Otkriveno - Evo zašto Zvezda nije bila ni blizu A licence u Evroligi!

Autor: Mihajlo Vidojević
utorak 27.11.2018.
18:30
Izvor: Sportske.net, Sportklub.rs

U danu kada je obelodanjeno da su Bajern i Asvel potpisali ugovore sa Evroligom ponovo je pokrenuto pitanje zašto aktuelni šampion Srbije nije mogao do A licence.

Beta/BranislavBožić/Ds
Beta/BranislavBožić/Ds

Povezane vesti

Implementacijom novog sistema takmičenja u Evroligi oformljen je spisak klubova koji su dobili dugoročne ugovore i koji predstavljaju "stubove nosioce" elitnog takmičenja.

Pre tri godine desetogodišnje ugovore potpisali su Anadolu Efes, CSKA Moskva, EA7 Emporio Armani Milano, Barselona, Fenerbahče, Baskonija, Makabi Tel Aviv, Olimpijakos, Panatinaikos, Real Madrid i Žalgiris.

Bilo je tada reči o tome zašto nijedan klub iz ABA lige nije dobio višegodišnji ugovor, a činjenica je da je u tom trenutku najbliže A licenci bila Crvena zvezda mt:s.

Da priča o A licenci ipak nije bila realna potvrđuje i izjava koju je predsednik KK Crvena zvezda mt:s Nebojša Čović dao u intervjuu za "Sport klub".

"Bila je daleko oko deset miliona evra, tako da kažem. Crvena zvezda ima infrastrukturne uslove i Beograd jeste veliki grad, ali treba u celu računicu uvesti i tržište", objasnio je Nebojša Čović.

Danas je potvrđeno da će specijalne pozivnice za narednu sezonu dobiti minhenski Bajern i francuski ASVEL, što znači da će još jedan klub iz Nemačke moći da računa na mesto u Evroligi kroz domaće takmičenje.

"Ušli su Bajern i Asvel, a znate, Nemačka i Francuska su velika tržišta sa aspekta broja ljudi, ali i sa aspekta TV prava, što očigledno naš region još nije, nažalost", dodao je Čović.

Evidentno je da novac igra presudnu ulogu i da Evroliga nije previše sentimentalna, odnosno da Partzanu ne znači mnogo titula osvojena 1992. godine, baš kao ni Zvezdi pune tribine i sjajna atmosfera koju su navijači pravili na evroligaškim utakmicama minulih godina.

Novac je broj jedan i zbog toga šampion ABA lige jedini može da računa na direktan plasman u Evroligu, iako je evropsku titulu u prošlosti sedam puta osvajao jedan od klubova sa prostora bivše SFRJ.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

28 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
ISTINA BOLI
Tuesday, 27.11.2018
22:27

Normalno da nije bila,kada svakog igraca koji ista pokaze proda drugom evroligasu. Jovic je uz Gudurica najbolji igrac koga smo izbacili u zadnje vreme,eto Jovic otisao bas u taj Bajern,a Zvezda dovede poznate ervoligaske igrace,koje ni jedan drugi klub koji se takmici u tom takmicenju nece. Da je IKO hteo Rocestija,Zvezda ga nikada ne bi dovela. Tako,da bi se napravio ikakav rezultat vredan paznje i mogucnosti da se nekada dobije licenca,treba da se potrefi takva generacija prvenstveno nase dece,koja ce bar 2 vezane godine izboriti TOP8,onda ce ici i malo ozbiljniji sponzori,pa ce moci da se pravi ekipa sa budzetom od 10m,e onda se mozes i nadati nekoj licenci.

avatar
nenadnenad1234
Wednesday, 28.11.2018
00:35

Izbacili Jovica? On je kod vas dosao ko reprezentativac Srbije, osvajac srebrne medalje na SP 2014.godine.

avatar
nenadnenad1234
Wednesday, 28.11.2018
22:24

Pogledas njegovu statistiku i vidis da nisi upravu. Decko je u svakoj utakmici imao dvocifrenu minutazu, a pretezno je obalvjao odbrambrene zadatke. On je bio jedan od cetvorice bekova koje smo tada imali na SP.
Mislis da bi ste ga doveli da nije igrao za Srbiju na SP?

avatar
ISTINA BOLI
Wednesday, 28.11.2018
20:32

Inace je bas imao uticaj u osvajanju medalje :D Dosao iz Radnickog i igrajuci za Zvezdu trasirao sebi put ka veoma solidnoj minutazi u reprezentaciji i igranje za Evroligasku ekipu sa A licencom.

avatar
Znajsha
Tuesday, 27.11.2018
21:01

U Srbiji se klub zove KKCZ ali ovi iz FIBAe znaju da je to ustvari FMP tako da takvi klubovi nikad nece biti ozbiljno shvaceni.

