Peđa Stojaković uvršten u Kuću slavnih FIBA!

Autor: Ivan Cvetković
četvrtak 29.08.2024.
15:00
Izvor: Sportske.net

​Nekadašnji jugoslovenski i srpski košarkaš Predrag Stojaković uvršten je u Kuću slavnih Svetske košarkaške federacije (FIBA).​

FIBA
FIBA

Povezane vesti

Predrag Stojaković, jedan od najboljih igrača svih vremena iz bivše Jugoslavije, kako je FIBA sama navela u saopštenju, novi je "stanovnik" Kuće slavnih, kao član klase 2024.

Stojaković je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio Evropsko prvenstvo 2001. u Turskoj i šampionat sveta godinu dana kasnije u Indijanapolisu. Osim dva zlata, ima i bronzu iz Italije sa Evropskog prvenstva 1999.

Tokom bogate NBA karijere Stojaković je igrao za Sakramento, Indijanu, Nju Orleans, Toronto i Dalas, sa kojim je osvojio titulu šampiona 2011. godine.

Tri puta je igrao na NBA ol-star mečevima i dva puta bio najbolji na takmičenju u brzom šutiranju trojki.

Pre nego što je prešao Atlantik, Stojaković je nosio dres Crvene zvezde i grčkog Paoka, sa kojim je osvojio Kup Grčke 1995.

Tokom karijere je zaslužio i brojna individualna priznanja. Bio je MVP Evrobasketa 2001, najbolji strelac Evrolige 1998. i MVP grčkog šampionata iste godine. Biran je za člana druge najbolje petorke NBA lige 2004. godine. Sakramento kingsi su povukli iz upotrebe njegov dres sa brojem 16.

U klasi 2024. za ulazak u Kuću slavnih su još Mijao Lidži (Kina), Redži Miler (SAD), Danira Nakić-Bilić (Hrvatska), Romein Sato (Centralnoafrička Republika), Skaidrite Smildžina-Budovskua (Letonija), Kirk Samjuel (Novi Zeland) i Danijel Piterson (SAD).


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke