Zvezda je živa, serija je živa! Šut služio crveno-bele kada se lomilo za smanjenje na 2:1

Autor: Nemanja Janošev
nedelja 18.06.2023.
23:14
Izvor: Sportske.net

Serija se produžava, Partizan je propustio prvu meč loptu.

ABA League/Emilija Jovanović
ABA League/Emilija Jovanović

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Partizan sa 91:78 u trećem meču finala AdmiralBet ABA lige produživši tako seriju za barem još jedan duel.

Uvertira nije bila slika koju smo želeli da vidimo, ali nakon što su se tenzije smirile, a meč kasnio 25 minuta, ono zbog čega smo svi (ili bar većina) bili u "Pioniru", moglo je da počne. Ponovo velika borba, sa dosta smena u vođstvu, fizičkih duela, oscilacija, napetosti... Iako ih šut nije služio u generalnom pogledu, za razliku od rivala, igrači Crvene zvezde pogodili su sa distance onda kada se "lomilo" i tako su izvojevali trijumf koji obezbeđuje nastavak serije. 

Na prve poene čekali smo minut i po kada je Luka Mitrović posle pik en rol igre sa Lukom Vildozom zakucao za uvećavanje ionako uzavrele temperature u “hramu košarke”. Isti igrač je uvećao prednost na 4:0, ponovo sa niskog posta. Vrlo agresivnu odbranu igrala je Crvena zvezda, Partizan je imao dosta problema sa prenosom lopte, a o tome svedoči podatak da je Branko Lazić već posle dva minuta imao dva faula.  

“Post” gostujućeg tima prekinuo je trojkom Alen Smailagić kada je ostao izolovan. Nošeni izuzetnom energijom u “Pioniru”, Zvezda preko pet vezanih poena Nemanje Nedovića za prvi tajm-aut Željka Obradovića. Taj razgovor je urodio plodom, pa je Partizan odgovorio preko Madara i Pantera na istovetan način - serijom 0:5. Produžili su crno-beli taj niz novim poenima Kevina Pantera, ovog puta trojkom za 9:11 i prvo vođstvo na utakmici. Zvezda je znala da je šut sa distance ozbiljno oružje rivala i bilo je neophodno agresivnije da brane tu liniju. 

Na sredini prve deonice videli smo ponovne nepotrebne scene kada su se na parketu opet našli predmeti, što umalo nije dovelo do odlaska igrača Partizana u tunel. Ubrzo je došlo do čarki ispod obruča koji je napadao Partizan. Nezgodan doskok imao je Dante Egzum posle kontakta sa Fakundom Kampacom. Zaista, mnogo toga videli smo u prvih 10 minuta ili zapravo pola sata koliko je zapravo trajao uvodni kvartal. Vođstvo se smenjivalo i prednost je pred drugu deonicu bila na strani gostujućeg sastava. 

Zvezdin šut za tri nije postojao (1/8) u prvih 12 minuta, nisu pronalazili ni one “lakše” poene, dok je Partizan to činio za manju nervozu na tribinama. Tada preko Vildoze domaćin stiže do trojke, a potom i posle “popravnog” Luke Mitrovića i do serije od 5:0. Bio je to na neki način pokretač za Ivanovićev tim, ali ipak se utvrdilo da bez aduta spolja sve ide mnogo teže. Partizan je u međuvremenu dospeo do problema sa faulovima, pa su tako na odmor otišli sa trojicom koja imaju tri faula – Lesor, Egzum, Smailagić. Zvezda uprkos svemu, nije uspela da ima prednost na poluvremenu, a “krivac” za tako nešto bio je Džejms Naneli trojkom uz faul i to u trčanju gostujućeg tima. Nešto što nismo gledali toliko često u minulim mečevima. 

Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Ponovo je Zvezda nošena Lukom Mitrovićem otvorila period igre. Sjajni centar je plesao na parketu i bio ključna figura domaćina u napadu. Istovetan recept tražio je Partizan - pokušaj izolacije i pronalaska otvorenih ili manje otvorenih pozicija za trojke. Uglavnom su uspešno prevazilazili prepreke. Niko od ekipa nije uspevao da se odvoji od rivala, egal utakmica vladala je u “Pioniru”. Dobra stvar za Partizan bila je ta što se broj faulova njegovih igrača kojima je pretilo isključenje dugo nije menjao, sve dok Smailagić po ulasku s klupe to nije promenio što je razljutilo Željka Obradovića. 

Tada je Zvezda našla “kvaku” i preko pika Vildoze i Martina došla do najvećih “+7” na ovoj utakmici. Partizanov šut je izostajao u tim trenucima, ali ponovo su savršeno iskoristili svoj poslednji napad u deonici i preko Dantea Egzuma došli do poseda zaostatka. pred poslednjih 10 minuta igre. 

To je promenio Luka Vildoza svojom drugom trojkom na utakmici. Dao je polovinu trojki svog tima do datog momenta na ovom duelu. Na drugoj strani, čovek koji je održavao Partizan u sprintu Dante Egzum skrivio je četvrti faul na osam minuta do kraja i morao odmah na klupu. Nekoliko sekundi kasnije, Branko Lazić postiže takođe svoju drugu trojku, ali i pravi četvrti faul, dok na drugoj strani Jam Madar odgovara. 

Pojavljuje se tada ponovo Nemanja Nedović i kreira sopstvenu seriju od 7:0, te je došlo do nove najveće prednosti na  ovoj utakmici, a prve dvocifrene za “+10”. Zvezda je uspela da sačuva stečeni višak, a lakše im je bilo posle petog faula Dantea Egzuma.   

Zvezda je posle izvesnog vremena bila predvođena kvartetom igrača. Nemanja Nedović je imao 19 poena, po 16 su imali Petrušev i Mitrović, a Vildoza je dodao dva manje. Dante Egzum je predvodio Partizan sa 16 poena, Jam Madar je bio sjajan sa 15 (4/4 za tri), 12 je ubacio Panter.

Četvrti meč finalne serije na programu je u utorak od 19.00 sati na istom mestu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke