SP (kval.) - Favoriti "na mišiće", Litvanci overili vizu za Kinu

Autor: Mihajlo Vidojević
ponedeljak 17.09.2018.
21:27
Izvor: Sportske.net

Reprezentacije Italije, Litvanije i Španije upisale su pobede u drugom kolu druge runde evropskih kvalifikacija za Mundobasket, ali su do njih stigle mnogo teže nego što se očekivalo.

fiba.basketball
fiba.basketball

Povezane vesti

Velikih problema imali su večeras favoriti u Grupi J i I evropskih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kini.

Reprezentacija Italije slavila je na gostovanju Mađarskoj rezultatom 69:63 (20:14, 19:14, 13:23, 17:12) i može se reći da su "Azuri" imali najmanje problema kada su favoriti u pitanju.

Gosti su kontrolisali dešavanja na terenu tokom čitavog susreta, dok se Mađarima u poslednjem minutu ukazala šansa da uhvate priključak ali im to nije pošlo za rukom.

Na trideset sekundi pre kraja, pri rezultatu 66:63 za Italiju Amadeo Dela Vale koristi jedno slobodno bacanje, a Šilard Benke ne uspeva da pogodi trojku nakon čega za Mađare više nije bilo šansi da izbegnu poraz.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Luiđi Datome sa 18 poena i 7 skokova, a dvocifren poenterski učinak kod "Azura" ostvarili su još Nikolo Meli i Pol Biliđa koji su postigli po 11 poena.

David Vojvoda bio je najistaknutiji pojedinac u selekciji Mađarske. Vojvoda je postigao 25 poena i upisao 3 skoka.

Mnogo više neizvesnosti viđeno je u duelima odigranim u Vilnjusu i Madridu.

kalnietis

Litvanci su tek nakon dva produžetka uspeli da savladaju Holandiju rezultatom 95:93 (24:16, 15:23, 18:16, 18:20, 9:9, 11:9), a treba biti iskren i reći da ne bi bilo nimalo nepravedno da su gosti zabeležili pobedu.

Junak pobede litvanskog tima bio je Mantas Kalnietis koji je preuzeo odgovornost u nekoliko poslednjih napada i sa 8 vezanih poena odlučio pobednika.

Kalnietis je prvo vratio Litvance u život nakon trojke Janika Frankea, a potom je zabeležio još pet poena i stavio tačku na trijumf Litvanije.

Košarkaš ASVEL-a bio je najefikasniji u selekciji Litvanije. Kalnietis je meč završio sa 21 poenom, 4 skoka i 5 asistencija, a veliki doprinos dali su Lukas Lekavičius i Eimantas Bendžius sa po 14 poena.

Kod Holanđana petorica igrača sa dvocifrenim poenterskim učinkom. Najefikasniji je bio Šalon Klof sa 19 poena i 5 asistencija.

Španija je u duelu sa Letonijom slavila rezultatom 85:82 (26:20, 25:17, 16:19, 18:26), ali je publika u "ViZing Centru" strepela do poslednje sekunde.

"Crvena Furija" je u poslednjem kvartalu stavila već viđenu pobedu na kocku, pa je na kraju Hoakin Kolom morao da "vadi kestenje iz vatre".

Kolom je bio najefikasniji u redovima domaće selekcije, postigao je 18 poena i upisao 4 asistencije, a pratili su ga Pjer Oriola (15 pts, 11 sk) i Havijer Beiran (14 pts, 4 sk).

Kod Letonaca dvojica igrača sa po 20 postignutih poena. Reprezentaciju sa Baltika predvodili su Janis Strelnieks i Janis Tima, a Martins Meiers ih je pratio sa 16 poena.

Nakon dva kola u Grupi J vodi Litvanija sa maksimalnim skorom (8-0), a slede je Italija (6-2), Mađarska (4-4), Holandija (3-5), Hrvatska (3-4) i Poljska (3-4).

Španci su prvi u Grupi I sa skorom 7-1 ispred Letonije koja ima 5 pobeda i 3 poraza. Ostale selekcija tek treba da završe svoje mečeve osmog kola.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke