Nema bolje - "El klasiko" u Beogradu!

Autor: Aleksandar Obrenović
četvrtak 19.05.2022.
15:20
Izvor: Sportske.net

Španski giganti za ulazak u finale.

Euroleague
Euroleague

Povezane vesti

"El Klasiko" u polufinalu beogradske završnice Evrolige svakako će biti poput zemljotresa na Pirinejima, ali i širom košarkaške Evrope. Iako je Barselona favorit za osvajanje evropske krune, čini nam se da turnir odavno nije bio ovako izjednačen. Real niko ne sme da potceni, Beograd im se jednom već posrećio, svoju rekordnu desetu titulu osvojili su u tadašnjoj "Štark Areni" preko CSKA i vladajućeg šampiona Fenera.

Real je preko Makabija stigao u Srbiju, a moraće da se suoči sa očajnim rezultatima u duelima protiv najvećeg rivala ove sezone. Gotovo neverovatno, uostalom nezabeleženo je u istoriji da je Real izgubio pet mečeva ove sezone od Katalonaca, po dva u Evroligi i ACB, a poraženi su i u Kupu Kralja. Jedini meč koji su dobili bio je onaj prvi, španski Superkup, ali to nije toliko važno takmičenje i praktično je bilo u predsezoni.

Naravno da su "Beli" u prošlom veku bili mnogo ubedljiviji od Barselone, ali ovo je, ako se tako može reći stoleće "Blaugrane". Barselona je okrenula međusobne duele, pa ima sedam pobeda više, i čak vodi u Evroligi 20:15. Međutim, imaju mnogo manje trofeja, na
kraju krajeva osvojili su samo dve Evrolige, prvu tek pre dvadesetak godina predvođeni Pešićem sa klupe, Bodirogom i sadašnjim trenerom Jaskevičijusom.

Tada je zaustavljena crna serija devedesetih, za Barsu titula prvaka Evrope je bila "Sveti gral". Druga kruna osvojena je 2010. na pariskom "Fajnal Foru" na kome je učestvovao i Partizan, a prošle godine su Katalonci izgubili novo, šesto finale, i to od Efesa.

Ali, u Beograd stižu kao favoriti, ne samo protiv Reala, već im se daju najveće šanse da osvoje turnir. Oni su ove sezone dominirali u regularnom delu, Nikola Mirotić je igrao fantastično, na kraju krajeva u pobedi nad Realom izjednačio je sopstveni rekord, 31 poen, a imao je i 10 skokova. Već u martu su bili u plej-ofu, začinili proleće novom lakom pobedom protiv Madriđana. Zbog toga niko nije očekivao mučenje protiv Bajerna, stiglo se do majstorice, Trinkijerijev tim je čak vodio na poluvremenu, ali Katalonce je neočekivano podigao Niko Laprovitola, Argentinac koji je stigao baš iz Reala prošlog leta.

Jaskevičijus je drugu sezonu na klupi, ima strašan tim, pritisak je veliki da se osvoji titula. Tim je dugo zajedno, ključni igrači poput Dejvisa, Abrinesa, Kjurika, Kalatesa
su tu makar dve sezone. Ključ će biti Mirotić, uz našeg Micića i najbolji igrač Evrolige koji je davao oko 16.5 poena i imao 5 skokova po meču. Protiv Reala, ali i u drugim značajnim mečevima ti brojevi su rasli.

Kori Higins je takođe spreman, Barselona je završila ligaški deo na prvom mestu, odmorni stižu u Beograd, bogatiji za prošlogidišnje iskustvo.

Real?

Bez titule u ligi tri godine, bez evropske krune četiri, oni su kao i Barsa osvojili dve Evrolige u ovom veku.

Na klupi se standardno ne menja ništa, Pablo Laso je načeo svoju drugu deceniju, sa pet titula, šest kupova, pomenute dve Evrolige, ostale trodeje nećemo nabrajati.

Real je završio kao četvrti sezonu u kojoj je bilo uspona i padova, internih problema u svlačionici, pre svih sa Trejom Topkinsom, na kraju su se preko Makabija dokopali fajnal fora. Tim je malo promenjen, na "večne" Tavareša i Entonija Rendolfa koji su tu pet, odnosno šest godina, Rudija Fernadeza, Ljulja, Tompkinsa, dodati su snažni Jabusele, bivši igrač Partizana, Gos-Vilijams, tu su i Hanga koji je stigao iz Barse, Dek koji se vratio u NBA i moćni Poirije, Francuz je prošle godine bio u Siksersima.

Kao i Hanga i Ertel je stigao kao bivši igrač Barselone, ali to nije retkost u košarkaško "El Klasiku", mada uglavnom kada su u pitanju stranci.

Savić, Đorđević, Burusis, Mirotić, Bodiroga, Lampe, Ante Tomić igrali su na obe strane "El Klasika".

Delovalo je da će sezona Reala biti bolja kada su odmah na startu srušili šampiona, Efes. U novembru su rušili sve pred sobom i ostali su im, i Barselona, gledali u leđa, Madriđani su imali skor 10-2. Ali, iako su prebrodili i koronu, drugi deo sezone bio je razočaravajući, na kraju krajeva izgubili su poslednja četiri meča, ali ne pre nego što je iskusni Ljulj doneo pobedu protiv Armanija i prednost domaćeg terena u plej-ofu. Real je jedini tim u četvrtfinalu koji je sa maksimalnim skorom završio posao, tri glatke pobede protiv Makabija i novi fajnal-for. Ono što je možda zabrinjavalo su dve pobede u poslednjih deset mečeva u Evroligi, ali kako rekosmo posle demoliranja Izraelaca ta pitanja su ostavljena po strani.


Zanimljivo do dolaska Lasa na klupu od druge polovine devedesetih (osma titula sa Obradovićem na klupi i Sabonisom na terenu), Real dugo i pored strašnog rostera, nije bio na fajnal-foru. Od 1996. do 2011. su postili, a osim Barselone, u završnici su se
pojavljivali i timovi poput Unikahe i Tau Keramike...

Od tada retko nisu u završnici, 2012. i 2013. su izgubili od Olimpijakosa i Makabija, da bi se 2015. revanširali Pirejcima. Kako rekosmo Luka Dončić ih je vodio do titule u Beogradu.
Madriđani su tukli Barselonu u dva uzastopna polufinala pre deceniju, dakle za njih ovo nije nepoznat teren. Ono što svakako jeste problem je što ove sezone nisu našli ključ za najvećeg rivala, pa je vicešampion blagi favorit u ovom duelu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke