Rezime dana - Pobedi se u zube ne gleda

Autor: Boban Filipović
subota 02.09.2017.
00:01
Izvor: Sportske.net

Startovali smo pobedom protiv najnezgodnijeg rivala iz grupe, te imamo razloga da budemo optimisti u nastavku...

EPA-EFE/EPA/SEDAT SUNA
EPA-EFE/EPA/SEDAT SUNA

Povezane vesti

Vremena za slavlje nema, već sutra nas čeka druga utakmica i duel sa braćom Rusima, ali nije zgoreg da napravimo rekapitulaciju meča sa Letonijom, sada kada su se "ohladile glave".

Bogdan Bogdanović je prema očekivanju preuzeo ulogu lidera, vodio nas je do pobede sa 30 postignutih poena, ali problem je što se mnogo potrošio, igrao je skoro 35 minuta, Đorđević nije smeo da rizikuje da ga duže odmara, u tom slučaju bi pobeda sigurno bila dovedena u pitanje.

Milan Mačvan je imao dabl-dabl učinak (14 pts, 10 sk), kapitenska partija, zameraju mu što je promašio sva četiri otvorena šuta za tri, ali ne treba traćiti dlaku u jajetu, mnogo se trošio, posebno u odbrani, on je najčešće izlazio da smeta centrima koje je čuvao Boban Marjanović, kada su se izvlačili na šut. I on je proveo u igri preko pola sata, moralo je tako, sa Birčevićem na četvorci nije štimalo, optala je i opcija sa  Lučićem kao 'lažnom četvorkom' jer je rano zaradio pet penala, utisak je isuviše naivno i nepotrebno. Vladimir Lučić je inače bio jedan od boljih u prvom poluvremenu, pogodi je dve trojke i imao šest skokova.

Raduje veoma dobra rola Marka Gudurića, koji nije mnogo igrao, tek nešto više od 14 minuta, ali dok je bio na parketu deomonstrirao je u nekoliko navrata da je neustrašiv, nije imao tremu, iako je debitant u seniorskoj reprezentaciji na velikim takmičenjima. Ubacio je devet poena, imao 4 skoka, ukrao dve lopte i udario jednu rampu.

Stefan Jović
takođe zaslužuje pohvale, posebno zbog defanzive, sveo je Strelnieksa na svega četiri poena, imao 4 krađe, ona kada je oteo Porzingisu loptu, posle čega ga je naveo da napravi nesporstku bio je jedan od prelomnih momenata budući da je izbacio iz ritma najboljeg letonskog igrača. Osim toga, podelio je osam asistencija i imao nekoliko lucidnih rešenja pri otvaranju kontranapada.

Boban Marjanović je bio najefikasniji posle Bogdanovića i Mačvana, ali imao je i žute minute. Dobio je dve banane pod samim košem, što ne bi smelo da mu se dešava, a njegove limite u odbrani zbog konstitucije i tromosti su protivnički centri, pre svih Porzingis, znali da iskoriste izvlačenjem na šut i da kažnjavaju.

Bobi i Bertans
EPA-EFE/EPA/SENAT SUNA

Ostali moraju bolje, mnogo bolje. Ognjen Kuzmić je podbacio, moraće u nastavku takmičenja bolje da rešava 'mis meč' situacije sa nižim od sebe i da mnogo više povede računa pri selekciji šuta, Dragan Milosavljević je delovao preplašeno kao na prošlom Evrobasketu, što je nedopustivo za igrača od 28 godina, Vladimir Štimac, Stefan Birčević i Vasilije Micić su bili u minus fazi i nisu dali ama baš nikakav doprinos sa klupe, Branko Lazić je malo igrao da bi mogao da bude podvrgnut kritici, mada je napravio jedan nesmotren faul u finišu, kasnio je u udvajanju, koncentracija tada ne sme da popušta, posebno njemu koji je specijalista za defanzivu.

No, dobro se završilo, na kraju smo pobedili dvocifrenom razlikom, iako to nije realan odraz onoga što se dešavalo na terenu. Sutra nas čeka okršaj sa Rusima, koji su se dobro preznojili da bu upisali startnu pobedu protiv domaćina Turske, kojima nije pomogla ni fenomenalna rola Džedija Osmana (28 pts, 7 sk, 7uk, 4 as - indeks 34). Dobra stvar za naš tim je što ćemo imati više vremena za odor od 'Zbornaje'.

U duelu autsajdera iz naše grupe, Belgija je savladala Veliku Britaniju, a zanimljivo je da je prva reprezentacija koja je na ovom Evobasketu prebacila stotku.

U grupi C, čiji je domaćin rumunski grad Kluž i sa kojom se naša grupa ukršta u prvoj rundi nokaut faze, nije bilo iznenađenja u prvom kolu.

Doduše, Mađari su namučili Hrvate, bili ravnipravan rival u prve tri četvrtine, imali prenost na ulazu u poslendju i pitanje je šta bi bilo da im se nije povredio najbolji igrač Adam Hanga. Španci su masakrirali Crnogorce sa čak 39 poena razlike i od starta stavili svima do znanja da su prvi favoriti za zlato, dok su Česi predvođeni Tomašom Satoranskim (indeks 32) u drugom poluvremenu slomili otppor Rumunije.

Pozivamo vas da nastavite da pratite Evrobasket sa nama, 'spotrske.net' su na licu mesta u Istanbulu i imaju informacije iz prve ruke vezane za naš nacionalni tim, a ako ste do sada slučajno propustili, pogledajte šta su za naš YouTube kanal rekli ljudi iz sveta košarke i kakva su njihova očekivanja od ovog Evropskog prvenstva.




Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Di Magia
Saturday, 02.09.2017
08:44

Cuj Bogdan se potrosio... Pa sta ce da radi onda u NBA gde se igra svako drugo vece utakmica... Kad je Dirk mogao sam da vodi Nemacku do bronze na SP i srebra na EP moze i Bogdan Srbiju..