avatar
Čeki
Wednesday, 28.11.2018
01:03

Ala si lupio, bas si Tramp :D Nauci pripajanje pravnom licu i zasto je morao da se gasi Radnicki basket, ako vec mislis da ti je tvrdnja logicna.

avatar
Vanja Grubač
Friday, 30.11.2018
23:35

Kakvo crno pripajanje pravnom licu kad je izmišljen do tada nigde primenjeni UPPR kako bi "nestalo" 20 miliona duga ,ostavili nekih 300 hiljada kao da otplaćuju na rate i onda izadje Nebojša i kaže da FMP(ILR Železnik,FMP Železnik,REFLEX Beograd,FMP Beograd,Crvena Zvezda Beograd) menja ime (znači pravno lice kao mnoga u srbijici kada je neko muljanje u pitanju) i zvaće se C.Zvezda Beograd (nije mogla kao ona zvezda jer je to ime zauzeto).Boje su mogli koje hoćeš ali grb su protiv pravno koristili.Po pravilniku KSS a i po zakonu o radu su igrači zvezde morali da potpišu ugovore sa novim poslodavcem a igrači FMP -a nisu jer su pib i matični broj ostali isti ,znači pravno gledano ona zvezda za koju su navijale generacije je ugašena a FMP je dobio slično ime,jer niko ne može da mu zabrani kako reče Nebojša.Danima su išli feljtoni o tome ,čak je i on sam rekao da taj novi klub nije deo SD Zvezda.Radnički Novi Sad (Radnički Basket,Radnički FMP Beograd,FMP )je zbog toga "preseljen # u Beograd ali postoji problem na koji žmure i KSS i sve ostale strukture-klub koji ne licencira igrače dve sezone mora u najniži rang.Nebojši je to promaklo pa i pored petljanja sa imenima klubova ostaje to za šta će u budućnosti biti ako bude pravne države posla za sudove .Po tome kako vi sebe tešite da je sve u redu ,sutra da Real iz Madrida odluči može da iznajmi grb ,dresove i navijače i da promeni ime u Mega leks i šta?Ako je u UPPR-u onda može?To je specijalitet samo ovdašnjeg "pravnog " sistema a kakav je taj sistem vidi se i po abolicijama,zastarama predmeta,sakrivanja istih po fiokama,odlukama koje veze nemaju sa pravom i pravdom.

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Wednesday, 28.11.2018
19:14

Nije on ugasen nego preimenovan, hoces sa mnom da diskutujes o pravu? :-D

avatar
Man united
Wednesday, 28.11.2018
17:59

У Србији се клуб зове КК Партизан, али ови из фибе знају да је то у ствари Игокеа, тако да такви клубови никад неће бити озбиљно схваћени.

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Tuesday, 27.11.2018
20:38

A sad ide ta prica da ovo trziste nije privlacno? Secam se jedne druge teze koja nije bila zastupana toliko davno:-D Inace, valjda mesto daje regionalna liga? Ako PARTIZAN nije dobio licencu kao KK koji je osvojio pet ABA liga u nizu, odnosno, sest od mogucih sedam, a nije dobio ni (teoretsku) mogucnost da bude domacin F4 iako je razarao sve rivale redom relativno dugo (u Srbiji citav eon:-D), sta vi imate tu da trazite? Hajde da se ne lazemo, mi nikad necemo imati ni onu (nimalo naivnu, nikako to) administrativnu pomoc i logisticku podrsku da za ''zelenim stolom'' preotmemo 2 do 3x tudje mesto u EL (sve je pocelo sa EK), a kamoli nesto vise i ozbiljnije.

avatar
deki trbic
Tuesday, 27.11.2018
20:37

ALI GOSPODINE COVICU ZVEZDA NIJE IZ BEOGRADA, TO JE FMP IZ ZELZNIKA, KAKVU VI INFRASTRUKTURU IMATE DA MI JE ZNATI? NE ZNATE NI NA KOJOJ ADRESI VAM JE KLUB I KAKO SE ZOVE...

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Tuesday, 27.11.2018
21:12

Zeleznik je deo Beograda, nemoj sad i ti da preterujes:-D

avatar
deki trbic
Wednesday, 28.11.2018
15:43

Ahahaha kao i Futog deo Novog Sada ,a ustvati selendrs

avatar
Kori Volden
Tuesday, 27.11.2018
21:40

Vama je svejedno, gaze vas i Zvezda i FMP gde i kad stignu. xd

avatar
nenadnenad1234
Tuesday, 27.11.2018
19:48

Kad ce se vise reci istina, a to je da pre tri godine kad se pravio novi format EL, clan ABA lige u tom formatu u prvobitnom planu nije razmatran, vec smo bili prva rezervna opcija, a na nasu srecu Francuzi su tada odustali i mi smo uskocili. Kakva crna bre A licenca, kakvi bakraci, kad nas u prvobitnoj ideji nisu ni planirali.