige i to će definitivno pokazati u doigravanju.

Denver je prijatno iznenadio i do samog kraja se sa "Ratnicima" ravnopravno borio za prvo mesto, završili su kao drugi, Nikola Jokić je blistao, odigrao je svoj prvi Ol-star meč, postao je tek četvrti igrač u istoriji sa 20+ poena, 10+ skokova i sedam ili više asistencija u proseku u jednoj sezoni.

Prijatno su iznenadili i Klipersi, koji su se domogli osmog mesta, videćemo koliko može Portland bez Nurkića i koliko mogu Pol Džordž i Rasel Vestbruk u tandemu.


ISTOK


Milvoki Baksi (1) - Detroit Pistonsi (8)
Boston Seltiksi (4) - Indijana Pejsersi (5)

Janis Adetokumbo

Baksi su predvođeni Janisom Adetokumbom, koji je uz Hardena glavni kandidat za MVP nagradu, uspeli da ostvare najbolji skor u ligi, sa prvog mesta na Istoku idu u doigravanje i za rivala imaju Pistonse.

U toku sezone su se sastali u četiri navrata, Baksi su počistili Pistonse i to veoma ubedljivo (115-92, 107-104, 121-98, 115-105).

To jasno govori da su daleko bolja ekipa od Pistonsa, pa se čini da bi ovde sve moglo da bude gotovo i u četiri utakmice, ali neka bude da će Pistonsi sa iskusnim trenerom kao što je Kejsi uspeti da se domognu makar jednog trijumfa.

Milvoki ima sjajan roster, pojačali su se tokom sezone Mirotićem i Gasolom, uz Adetokumba tu si i ove sezone sjajni Bruk Lopez, Erik Bledso i Kris Midlton, još jednom, Pistonsi nemaju šta da traže ovde.

Kajri Irving Rasel Vestbruk Boston Oklahoma

Pobednik ovog duela, najverovatnije Baksi, u polufinalu konferencije će na megdan boljem iz duela Bostona i Indijane.

Ekipa iz Masačusetsa će imati prednost domaćeg terena i čini se da je i ovde poprilično jasno ko će na megdan Milvokiju.

Neko bi rekao da Indijana može da napravi problem "Keltima" i jasno je da može, ali teško je poverovati da mogu da ih izbace.

U regularnom delu sezone su se sastali u četiri navrata, počelo je pobedom Pejsersa, da bi Seltiksi potom vezali tri trijumfa i to dva veoma ubedljiva.

Fali ekipi iz Indijanopolisa Viktor Oladipo, koji je odavno zbog povrede završio sezonu, navikli su se da igraju bez njega, Bojan Bogdanović je odigrao sjajnu sezonu, ali jasno je da je Oladipo bio njihova najveća uzdanica u doigravanju i njegov izostanak će teško nadomestiti.

Sa druge strane i Boston neće za seriju protiv Indijane imati Markusa Smarta, ali utisak je da je to za "Kelte" manji hendikep, nego što je izostanak Oladipa hendikep za Pejserse.

Bilo kako bilo, pružiće Indijana muški otpor, ali više od 6 utakmica ne bi trebalo očekivati.

Filadelfija 76ersi (3) - Bruklin Netsi (6)
Toronto Reptorsi (2) - Orlando Medžik (7)


Dzoel Embid Bruk Lopez Filadelfija Milvoki

Filadelfija je uz par trejdova uspela da napravi paklenu ekipu ove sezone, pre svega paklenu petorku.

Dodali su u roster Džimija Batlera i Tobajasa Herisa i time istakli ambiciju da se već ovog leta domognu prstena.

Ipak, moći će dvojac na leto da potpišu i na duže staze, pa neće biti smak sveta ako se ne dokopaju prstena, ali sa ovakvim kvalitetom mogu mnogo i ove sezone.

Za rivala imaju Bruklin, jedno od najprijatnijih iznenađenja sezone, ali teško je oteti se utisku da će Netsi već u prvoj rundi završiti takmičenje i to bez pružanja prevelikog otpora.

Jednostavno, Filadelfija je daleko kvalitetnija, Embida će Netsi teško zaustaviti, Rasel će sa druge strane imati problema sa fizički dominantnijim Simonsom, a ako D'Anđelo ne bude mogao da doprinese, kao u finišu regularnog dela sezone, jasno je da Netsi ne bi mogli da pariraju i slabijim ekipama od Siksersa.

Četiri puta su se sastali ove sezone, obe ekipe su ostvarile po dva trijumfa, ali treba dodati da su svi susreti odigrani pre nego što je Filadelfija obavila trejd za Herisa.

Tu je i Boban Marjanović, koji bi mogao da dobije ozbiljniju minutažu u prvoj utakmici, jer je Embid još pod znakom pitanja zbog povrede.

Procena je da će ovde sve biti rešeno u pet utakmica, možda i u četiri.

Kavaj Lenard

Pobednik ovog duela, a velike su šanse da to bude ekipa iz grada bratske ljubavi, ide u polufinalu na megdan boljem iz duela Toronta i Orlanda.

Toronto je znao u grču da odigra plej-of prethodnih godina, ali kako im se to ne bi ponovilo, napravili su neke ozbiljne promene.

Dvejn Kejsi je ostao bez posla, na njegovo mesto postavljen je jedan od njegovih asistenata Nik Nurs, a napravljen je i veliki trejd sa San Antonijom, u kojem je doveden Kavaj Lenard, za legendu franšize DeMara DeRozana.

Napravili su u drugom delu sezone još jedan veliki trejd, pustili su Valančijunasa, Rajta i Si Džej Majlsa u Memfis, u zamenu za Marka Gasola.

Na sve to treba dodati da je Paskal Siakam odigrao fenomenalnu sezonu i da je uz D'Anđela Rasela glavni kandidat za osvajanje MIP nagrada, za igrača koji je najviše napredovao.

Dakle, imaju roster koji može mnogo, trebalo bi da su konačno napravili ekipu koja neće igrati u grču doigravanje.

Za rivala imaju Orlando, koji je jakim finišom sezone uspeo da se domogne i sedmog mesta, ali kvalitet ekipe Stiva Kliforda je daleko slabiji od kvaliteta sa kojim raspolaže Nurs.

Uspeo je Orlando doduše da slavi u dva navrata ove sezone protiv Reptorsa, ekipa sa Floride će sve nade položiti u ove sezone fenomenalnog Vučevića, ali će iskusni crnogorski centar imati velikih problema sa Gasolom i Ibakom, defanzivnom elitom među visokim igračima.

Zbog ishoda duela iz regularnog dela sezone, i potencijalnih "plej-of bubica" Reptorsa, Toronto ide dalje nakon šest utakmica.


ZAPAD


Golden Stejt Voriorsi (1) - Los Anđeles Klipersi (8)
Hjuston Roketsi (4) - Juta Džez (5)

Golden Stejt Voriorsi

Šta reći o Golden Stejt Voriorsima, dvostrukim uzastopnim šampionima, koji su u prethodne četiri godine u tri navrata osvajali prsten. Jednom im se isprečio LeBron, ali "Kralja" ove sezone nema u doigravanju, put je još lakši.

I ne samo to, postarali su se da imaju i daleko jači sastav nego prošlih sezona, iako se smatralo da je to gotovo nemoguće, ali oni su doveli jednog od najboljih centara lige DeMarkusa Kazinsa da igra za 5,3 miliona dolara i sada imaju petorku sačinjenu od igrača Ol-star kalibra, od kojih su dvojica verovatno u top 5 igrača na svetu u ovom trenutku.

Dakle, petorka Kari-Tompson-Durent-Grin-Kazins zvuči zaista zastrašujuće, ali tako je kako je i Voriorsi će sa prvog mesta u prvoj rundi za rivala imati LA Kliperse, još jedno prijatno iznenađenje iz ove sezone.

Dok Rivers je sastavio veoma izbalansiranu ekipu, bez istaknutih zvezda, pustio je čak i Tobajasa Herisa, doveo nekoliko talentovanih momaka, veliku odgovornost dao Luu Vilijamsu sa klupe i napravio zaista dobar rezultat.

Ali, ovde ja za njih kraj, teško da će uspeti da ostvare pobedu protiv kaznene ekspedicije iz Ouklenda, jednom su to uradili ove sezone, ali još u novembru i to posle produžetaka, u ostala tri duela "Ratnici" su slavili, u poslednja dva veoma ubedljivo.

Sve je ovde sasvim jasno, deluje da će raditi "metla", najbolje što Klipsi mogu da urade je jedna pobeda na svom parketu.

Harden

Voriorsi će u polufinalu zapadne konferencije na megdan boljem iz duela Hjustona i Jute.

Zanimljiv duel i poprilično neizvestan, iako je Hjuston izraziti favorit, ekipa iz Solt Lejk Sitija je i ranijih sezona pokazala da zna da igra velike utakmice, umeli su da prirede i velika iznenađenja, pa bi mogli da budu kamen spoticanja za svaki sastav.

Ekipe su se ove sezone sastale u četiri navrata, najpre je Juta ostvarila dva trijumfa, da bi Roketsi potom poravnali rezultat u seriji u regularnom delu sezone.

Ipak, jedan čovek ovde pravi razliku, Džejms "Bradonja" Harden, koji je odigrao najbolju sezonu u karijeri i to nakon sezone u kojoj je bio MVP lige.

Zaista je nezaustavljiv, dobra stvar za Roketse je i to što imaju čitav roster na raspolaganju, povrede za sada nisu problem, dok će sa druge strane Kvin Snajder imati takvih problema na početku serije.

Naime, Kajl Korver i Riki Rubio će najverovatnije propustiti uvodne mečeve, iskusni bek nije radio sa ekipom juče, dok je Rubio delimično učestvovao u treningu, ali je jasno pod velikim znakom pitanja njegov nastup u prvoj utakmici, čini se i u drugoj.

Mičel, Gober i Ingls će imati veliki teret na leđima, utisak je da bi mogli da namuče Roketse, ali ne i da ih prođu.

Procena je da bi Roketsi mogli na megdan Voriorsima nakon šest utakmica.

Portland Trejl Blejzersi (3) - Oklahoma Siti Tander (6)
Denver Nagetsi (2) - San Antonio Sparsi (7)

Pol Dzordz

Duel Portlanda i Oklahome će bez sumnje biti jako zanimljiv, ali je utisak da bi "Grmljavina" ovde mogla da "iznenadi".

Iako su daleko slabije plasirani, imaju samo četiri pobede manje u regularnom delu sezone od ekipe iz Oregona, a zbog dve proste činjenice, blagi su favoriti u ovom okršaju, iako nemaju prednost domaćeg terena.

Naime, u regularnom delu sezone su košarkaši Oklahome počistili Dejmijana Lilarda i drugove, dakle, Vestbruk, Džordž, Adams i ekipa su u regularnoj sezoni ostvarili četiri trijumfa protiv Trejl Blejzersa.

Druga stvar je povreda Jusufa Nurkića, koji je doživeo prelom obe kosti potkolenice i pitanje je da li će i naredne sezone biti spreman da nastupi za ekipu Portlanda.

Tu je Enes Kanter, ali je jasno da je Nurkić bio veoma važan za ovaj sastav i to je još jedan razlog iz kojeg će teško uspeti da prođu Oklahomu i pored činjenice da imaju prednost domaćeg terena.

Prošle godine ih je Nju Orleans počistio, neće ih Oklahoma baš počistiti, jer i oni imaju svoje "bubice", ali u šest, možda i sedam utakmica, predvođeni Džordžom i Vestbrukom, košarkaši Oklahome i trebalo da se izbore za polufinale konferencije.

Nikola JOkic

Ukoliko to i urade, u borbi za finale Zapada će ih čekati bolji iz duela Denvera i San Antonio Sparsa.

Ovo je možda i najzanimljiviju duel čitavog doigravanja iz nekoliko razloga.

Najpre, cela Srbija će biti uz Nikolu Jokića, koji će po prvi put u karijeri igrati plej-of, mnogo će oči biti uprto u njega, ne samo iz naše zemlje, već i iz ostatka sveta, jer sve zanima kako će se sjajni Srbin snaći u doigravanju, kao i da li je spreman da vodi franšizu iz Kolorada kada je to najbitnije.

Druga stvar je to što ćemo gledati okršaj učitelja i učenika, Majk Maloun je dugo bio saradnik Gregu Popoviču u Sparsima, dvojac je u sjajnim odnosima i zbog toga nas očekuje pravi košarkaški spektakl.

San Antonio nije ono što je bio, ali imaju pregršt iskustva i jasno je da će biti tvrd orah za Denver, koji prošle sezone nije ni bio u doigravanju, a ove u plej-of ulazi sa druge pozicije.

Mnogo će u čitavoj seriji zavistit od Nikole Jokića, detaljnu analizu sudaru srpskog centra sa "Ludim Srbinom" i njegovim idejama, možete pronaći OVDE.

Teško je proceniti ko će ovde ići dalje, ali moramo da bude blago patriotski nastrojeni, uostalom Denver je igrao odličnu košarku ove sezone i ima prednost domaćeg terena, kao i najbolji skor kod kuće u čitavoj ligi ove sezone, što se nikako ne sme zanemariti, pa verujemo da će Nagetsi u polufinale zapadne konferencije, ali tek nakon sedam utakmica.

NBA Plej-of prva runda

Prva utakmica na programu je večeras od 20:30h, plej-of otvaraju Filadelfija 76ersi i Bruklin Netsi u "Vels Fargo Centru", a raspored svih mečeva prve runde možete pronaći OVDE.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke