Zvezdina nada za Top 8 i dalje tinja

Autor: Darko Mitrović
petak 25.02.2022.
11:21
Izvor: Sportske.net, Nemanja Janošev

Može li aktuelni šampion AdmiralBet ABA lige do čuda?

Srdjan StevanovicStarsportphoto ©
Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Povezane vesti


Košarkaši Crvene zvezde u petak nastavljaju takmičenje u Evroligi i pred njima je duplo kolo ove sedmice, jer, nesvakidašnje, igraće i u nedelju.

Ekipi Dejana Radonjića predstoje utakmice poslednje trećine elitnog takmičenja i i dalje tinja nada da bi mogli da izbore mesto među najboljih osam. Matematika kaže tako, teorija je nešto drugačija, ali velika odskočna daska u tom pohodu mogla bi da bude injekcija samopouzdanja utkana prošle nedelje.

Tada su crveno-beli, kako je vrlo dobro poznato, osvojili Kup Radivoj Korać pobedivši najvećeg rivala Partizan i breme koje su nosili da odbrane trofej podignut u Novom Sadu prošle godine bio je verovatno nikada veći. Zašto? Crvena zvezda je dominirala godinama unazad u domaćim okvirima, dok je Partizan uspevao da dođe do po kojeg Kupa, ali ne i da napravi iskorak u AdmiralBet ABA ligi.

Minulog leta, projekat „parnog valjka“ zastrašio je Jadran, pa samim tim i Crvenu zvezdu. Budžet koji je Partizan stvorio, uz dolazak najtrofejnijeg evropskog stručnjaka Željka Obradovića s razlogom je ulio veliku dozu pritiska u redove aktuelnog branioca trofeja u sva tri takmičenja. Evroliga jeste važna za Crvenu zvezdu, ali čast i ulog koji domaći trofeji sa sobom nose, u doba novog Partizana, ipak ne mogu da se porede. Stoga je Kup Radivoj Korać imao veliki značaj za četu koju sa klupe predvodi Dejan Radonjić.

Prekaljeni stručnjak je uistinu stručnjak za podizanje trofeja sa Crvenom zvezdom. Ovaj tim je „glatko“, bez da ijednog trenutka gube na bilo kojoj od tri utakmice Kupa u Nišu, osvojio trofej.

Crvena zvezda je u dokazala da je u ovom trenutku najbolja ekipa u Srbiji. Prema trenutnom stanju, to ne može da se pobije ni pogledom na tabeli AdmiralBet ABA lige, ali vremena da se to preokrene i dalje ima. Aktuelni šampioni sva tri takmičenja u domaćim okvirima su do „Žućkove levice" stigli na razoran način i u tri meča protiv Radničkog, Mege i Partizana pobeđivali svoje rivale s prosečno 26 poena razlike!

Prosek svakako „vadi" trijumf nad Radničkim od 44 poena viška, ali Mega je zaostala 19, a Partizan 17, te je jasno da je dominantna igra krasila ekipu Dejana Radonjića. Ovaj Kup crveno-belima će definitivno biti vetar u leđa i injekcija samopouzdanja za nastavak takmičenja, a crnogorskog stručnjaka na klupi ekipe može da raduje i odlična rola pojedinaca.

Pre svega, tu se misli na Stefana Markovića, koji je dosta osporavan otkako je stigao na Mali Kalemegdan. Mora se reći - s razlogom. Ali, kada se kritikuje, tu smo, kada se hvali, takođe moramo biti tu. Isprva je bilo vidljivo da Pefiju nedostaje fizičke spreme. Dugo je hvatao ritam, a Zvezda je sa njim u polju izgledala neorganizovano, sa nejasnom idejom kada Marković ima loptu u naručju. To se u Nišu promenilo. Radonjić mu je ukazao poverenje, a ovaj je to uzvratio. Iako je uzorak mali i na osnovu njega se ne može suditi kako će Marković izgledati u nastavku sezone, mogao bi biti inicijalna kapisla za povratak samopouzdanja nekadašnjeg igrača Virtusa.

Protiv Mege ga nije bilo u većoj meri, te za četiri minuta nije upisao niti jedan poen, ali je u susretu sa Radničkim dao 16, uz četiri pogođene trojke, dok je, što je još važnije za njega i saigrače, ubacio 13 u finalnom meču sa Partizanom šutirajući spolja 3/4. Nije se plašio da preuzme odgovornost i osim trofeja, veliki plus za Dejana Radonjića je dobra rola Stefana Markovića. Nikola Kalinić je jedini igrao u sve tri utakmice, s tim da je protiv Radničkog, odmah po dvocifrenom broju minutaže završio duel. Nije hteo Radonjić da ga forsira, ali je uprkos tome Kalinić bio dvocifren, što je pretočio i u naredna dva duela.

Trener Crvene zvezde može biti zadovoljan i izuzetnom igrom Ostina Holinsa, koji više ne deluje kao košarkaš bez trunke samopouzdanja u napadu. Odbrana mu "radi" od starta sezone, ali je u fazi ofanzive često birao pogrešna rešenja i neretko promašivao. Mimo Kupa, može se reći da je njegova forma u porastu, a u Nišu je to samo i potvrđeno, što je dodatni razlog za zadovoljstvo u taboru crveno-belih. Ne treba zaboraviti ni MVP-a Nejta Voltersa, ali on je u većem delu dosadašnjeg toka sezone, baš kao i Kalinić u određenoj konstanti, uz manje padove, što se podrazumeva. Trofej na jugu zemlje bi trebalo da bude prekretnica i za domaće igrače poput Dejana Davidovca i Ognjena Dobrića, koji su navikli svoje navijače na bolje partije u završnicama sezona.

Kako rekosmo, svi ovi faktori su od i te kako velike važnosti za ono što predstoji Crvenoj zvezdi u nastavku sezone. Svega nedelju dana od podizanja prvog trofeja u sezoni, crveno-bele očekuju dva meča u Evroligi – susreti sa Panatinaikosom u Atini i Fenerbahčeom u Beogradu. Zvezda je u prvom meču deklasirala PAO u Beogradu budući da su ih sveli na svega 48 poena spram 81 koliko je dao domaći tim. Ekipe su u približnom rangu po kvalitetu, s tim što je Zvezdina odbrana neuporedivo kvalitetnija, a sa motivisanim i preporođenim pojedincima, crveno-beli bi mogli da upišu drugu duplu pobedu ove sezone u Evroligi pošto su prethodno dva puta savladali takođe grčki tim – Olimpijakos! Grci im „leže“ u ovom trenutku, a ako spreče Nemanju Nedovića da se razgoropadi. Imao je srpski plej solidnih partija protiv bivšeg kluba, a najbolja se pamti iz marta 2016. godine kada im je ubacio 22 poena u u porazu njegove Unikahe u Evroligi.

Kada je Fenerbahče u pitanju, nesvakidašnji termin za Evroligu i nedelja, taman posle derbija, mogla bi da užari atmosferu u dvorani „Aleksandar Nikolić“. Još ako fudbaleri ovog kluba pobede, Fener bi mogao da se zaledi. Stoga, iako su se zahuktali u poslednje vreme pod vođstvom Saše Đorđevića, vrlo lako bi mogli da kapituliraju u Beogradu.

Sa dve eventualne pobede, nada Crvene zvezde da mogu u nastavak Evrolige ponovo bi oživela. Zvezda bi u tom sluaju došla do 11 pobeda, a pod uslovom da Fener ne trijumfuje u kneževini protiv Monaka, sustigli bi tim Saše Đorđevića i bili na pobedu od njega. Turski sastav je trenutno deveti sa pobedom manje od Uniksa čija forma je u padu. Serija pobeda bi Crvenoj zvezdi vratila prekopotrebno samopouzdanje, posebno ako se zna da im lidersko mesto u AdmiralBet ABA ligi praktično nije problem. Međutim, prema projekciji, 18 ili 19 pobeda biće dovoljno za mesto među osam najboljih, što u ovom slučaju znači da Crvenoj zvezdi nedostaje devet ili deset trijumfa u preostalih 11 utakmica. To nije realno kada se uzme u obzir da u rasporedu imaju rivale kao što su Real, Barselona, Anadolu Efes, CSKA... Ništa nije u rukama Crvene zvezde, a opet sve jeste. Ako vežu trijumfe, karte su otvorene, a domaći parket će se usijati.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke