Šta traži tenis u 'hramu košarke'?

Autor: Boban Filipović
sreda 24.02.2016.
19:00
Izvor: Sportske.net

Dosta bure u javnosti podiglo se oko 'proterivanja' košarkaša Crvene zvezde Telekom u Vršac za meč za Efesom zbog okršaja tenisera Srbije i Kazahstana u Dejvis kupu. Da li je moralo da ispadne ovako?

Beta/BranislavBožić/Ds
Beta/BranislavBožić/Ds

Povezane vesti

Na dan kada je doneta odluka da hala 'Pionir' ponese ime po "ocu jugoslovenske košarke", profesoru Aci Nikoliću, prva stvar koja 'bode oči' je apsurd da prvi veliki događaj u 'hramu košarke' neće biti košarkaški već teniski.

Dejvis kup reprezentacija Srbije je dobila prednost u odnosu na domaćina u 'Pioniru' KK Crvena Zvezda Telekom, iako, ruku na srce, ovo sportsko zdanje nije ni malo tenisko.

Pribegavanje 'nacionalizaciji' tenisa je samo po sebi veliki apsurd, jer je kristalno jasno da je 'Dejvis kup' samo propisana doza patriotizma na godišnjem nivou da se malo 'nalože mase', naročito kod, uslovno rečeno, malih naroda. On je suštinski bitan otrpilike kao lanjski sneg, ako se napravi paralela sa košarkom otrilike kao neki predsezonski turnir ili npr. Akropolis kup.

Kada se već znalo da je 'Arena' zauzeta zašto je baš moralo da se Kazasi ugoste u 'Pioniru'? Zašto se po 'malomilioniti' put nije pronašao glas razuma da izgura šampiona Srbije koji predstavlja zemlju u najelitnijem košarkaškom takmičenju u Evropi?

Izlišno je i pričati koliko znači 'Pionir' za košarkaše Zvezde i koliko je bitan predstojeći evroligaški meč protiv Efesa, pa je nemoguće ne upitati se iz kog razloga duel tenisera Srbije sa Kazahstanom nije mogao da bude održan van Beograda ako je 'Arena' već optala kao opcija.

Uostalom, FED kup reprezentacija Srbije je nedavno igrala u Kraljevu, ali ne mora da bude opet Kraljevo. Sama pojava jednog od najboljih sportista na svetu u ovom trenutku, Novaka Đokovića, inače velikog Zvezdaša, izazvala bi ogromnu pažnju i na Vrškoj Čuki, kamo li u većih gradovima. Šta je falilo novodaskom 'Spensu', niškom 'Čairu', pa i vršačkom 'Milenijumu' u koji je Zvezda 'proterana'.

No, da se vratimo na ambijent 'Pionira'. Tamo, gde je nemoguće čuti jedan jedini ton tokom intoniranja Evrolige, sada će biti 'tenisko mrtvilo' na tribinama jer tako nalažu pravila 'belog sporta'. A to, jednostavno, nije 'Pionir'.

delije

'Pionir' nije ni plemstvo, ni snobizam, koji su bit i nuspojave tenisa, ne samo kao spota, već i kao društvenog fenomena. Onaj palilulski soc-realizam, plastične klimave stolice, old-skul semafor, kao i istorija i duh ove hale jednostavno nije baš adekvatno mesto za tenisku predstavu, posebno ne u situaciji kada u isto vreme postoji nešto preče. Preče, ne nužno kao bitnije, jer je merenje važnosti u ovom slučaju ipak realtivno, nego kao logičnije iz razloga što košarkaši Zvezde u toj hali redovno treniraju, što im je to druga kuća i domaći teren u pravom smislu te reči, dok će srpski teniseri to raditi možda dan ili dva pred odmeravanje snaga sa nedoraslim rivalom.

'Pionir' uključen na 'MUTE' u petak uveče neće ličiti na sebe, biće nešto što nije, jer će u vreme kada bi trebalo da 'grmi' biti sablasno prazan i čuće se samo zveket udaraca reketa o loptice sa treninga poluanonimnih Kazaha.

Pošto u Srbiji, ovakvoj kakva jeste, ama baš sve ima tendenciju da teži grotesci, ne bi bilo iznenađenje da se ispred hale 'Aleksandar Nikolić' umesto semenki suncokreta i bundeve u fišecima budu prodavale na brzinu odmrznute jagode sa šlagom.

Nole, Vića, Duci i Ziki će da razbiju Kazahstan kao dulek, razbili bi ga na bilo kom mestu u Srbiji i na planeti, dok su šanse košarkaša Crvene zvezde da pobede favorizovani Efes u Vršcu osetno manje nego u svom 'Pioniru'.  

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

21 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Klub Paradoksa
Thursday, 25.02.2016
09:40

Veca bi grota bila da zvezda otvori vec 40 godina otvorenu halu!

avatar
Alen Grr
Thursday, 25.02.2016
09:31

Neki bi da vide Noleta i njegovu igru a neki Zvezdu u "svojoj hali" Pobedićemo ih sve!

avatar
Damir85
Thursday, 25.02.2016
01:29

Spoticanje Zvezde. Postovanje i za Noleta i za tenisere. Mogli su sa igraju bilo gde i svuda bi imali ogromnu podrsku.

avatar
Radovan Filipovic
Thursday, 25.02.2016
11:45

Vi zaboravljate da se Dejvis kup ne igra sada u petak, već 4-6. marta, što znači, za 7 dana, koliko se ja sećam. Ne znam zašto se košarka ne igra u Pioniru (Dvorani Aca Petrović), kada ima još 7 dana do prvog meča, a za postavljanje tvrde podloge ne treba više od 2 dana da se postavi.

avatar
Damir85
Thursday, 25.02.2016
16:25

To se upravo i ja pitam... U najmanju ruku je sve ovo cudno. A utakmica je mnogo bitna.

avatar
Alex DeLarge
Wednesday, 24.02.2016
22:14

Iskreno me interesuje kakav stav Grobari imaju o ovome? Ali onih nekoliko ozbiljnih na sajtu, ne onih likova koji broje svaki nepravilan aut koji Zvezda izvede...

avatar
Vekson
Thursday, 25.02.2016
14:12

Moj lični stav je da je apsurd. Večiti treba da igraju kući, u Beogradu, Pionir ili Arena. A tenis može bilo gdje. Poslednji pasus je potpuno tačan i takvo je stanje.

avatar
Red blood
Wednesday, 24.02.2016
22:07

Da.nKoliko god da su teniseri (da ne ispadnemo bas totalno neposteni isticanjem samo Noletovog imena) uspesni poslednjih godina..ono sto je sustinski vazno je da je Zvezdi taj Pionir mnogo bitniji I neophodniji nego teniserima.nSam mec Zvezde I Efesa nosi vecu tezinu od onog Srbije sa Kazahstanom..jer..trebalo bi svi nasi teniseri da polome po jednu nogu,da bi nas Kazahstan MOZDA dobio..nA na kraju krajeva..dodjemo do nekog cetvrtfinala Dejvis kupa I onda Nole odluci da mu je neophodno da odmara u vreme odigravanja meceva.nStavljam akcenat samo na znacaj Dejvis kupa teniserima,u odnosu na Euroligu kosarkasima.nBas steta.nNadam se da cemo posle meca u Vrscu ipak svi biti zadovoljni I zaboraviti brzo na ovo..

avatar
thekrcun
Wednesday, 24.02.2016
21:55

Uopste mi nije jasna konstatacija,pa tss je rezervisao pionir jos dok se covke neckao dal ce u arenu ili u pionir. Njihovo je pravo da je zakupe,zasto to nije uradila Zvezda,nije pionir njihova kuca,jer pre svega nije u njihovom vlasnistvu,ko zakupi njemu prostor.

avatar
Grobar Niksic
Wednesday, 24.02.2016
21:38

pa neka idu u svoju kucu... zeleznik nije daleko... vazniji je novak nego fmp

avatar
3x3
Thursday, 25.02.2016
02:58

Jos jedan pametnjakovic.

avatar
Sad il\' nikad!
Thursday, 25.02.2016
21:44

Pa da , vaznije je da nasi dobiju Kazahstance koje mogu da dobiju i na ulici , nego da neki nas klub bude u top8 Evrope...

avatar
Korner-Pixi-GOOOOOOL
Wednesday, 24.02.2016
21:29

Kome smeta mocna Zvezda pa joj na sve nacine spoticu nogu.

avatar
NIKE
Wednesday, 24.02.2016
21:04

Zadnji pasus sve objasnio!

avatar
Her Vien
Wednesday, 24.02.2016
21:01

Hvala bogu, sada znam zašto mi je ovo omiljeni sajt na internetu...Glas razuma...Svaka čast Novaku i tenisu, ali oni mogu bilo gde da igraju i ogrešili su se u Zvezdu mnogo koja na najbolji način predstavlja Srbiju u Evropi...

avatar
Kalinari
Wednesday, 24.02.2016
20:37

U svemu se slazem.

avatar
Dropkick Murphys 01
Wednesday, 24.02.2016
20:34

Potpisujem sve sto sto je napisano,u slovo!!!

avatar
S-I-M-K-E_
Wednesday, 24.02.2016
20:13

Zato sto za Novaka Djokovica zna citava planeta i treba da Srbija cijeni takvog sportistu i da bude privilogovana sto mogu da ga gledaju uzivo u Pioniru...Kakva crna kosrarka,kakva Zvezda,Novak je 300x bitniji,covjek je najbolji sporista na svijetu.

avatar
Dropkick Murphys 01
Wednesday, 24.02.2016
21:41

Pa zasto onda Kraljevo,Kragujevac,Nis,Novi sad ne bi bili prilici da ga gledaju.......Da se malo nesto desava i u unutrasnjosti,ili u Vojvodini npr,a ne sve u Beogradu.....U tom slucaju bi bilo dobro i Zvezdi i ljudima u gore pobrojanim gradovima.....Ovako,bice pun Pionir fensera koji ce doci da se slikaju za fb i da budu vidjeni....

avatar
Klub Paradoksa
Thursday, 25.02.2016
09:44

Jes treba na Spensu da se igra davis cup!

avatar
.
Wednesday, 24.02.2016
20:13

Kvinsi Miler like this