"Pionir efekat" i "stare kajle"

Autor: Boban Filipović
petak 20.10.2017.
23:05
Izvor: Sportske.net

Prva pobeda Zvezde u Evroligi! Barsu srušile "pune tribine ludih navijača" i iskusni i "namazan" Zvezdin trio.

Beta/ABA liga/Crvena zvezda mts/Ds
Beta/ABA liga/Crvena zvezda mts/Ds

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde ostvarili su prvi trijumf u ovosezonskom izdanju najelitnijeg košarkaškog takmičenja na 'Starom kontinentu', pošto su u punoj hali 'Aleksandar Nikolič' oborili na pleća favorizovanu Barselonu.

Šampion Srbije je u utakmicu ušao kao autsajder, uzdrman porazom u ABA ligi od Budućnosti pred svojom publikom, dok su Katalonci stigli u Beograd nadahnuti pobedom u ACB ligi od čak 44 razlike nad Obradorijom iz Kompostele.

Međutim, stručni štab crveno-belih je odlično skutirao rivala, što se dalo primetiti na samom startu utakmice. Kombinacijom frenetične podrške sa tribina i energične igre u odbrani, košarkaši Zvezde su veoma dobro otvorili meč.

Sjajno su povukli Milko Bjelica i Ročesti, a ulaskom u igru Pere Antića usposavljena je dominacija u skoku, "uhapšen" je Ante Tomić  i nametnut ritam koji je Zvezda želela.

Zvezda je vodila gotovo ceo meč, imala dugo dvocifrenu prednost, istina, dešavalo se i da dozvoli rivalu da se vraća mini serijama, bilo je oscilacija, padova i uspona, u finišu su Katalonci na suv kvalitet uspeli da preokrenu rezultat u svoju korist i da povedu, ali je iskusna petorka Ročesti, Lazić, Feldin, Antić i Bjelica našla način da se dođe do pobede. Namazano, neki bi rekli i basketaški.

Ono što posebno raduje, to je da je posle dva poraza u neizvesnim završnicama, od Žalgirisa i Budućnosti, skinuto to "proklestvo", neuspešan mini niz prekinut, i to protiv rivala koji ima ambiciju da se plasira na fajnal-for Evrolige u Beogradu.

Valja dodati da je ovaj tim Barselone nov, da su igrači još u fazi upoznavanja. Izabranici Sita Alonsa su imali dosta propusta u odbrani, dozvolili Zvezdinim igračima previše ofanzivnih skokova, a utisak je da je u pojedinim situacijama "ludačka" energija sa tribina bila prevaga, naročito kada je borba za tzv. ničije lopte u pitanju: većina je završila u rukama momaka u crveno-belim dresovima.

Kada se sve sabere i oduzme, velika pobeda.

Raduje dobra rola Ognjena Dobrića u poslednjem kvartalu, u trenucima kada je Barsa prišla veoma blizu njegove dve trojke 'ala Marko Gudurić' su bile zlata vredne, kao i koševi uz faul Feldina, Lesora i Bjelice, kada je lopta, što se kaže, baš htela da prođe kroz obruč. Matijas Lesor zaslužuje pohvale za borbenost i volju, njegova zakucavanja i blokade su izazvale delirijum na tribinama, sasvim pristojno se nosio sa svojim zemljakom Kevinom Serafanom, snažnim centrom sa respektabilnim NBA iskustvom, mada je kod Zvezdinog Francuza odbrana od pikenrola i dalje veliki problem.

Kako već rekosmo, bilo je trenutaka 'praznog hoda' u Zvezdinoj igri, bilo je loše selekcije šuteva i 'air ball-ova', ishitrenih reakcija i srljanja, možda i zakasnelih tajm-auta, ali sve će to pasti u zaborav ili još bolje ostati kao naravoučenije da se kako sezona bude odmicala te boljke zaleče. Ima još prostora za napredak. Ono što će se pamtiti je velika pobeda, a ceo tim Zvezde zaslužuje pohvale i čestitke.

Crvena zvezda Barselona

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Old_school
Saturday, 21.10.2017
08:15

Lepa analiza. Ti ishitreni sutevi, posebno Radicevica i Jankovica te par puta zakasneo time out, ali tim polako raste. Momci uce uz starije, kao i sam Alimpijevic, tako da ce sve to doci na svoje.