Partizan će početi da plaća poreski dug, 600.000 evra do sada zarađeno samo od pobeda u Evroligi!

Autor: Darko Mitrović
subota 18.03.2023.
19:48
Izvor: Sportske.net

Svaka pobeda vredi bar 37.500 evra, plus prihodi od karata, TV prava, marketinga...

© 2023 Pedja Milosavljevic / STARSPORT
© 2023 Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Povezane vesti

Tokom opširnog intervjua za klupsku televiziju, predsednik KK Partizan Ostoja Mijailović se dotakao i aktuelne fnansijske situacije u klubu.

Ono što je prethodnih pet godina najviše opterećivalo klub jesu zaostala dugovanja prema bivšim igračima i trenerima što se polako privodi kraju, ali se onda pojavio problem i sa uvećanim poreskim dugom koji će takođe uskoro biti rešavan.

''Mora se pametno projektovati poslovna godina. Umetnost je sklopiti sve kockice a da nemate 'repove' po završetku sezone. Mi smo ove sezone već isplatili još milion starih dugova prema bivšim igračima, trenerima i zaposlenima, ostalo je još 200.000 i još neke sitnice iz one godine korone i više nećemo imati te dugove iz prethodnih sezona.

Već sledeće godine konačno ulazimo u reprogram poreskog duga, da počnemo da plaćamo poreski dug koji je uvećan i za kamate. U godini korone nismo mogli da prodajemo karte što nam je veoma važan segment prihoda.

Od naredne godine je ključna stvar da počnemo da plaćamo porez, ali je ključna stvar i da imamo kvalitetan tim u skladu sa klupskim ambicijama. Mi sada redovno isplaćujemo plate, kada se završi sezona ćemo da podvučemo crtu'', objasnio je Mijailović.

Partizan je do sada ostvario 16 pobeda u Evroligi, pet kola pre kraja ligaškog dela sezone. Svaka pobeda prema nagradnom fondu Evrolige svakom klubu donosi po 37.500 evra, pa kada se to pomnoži sa 16 dolazimo do sume od 600.000 evra koliko su crno-beli od početka sezone zaradili samo od pobeda u Evroligi.

Ali, to neće biti sve, pogotovo ako se uđe među osam najboljih.

''Za plasman od 8. do 12. mesta dobija se neki novac koji nije veliki, ali ako uđete u Top 8 dobijate značajniju finansijsku nagradu. Svaka pobeđena utakmica u Evroligi je 37.500 evra. Svaki put kada pozovem Željka posle utakmice koju je dobio, malo se šalim i prvo mu se zahvalim na 37.500, pa mu posle čestitam na pobedi.

Veoma je važno da se skupi novac da bi ti igrači imali komfor u glavi da igraju za klub koji je pre svega higijenski ispravan u finansijskom smislu. Na kraju se sve svodi na novac. Možemo da pričamo, ali ako klub ne plaća na vreme, ne može trener da traži od igrača da pruži maksimum. Ako ne prima platu 3-4 meseca, igrač razmišlja 'što ja da se trudim kad me klub ne plaća na vreme'.

Na kraju sezone ću reći koliki je bio budžet, reći ću tačne podatke, neću da izmišljam podatke. Premašili smo prihode od karata i to se vidi prema posetama na našim utakmicama.

Važno je i u tom finansijskom delu da uđemo u Top 8. Nama dve utakmice nedostaju.

Kada jednu ili dve utakmice odigrate kod kuće u četvrtfinalu, a kada vam dođe veliki klub, Arena će biti još više tražena i to je finansijski mnogo važno. Važni su klupski interesi, u smislu da odemo na F4, ako Bog da. Hajde da uđemo u Top 8, korak po korak, da ne pričamo ništa unapred. To su važne stvari.

Mi nismo nikada koristili novac od prodatih korata za sledeću sezonu da isplatimo posldnje dve ili tri plate iz tekuće sezone. Ja sam terao ljude da trošimo ono što imamo. Neko bi na mom mestu potrošio i za onu tamo sezonu novac, uradio nešto epohalno u klubu i posle rekao šta me briga, ja ulazim u istoriju, ali ja ne želim da prezadužujem klub i da posle mene bude situacija kao kad sam ja došao u klub. Ne daj Bože nikome da to proživi'', rekao je Mijailović.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke