Sada je jasno - Evo šta Srbiji treba za prvo mesto u grupi!

Autor: Mihajlo Vidojević
ponedeljak 04.09.2017.
22:55
Izvor: Sportske.net

Nakon trećeg kola u Grupi D situacija je prilično jasna. Može li Srbija do prvog mesta na tabeli?

fiba.basketball
fiba.basketball

Povezane vesti

Koliko je bilo važno pobediti Tursku u okviru 3. kola Grupe D na EuroBasketu najbolje svedoči situacija u kojoj se Srbija trenutno nalazi.

Pobeda je vratila osmehe na lica naših reprezentativaca koji sada ponovo mogu da se nadaju da će u evropski deo Istanbula kao prvoplasirana ili drugoplasirana ekipa na tabeli.

Pre nego pogledamo šta je Srbiji potrebno da preuzme prvo mesto na tabeli Grupe D od Rusije valja napomenuti da "Orlove" čekaju utakmice sa Velikom Britanijom i Belgijom i da su pobede na tim mečevima prioritet svih prioriteta.

Ne želimo da razmišljamo o tome šta će biti ukoliko "Orlovi" naprave kiks jer pobede nad objektivno slabijim rivalima našem nacionalnom timu garantuju najmanje drugo mesto u grupi!

Srbija će sa dve pobede koje svi očekujemo grupnu fazu završiti sa skorom 4-1 a od sutrašnjeg duela Rusije i Letonije zavisi da li će "Orlovi" kao prvi ili drugi u dalji tok takmičenja.

Ukoliko Letonija sutra savlada Rusiju, a potom i Tursku, onda postoji velika šansa da naši momci u 1/8 finala idu sa pozicije D1 i samim tim na mnogo lakšeg rivala (Mađarska, Češka ili Crna Gora), naravno, ukoliko ostvare pobede nad Britanijom i Belgijom.

Da bi Srbija mogla da bude prva neophodno je da na kraju grupne faze takmičenja bude u krugu sa Letonijom i Rusijom jer bi u tom krugu u kojem bi sve tri reprezentacije imale skor 4-1 odlučivala koš razlika u međusobnim susretima.

Ukoliko Rusi dobiju Letoniju "Orlovi" će u najboljem slučaju biti drugi a onda bi u 1/8 finala ukrstili sa trećim iz Grupe C što će ponovo biti Mađarska, Češka ili Crna Gora.

Evo i rasporeda u poslednja dva kola Grupe D:

5. septembar: Turska - Belgija, Rusija - Letonija, Srbija - Velika Britanija
7. septembar: Letonija - Turska, Rusija - Velika Britanija, Srbija - Belgija.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

32 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
MultiMagic
Tuesday, 05.09.2017
11:45

Nije bas najjasnije sta se gleda - da li ukupna kos razlika ili medjusobni dueli. Ako se gledaju medjusobni dueli onda bi, ako Rusija ima 4-1 i mi isto, pa i Letonija, Rusija bila prva, mi drugi, Letonija treca. Ali ako se gleda ukupna kos razlika onda moze da se desi da ako imaju te tri reprezentacije 4-1 budemo cak i treci. Na sajtu Fibe mi smo trenutno u grupi iza Letonije, iako smo ih dobili, a oni imaju bolju ukupnu kos razliku i ako je to kriterijum a izgleda da jeste onda bi igraci morali da se potrude da nabiju kos razliku sto vise da ne bi bili na kraju treci. Mada naravno ako Letonija izgubi od Rusije ( ili jos bolje od Turske a Rusiju dobije ) bice nasi sigurno drugi a vrlo moguce cak i prvi posto u odnosu na Rusiju trenutno imamo za 2 poena manju kos razliku sto je dostizno. U sustini jedino u slucaju da se gleda ukupna kos razlika moze se biti prvi, drugacije nikako ako dodje do pravljenja prstena.

avatar
ludjak
Tuesday, 05.09.2017
15:04

kos razlika medjusobnih meceva te tri ekipe....

avatar
barbaroga
Tuesday, 05.09.2017
09:29

Smorilo je ovo prevenstvo, napravili su papazjaniju od takmicenja. Kakav bre Island, Rumunija, Izrael ..... budalastine .... jel se ovde uopste i igraju neke kvalifikacije? Gomila nebitnih utakmica .... Rekao bih da prvenstvo nikad nije bilo slabije. Ovde je jedino Spanija bas jaka, ostale reprezentacije su drasticno slabije nego prethodnih godina. Kad jos dodas i ove trecerazredne ekipe vidis koliko je prvenstvo slabo i koliko se tu igra nebitnih utakmica.

avatar
prike
Tuesday, 05.09.2017
09:27

Da li je neko uzeo ovo u obzir... Sta ako Letonija pobedi i Rusiju i Tursku, a Ruse odere sa desetak razlike, ne mora vise. Eto nas na trecem mestu.

avatar
AFC fan
Tuesday, 05.09.2017
08:25

Može i Letonija biti prva ako tuče Ruse velikom koš razlikom, zar ne?

avatar
magister
Tuesday, 05.09.2017
01:57

Dobro, dobro igramo... Jović ako bude igrao približno, Mačvan, Lučić, Milosavljević, da ostanu na ovom nivou, Boban da se popravi, Bogdan da bude konstantniji... Gudurić da bljesne kad zatreba... To nam je potrebno za medalju. Birčević, Kuzmić, Micić, Štimac, Lazić će zasigurno odigrati solidno, ali nisu oni ti od kojih očekujemo prevagu.

avatar
Tuesday, 05.09.2017
00:04

Ljudi Brianci i Belgijanci su lagani, ali samo da ne zeznemo tu neku glupost sot verujem da necemo, a onda ko god d adoje od CG, Madjara ili Ceha niej porblem, dalje ce biti, izbegavao bih Spaniju i Litvaniju, ko dve najjace reprezentacije. Francuzi su problem ali mislim da mozemo sa njima nekako. U svakom slucaju idamo da damo sto vise.

avatar
Nicklas Bendtner
Monday, 04.09.2017
23:09

Koliko se ja razumijem u ovaj sistem a ispravite me ako grijesim mi ne mozemo biti ispred Rusije ukoliko budemo imali isti skor 4-1 jer su nas oni dobili. Tek ako Letonci savladaju i Ruse i Turke onda ce biti situacija gdje tri ekipe imaju 4-1 skor i tu mozemo biti prvi, sto znaci da Letonci pored Rusa moraju dobiti i Turke inace nema nista od prvog mjesta.

avatar
simbadlija1988
Monday, 04.09.2017
23:43

ako letonci savladaju ruse sa vise od 3 poena razlike mi smo prvi zato sto smo dobili letonce a izgubili sa 3 razlike od rusa naravno treba dobiti zadnje dve utakmice u grupi

avatar
Nole
Tuesday, 05.09.2017
00:05

To su i napisali :)

avatar
chaki
Monday, 04.09.2017
23:06

Odlicno, bolje mozda cesi nego djetici ali svejedno favoriti smo

avatar
Monday, 04.09.2017
23:35

Ок то, пролаз у четвртфинале не би смео да се доводи у питање, надам се да се у четвртфиналу нећемо срести са неком аждајом од репрезентације! :)

avatar
Iznogoud
Monday, 04.09.2017
23:06

Ne kapiram kako se ovo racuna. Ako Rusi izgube od Litvanije, imace 4-1 kao i mi, a i pobedu protiv nas. Kako smo mi onda prvi?

avatar
Dracula
Monday, 04.09.2017
23:41

Letonci moraju da dobiju Ruse a i turke. Onda sa tom racunicom i ako svi ostali rezultati budu dosli, tj. Rusija pobedi britance a mi britance i belgijance, dolazimo u krug od 4-1 izmedju nas, letonije i Rusije. Tu se gleda kos razlika izmedju doticnih timova koja za nas je +7, pobedili letonce sa 10, izgubili od Rusa sa 3. Tu smo najverovatnije prvi jer Letonija bi morala da tuce Rusiju sa 17 razlike ili vise da dodje do +7 a Rusi ako izgube imace manje od trenutnih +3. E, sada treba da Letonci da pobede i Rusiju a mozda teze za njih i tursku da bi dosli do tog scenarija.

avatar
NikolaBuki
Tuesday, 05.09.2017
00:04

Prvo nije litvanija nego letonija a drugo ako mi dobijemo britaniju i belgiji imacemo 4-1 letonija ako dobije ruse i turke imace 4-1 i rusi pored poraza od letonije dobiju britaniju imace 4-1. Gleda se medjusobni skor u trouglu srbija-rusija-letonija mi imamo +10 protiv letonije i -3 protiv rusije to je +7 i bili bi smo prvi pod pretpostavkom da letonija ne dobije rusiju sa vise od 17 razlike jer bi onda imali vise od +7 kos razliku u tom trouglu pa bi letonija bila prva. Minimum 7 razlike treba letoniji da bi bila druga ali i da dobiju turke. Ne znam koliko sam bio jasan?

avatar
Amar Zornic
Monday, 04.09.2017
23:03

Nije vazna pozicija zbog protivnika u narednoj rundi vec zbog izbegavanja Spanaca u daljem zrebu

avatar
Rise up
Monday, 04.09.2017
23:28

Upravo tako izbegavanje Spanaca je kljuc svega odnosno kljuc medalje.Osminafinala CG ili Ceska nije bitno. E sad ono najvaznije je ko ce biti protivnik u cetvrtfinalu i da li tu mozemo da naletimo na Spaniju...

avatar
Dracula
Monday, 04.09.2017
23:47

Po ovom kosturu, mi ako prodjemo 1/8 finala idemo na nekoga iz prve dve grupe, znaci grupe A ili B u 1/4. Sa spancima ili hrvatima ne mozemo do eventualnog 1/2. Da dodam, kao pobednici grupe ne bi se sastali sa pobednikom C grupe do eventualnog finala a sa drugim iz te grupe ne mozemo igrati do eventualnog 1/2.

avatar
Dracula
Monday, 04.09.2017
23:34

Spance koji ako budu prvi u svojoj grupi a po svakoj prilici hoce, izbegavamo do eventualnog finala jedino ako smo mi prvi u svojoj grupi. Znaci, Mi u donjem delu zreba a oni u gornjem. Ako budemo drugi a oni opet prvi, sastajemo se tek u eventualnom 1/2. Mada, kao prvi mnogo lakse se dise, em zbog Spanaca a i 1/4 itd...