Nemački derbi - Nekada Pešić, danas Aito i Trinkijeri, Bajern traži osvetu!

Autor: Nikola Miloradović
petak 09.10.2020.
15:56
Izvor: Sportske.net

U drugom kolu Evrolige Alba dočekuje Bajern.

EPA-EFE/Miguel Angel Polo
EPA-EFE/Miguel Angel Polo

Povezane vesti

Drugo kolo Evrolige sa sobom donosi i nemački derbi, aktuelni šampion te zemlje će dočekati ekipu minhenskog Bajerna.

Alba je jedan od najuspešnijih nemačkih klubova u istoriji, osvojili su devet titula, poslednju ove godine i to je bili veliko iznenađenje, jer je Bajern bio apsolutni favorit i sa razlogom su svi očekivali da Bavarci osvoje treću titulu u nizu.

Ipak, tim iz Minhena je kiksnuo protiv Ludvisburga, koji u finalu plej-ofa nije imao šta da traži protiv Aitovih pulena iz prestonice.

Ove dve ekipe razvile su rivalstvo u prethodnih par godina, Bajern je potpomognut novcem iz fudbalskog kluba izrastao u najjači klub u državi, ali tim iz prestonice je polako gradio ekipu i konačno je došao u poziciju da pomrsi račune sastavu iz Minhena.

Interesantno je da oba kluba praktično mogu da se zahvale Svetislavu Pešiću na velikim usponima koje su doživeli.

Popularni Kari je 1993. godine preuzeo Albu i sa njom zabeležio do tada nezapamćen uspeh u nemačkoj košarci, osvojio je Kup Koraća 1995. godine, prvu međunarodnu titulu za jedan nemački klub u istoriji.

Pesic Alba
foto: screenshot - twitter.com/albaberlin

Pešić je potom prekinuo i dominaciju Leverkuzena, a za svojih sedam godina u Berlinu osvojio je četiri titule i jedan trofej u Kupu na nemačkoj košarkaškoj sceni.

Bajern je sa druge strane daleko stariji klub od Albe, ali je do kontinuiteta u vrhu nemačke košarke došao tek u poslednjih desetak godina, ponovo je Kari Pešić poneo velike zasluge.

Srpski strateg je leta 2014. godine osvojio titulu sa Bavarcima, prvu za klub još od 1955. godine, te je tako trasirao put fudbalskom gigantu ka evropskoj eliti i u košarci.

Obe ekipe su tokom leta doživele velike promene, Bajern je angažovao Andreu Trinkijerija iz Partizana, Alba je ostala verna iskusnom Aitu Garsiji Renezesu.

Nemački šampion je ostao bez važnih igrača, ali je zato angažovao kvalitetna pojačanja u Džejsonu Grejndžeru, Simoneu Fontekiju, Luju Olindeu i Maodo Lou, koji je u Berlin stigao upravo iz minhenskog Bajerna.

Još jedan igrač vezuje ova dva kluba, kapiten Bajerna Nihad Đedović, koji je jednu sezonu proveo u prestonici pre nego što je 2013. godine pojačao sastav iz Minhena, u kojem je i dan danas.

Dejdovic Alba
foto: EPA/ADAM WARZAWA

Bavarce su ovog leta pojačali Vejd Boldvin, koji je sa 18 poena blistao na debiju u Evroligi, ali i Džajlen Rejnolds, najbolji skakač prve runde takmičenja (11), kao i Malkom Tomas, Nik Vajler-Beb i Džahuan Džonson.

Oba sastava poražena su u prvoj rundi, pa će u međusobnom susretu tražiti prvu pobedu, naredni duel biće im tek drugi u Evroligi, minule sezone je u prvom, interesantno, Maodo Lo doneo pobedu Bajernu sa linije penala u produžetku, revanš nisu odigrali zbog pandemije.

Ključnu ulogu bi u novom derbiju mogao da odigra Vladimir Lučić, koji je u prethodnom u Evroligi ubacio 19 poena i to sve u drugom poluvremenu.

Očekuje nas prava košarkaška poslastica, Trinkijerijev Bajern u prestonici gostuje devetog oktobra (petak), meč počinje od 20h.

Baner 2

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke