Presek - Nema boljeg igrača na svetu od Jokića!

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 19.01.2021.
14:45
Izvor: Sportske.net

Trenutno smo "presekli" statistiku, nema boljeg igrača u ovom trenutku.

EPA-EFE/JASON SZENES
EPA-EFE/JASON SZENES

Povezane vesti

Igrač koji je trenutno u najboljoj formi na svetu definitivno je Nikola Jokić. 

Srpski centar igra fenomenalno, ali nema dovoljnu podršku od ostalih saigrača kako bi njegov Denver imao bolji učinak. 

Kako smo ovo zaključili?

Brojke dosta toga pokazuju, ima ga svuda, u svim mogućim američkim indeksima koji su pokazatelji kvaliteta. 

Onaj najčuveniji je PER indeks koji kaže da je Majkl Džordan najbolji ikad ispred Lebrona Džejmsa, a po njemu je ove sezone Nikola Jokić ubedljivo najbolji košarkaš sa prosečnim indeksom od 31,46. Ispred je Krisa Bučera iz Toronta za skoro 1,5 indeksnih poena. Slede Vučević i Durant. 

Ovaj indeks uključuje apsolutno sve parametre, od onih najbitnijih (poeni, skokovi, asistencije, blokade...), preko procenata šuta, pa sve do učinka u defanzivi i ofanzivi sa igračem na terenu. 

I oni drugi pokazatelji kažu da je Jokić najbolji u ovom trenutku u NBA ligi. 

Pogledajte fantazi poene, Jokić ih ima 57,3 po meču što je za tri više od Dončića, a 5,5 više od Bredlija Bila, 6,5 više od Janisa Antetokumpa. 

Ako gledamo poene po meču, Jokić je 11. trenutno sa 25 poena po utakmici, ali ako gledamo prvih 20 poentera lige, Jokić ima ubedljivo najbolji procenat šuta (57,3%).

Skokovi? Tu je sedmi, ima ih 11,4 po meču. 

Asistencije? Tu je već najbolji, iako je centar. Jedini je sa dvocifrenim prosekom u ligi (10.3), ostavio je iza sebe Luku Dončića i Treja Janga, kao i Krisa Pola. 

Dakle, u ovih 13 utakmica ima prosek tripl-dabl. 

Pričali su mnogi prethodnih sezona kako Nikola nije toliko jak u odbrani, kako previše dozvoljava protivniku, a sada? Pogledajte ukradene lopte, Jokić je 4. u ligi, 1,9 u proseku, više od Kavaja Lenarda, recimo. 

Postoji i jedna statistička kolona koja se zove "efikasnost", Jokić je ubedljivo prvi sa 37,1, ispred Duranta sa 31,7 i Dončića sa 30,8. 

Dakle, jasno je svima, Jokić je trenutno najbolji igrač na svetu, nadamo se da ima snage da to i dokaže do kraja ove sezone. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke