Oli pao u "Pioniru" - Da je Zvezda češće igrala ovako, sada bi bili u Top 8

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 06.04.2023.
20:51
Izvor: Sportske.net

Eklaktična Crvena zvezda slavila protiv Olimpijakosa.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Olimpijakos sa 87:79 (26:30, 19:17, 20:12, 22:20)  u dvorani „Aleksandar Nikolić“ u okviru 33. kola Evrolige.

Da je bilo ovakve energije u nekim nedavnim mečevima. Da je bio nešto bolji start sezone. Da je Fakundo Kampaco mogao ranije da pomogne, da je Džon Holand bio „pit bul“ u više navrata umesto samo večeras.. Sada bismo verovatno pričali o Crvenoj zvezdi kao o timu koji se nalazi među osam najboljih ekipa Evrolige. Zvezda je u utakmici rezultatske presije igrala zadivljujućim intenzitetom i pobedila do sada najbolji tim regularnog dela Evrolige.

Duško Ivanović je već standardno otvorio meč sa Ognjenom Kuzmićem na poziciji „petice“, dok ovog puta nije bilo Bena Bentila, pa je od prvog minuta na parketu bio i drugi Ognjen u ovom timu – Dobrić.

I upravo je Dobrić bio najraspoloženiji na početku za beogradske crveno-bele, ali Olimpijakos je igrao u odličnom napadačkom ritmu. Za njih je bilo bitno da Saša Vezenkov uđe dobro u meč što se i dogodilo, ali imao je podršku i u ostatku rostera pa su posle četiri minuta igre imali „+7“.

Imajući u vidu njegovu pređašnju formu, Luka Vildoza je savršeno počeo u „Pioniru“. Dva od dva za tri poena, što je dovoljno da oduševi navijače svog kluba. Ipak, ne i da na bilo koji način usporti Olimpijakos koji je igrao odličnu odbranu, sve su uspevali da zapaze, a povrh toga imali su i sjajan šut za tri poena. Čak 6/8 gađali iz spoljnih pozicija košarkaši Jorgosa Barcokasa u jednom trenutku. Kasnije su taj prosek pokvarili, a to je Crvena zvezda uspela savršeno da iskoristi. U poslednja dva, do tri minuta Zvezda je pojačala defanzivu, pogodila neke teške šuteve i posle 10 minuta bilo je 26:30.

Zvezda je tu energiju iz završnice prve deonice prelila u drugu. Fakundo Kampaco je bio kao Brzi Gonzales. Nestvarno se kretao, bio neuhvatljiv za odbranu gostiju i da nije bilo odličnog Tarika Bleka na drugoj strani, Zvezda bi imala prednost. No, ona se nešto kasnije i dogodila, makar na kratko, ali izabranici Duška Ivanovića pokazali su da mogu biti ravnopravan takmac sa liderom regularnog dela Evrolige. Uspostavljena je kontrola skoka, pojavili su se i drugi momci i poenima Džona Holanda koji je imao svojih dobrih momenata, Zvezda dostiže četiri poena viška na dva minuta do kraja. Ali, neozbiljna odbrana Luke Vildoze kaženjena je od strane Vokapa, a zatim su Mustafa Fol i Šejn Mekisik ostvarili minimalnu prednost grčkog tima za poluvreme – 45:47.

Bolji početak nastavka, Crvena zvezda nije mogla ni da poželi. Serija 9:0, potpuni haos na oba kraja parketa i brdo propuštenih prilika na dve strane. Fakundo Kampaco je briljirao, Hasan Martin takođe.  Imala je Crvena zvezda popriličan broj dobrih napada u tranziciji. Dobrić, Petrušev, Martin... Ipak, ništa od toga nije realizovano jer da jeste, domaći bi imali verovatno i dvocifrenu, zasluženu, prednost. Ali, Olimpijakos se dosta mučio u ofanzivnom skoku, pogodili su tek dve trojke u trećem kvartalu i napad je stao.  Takođe i Saša Vezenkov je dodao tek dva poena na onih 11 iz prvog poluvremena, a igrao je 25 od 30 minuta. Sve to značilo je rezultatski zaostatak gostiju pred ulazak u poslednjih 10 minuta. Bilo je 65:59.

Sa po trojkom je otvoreno drugo poluvreme. Vezenkov je bio precizan na jednoj strani, Džon Holand na drugoj. Holand je bio izuzetan iako je imao propusta tokom ranije faze meča. Pogodio je ubrzo još jednu trojku za povratak na „+7“ svog tima. Holand je bio pravi „pit bul“ na ovom meču. Odigrao je najbolju utakmicu u sezoni i brzo je pokazao zašto bi bio jedan od omiljenih igrača ove ekipe samo da je proradio na vreme. Uprkos tim sjajnim potezima, Luka Vildoza je imao neke svoje crne momente i to je koštalo Zvezdu ubedljivijeg vođstva od devet poena.

Međutim, Zvezda je na krilima sjajne energije, što sa parketa, što sa tribina, održala kvalitetan nivo košarke. Nadomestili su svoje nedostatke i greške i slavili pred svojom publikom.

Fakundo Kampaco je utakmicu završio sa 20 poena, osam asistencija, pet skokova i tri ukradene lopte. Nestvaran je bio. Odličnu rolu imao je i Džon Holand sa 17 poena. U ekipi Olimpijakosa, Saša Vezenkov dao je 16 poena, 15 Tomas Vokap.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke