Treća u nizu, Top 8 je opet na vidiku - Trinkijeri upoznao evroligaški Partizan!

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 29.12.2022.
22:31
Izvor: Sportske.net

Partizan svih 40 minuta vodio i potpuno zasluženo stigao do pobede.

2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Posle pobeda nad Efesom i Fenerbahčeom u prethodna dva kola, košarkaši Partizana su večeras pred svojim navijačima u ''Štark Areni'' savladao minhenski Bajern sa 83:77 u meču 16. kola Evrolige.

Ovo je sedma pobeda Partizana ove sezone u Evroligi, Bajern je ostao na pet.

Ovaj susret bio je posebno zanimljiv zbog prvog susreta Andree Trinkijerija i Partizana posle njihovog rastanka sredinom 2020. godine. Bivši trener Partizana je dočekan aplauzima, pa i ovacijama sa tribina, baš kao i bivši igrači crno-belih Vladimir Lučić i Ognjen Jaramaz, što se ne može reći za Korija Voldena koji je iz Partizana najpre otišao u Crvenu zvezdu, pa tek onda u Bajern.

Partizan je od samog početka meča uspostavio kontrolu rezultata. Vrlo brzo su domaći poveli sa 11:2 na krilima raspoloženog Jama Madara koji je u tom kratkom periodu upisao šest poena.

Bajern se ubrzo vratio serijom 7:0, ali posle Obradovićevog tajm-auta Partizan ponovo uvećava svoju prednost. Zek Ledej je u tom periodu nagovestio da bi mogao da se vrati u nekadašnju formu, ali je Partizan pre svega energičnom igrom u odbrani uspevao da održi vođstvo, jer u napadu stvari nisu funkcionisale onako kako smo navikli od crno-belih u većem delu sezone.

To se pogotovo odnosi na šut za tri poena, a jedinu trojku za crno-bele u prvom poluvremenu postigao je pomenuti Ledej. Dodatni problem bio je defanzivni skok, što je Bajern pokušavao da iskoristi, ali ne dovoljno da napravi preokret.

Najbolji period Partizanove igre bilo je nekoliko minuta pred kraj druge četvrtine, kada je Aleksa Avramović svojim ulaskom uneo novu energiju u odbranu crno-belih. Usledilo je nekoliko lakih poena i razlika je vrlo brzo postala dvocifrena - 41:29 na poluvremenu. U tim trenucima je bio neki opšti utisak da je šteta što je moralo da se ide na pauzu taman kada je Partizan zaigrao odlično.

I zaista, ispostavilo se da je poluvreme uticalo da se prekine taj Partizanov ritam, pa je početak treće četvrtine podsetio  na ono što se dešavalo i početkom druge, kada je Partizan imao problema u napadu. Šut za tri poena i dalje ih nije služio, ali su Madar i Lesor ponovo počeli sjajno da sarađuju i Partizan je održavao dvocifrenu prednost.

Međutim, čim je Madar izašao iz igre, Partizan je opet ostao bez rešenja u napadu, pa je Bajern prišao na 49:42.

Željko Obradović je reagovao tajm-autom, posle kog se konačno ''probudio'' Dante Egzum. Pogodio je svoju prvu trojku, zatim još dva njegova poena i Partizan se vraća na ''plus 12'' - 54:42.

U poslednjih deset minuta Partizan je uneo deset poena prednosti, bilo je 59:49 za crno-bele, ali onda sledi nova kriza u igri Partizana, uz nekoliko loših odluka u odbrani, pa Bajern prilazi na 68:63.

Taj nalet gostiju je svojom trojkom uspeo da odbije Džejms Naneli, važne poene nešto kasnije pogađa i Ledej, ali je i Bajern sve bolje igrao u napadu kako se bližio kraj meča.

Prerano su crno-beli ušli u problem sa faulovima u poslednjoj deonici, što su košarkaši Bajerna koristili da sve češće sa linije slobodnih bacanja dolaze do lakih poena, pre svih Rubit koji na taj način smanjuje na 73:69. 

Dante Egzum je uspeo da pogodi odlah posle povratka u igru, ali Hanter pogađa trojku na drugoj strani i Bajern prilazi na 75:72! Srećom po crno-bele, Egzum nije želeo da dozvoli još jednu dramatičnu završnicu, usledili su novi njegovi poeni, a Partizan se vratio na ''plus sedam'' - 79:72.

Ledej je zatim doneo Partizanu i još veću prednost, ali opet nije moglo bez neizvesnosti! Bajern se novom mini-serijom još jednom vraća u igru, smanjili su gosti na 81:77 i imali napad na pola minuta pre kraja. Ali, Lesor je ''rampom'' zaustavio pokušaj Otela Hantera za tri poena, na drugoj strani je Madar fauliran i tu je pitanje pobdnika bilo rešeno.

Egzum je sa 19 poena bio najefikasniji u ekipi Partizana, ponovo je sjajan bio i najbolji skakač Evrolige Matijas Lesor sa 16 poena i 11 skokova, a veliki doprinos pobedi dali su i Ledej sa 15 poena i devet skokova i Madar sa 14 postignutih poena.

Na drugoj strani odličan iskusni Otelo Hanter sa 16 pona i 14 skokova, Jaramaz je upisao 14 poena, baš kao i Rubit, koji je dodao i 10 skokova.

Standings provided by Sofascore


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke