Top 10 košarkaških momenata u 2022 - Partizan, Holand, Jokić, Braun...

Autor: Lazar Nikolić
petak 30.12.2022.
13:15
Izvor: Sportske.net

"Jurohups" izabrao.

fiba.basketball
fiba.basketball

Povezane vesti

Ostala su još samo dva dana do kraja 2022. godine, a specijalizovani košarkaški portal "Jurohups" napravio je listu 10 najboljih košarkaških momenata koji su obeležili godinu na izmaku.

Njihova lista izgleda ovako.

 Bursina eliminacija Partizana

U osmini finala Evrokupa Partizan je bio veliki favorit protiv turske Burse u prepunoj beogradskoj "Areni", ali je ekipa srpskog trenera Dušana Alimpijevića trojkom Džona Holanda, sadašnjeg košarkaša Crvene zvezde izborila produžetak i u njemu slavila sa 103:95.

Manresino čudo u Ligi šampiona 

Manresa je godina "lutala" između prve i druge lige Španije. Klub iz Baskije nije igrao u završnici evropskog takmičenja još od 1998. godine kada su stigli do polufinala Kupa Koraća. A onda su 2022. stigli sve do finala Lige šampiona i postigli neverovatan uspeh.

 Nikola vs Janis šou

Sećamo se dobro meča između Srbije i Grčke u kvalifikacijama za Mundobasket naredne godine. Tog 25. avgusta u "Areni" gledali smo duel između dvojice najboljih evropskih, a verovatno i svetskih košarkaša današnjice, Nikole Jokića i Janisa Adetokumba. Srbije je pobedila sa 100:94 nakon produžetka, a Jokić postigao 29 poena, dok je Janis ubacio čak 40.

Jokić MVP (ponovo)

Centar Denver Nagetsa ostao je MVP NBA lige i u 2022. godine. Tako je Srbin postao prvi Evropljanin koji je de godine uzastopno proglašen za najboljeg u najjačoj ligi na svetu. Jokić je imao 27.1 poen, 13.8 skokova i 7.9 asistencija u novoj MVP sezoni.

Poljaci uznemirili Dončića

U verovatno najupečatljivijem meču na proteklom Evrobasketu Poljska je šokirala tadašnjeg šampiona Evrope Sloveniju predvođenu NBA zvezdom Lukom Dončićem i slavila sa 94:86. Mateuš Ponitka odigrao je utakmicu karijere i vodio svoj tim do istorijske pobede sa 26 poena 16 skokva i 10 asistencija.

Povratak Virtusa

Velikan iz Bolonje osvojio je Evropkup i vratio se u Evroligu nakon 20 godina. Ekipa trenera Serđa Skariola predvođena srpskim plejmejkerom Milošem Teodosićem stigla je do evropskog trofeja pobedom nad Bursom u finalu, bilo je 80:67, i tako opravdala ulogu jednog od najvećih favorita u takmičenju.

Tenerife osvojio Ligu šampiona

Manresa je napravila senzaciju osvajanjem srebrne medalje, a šampion Lige šampiona za 2022. godinu postao je Tenerife. Najzaslužniji za drugu titulu španske ekipe bili su iskusni Šermandini i Salin, kao i najbolji igrač takmičenja legendarni Marselinjo Uertas.

Efes odbranio titulu

Efes je "sporo" započeo sezonu, ali se ekipa trenera Ergina Atamana "dizala" kako je odmicalo takmičenje u Evroligi. Aktuelni šampion izborio je plasman na Fajnal-for u Beogradu, a tamo je još jednom blistao srpski reprezentativac Vasilije Micić. Efes je u uzbudljivom finalu bio bolji od Real Madrida sa 58:57, a Micić proglašen za MVP-a Fajnal-fora. Tako se ponovio scenario iz 2021. godine, kada su Micić i Efes takođe bili najbolji u Evropi.

Golden Stejt je osvojio to

Niko nije očekivao da će Voriorsi biti konkurenti za šampionski prsten u 2022. godini, ali su stigli do nove titule u NBA ligi. Briljirao je Stef Kari koji je postao najbolji trojkaš svih vremena, vratio se Klej Tompson, a sjajne partije pružili su Endrju Vigins i Drejmond Grin. Kari je na kraju proglašen za MVP-a NBA finala u kojem su Voriorsi bili bolji od Boston Seltiksa.

Špansko zlatno leto

Pre odlaska na Evrobasket Španija nije bila u krugu favorita. Na poslednjoj FIBA listi bili su tek sedmi, a u timu nije bilo zvezda poput Jokića, Janisa i Dončića. Ipak, sjajni selektor Serđo Skariolo našao je dobitnu formulu angažovanjem naturalizovanog Amerikanca Lorenca Brauna koji je momentalno postao lider tima. Španci su u finalu savladali Francusku i pokazali da tim ne čine najboljih 12 igrača, već 12 koji najbolje funkcionišu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke