Zvezdo, kako do TOP 8?

Autor: Mihajlo Vidojević
subota 13.12.2014.
11:18
Izvor: Sportske.net

Do kraja preliminarne runde takmičenja u Evroligi ostalo je da se odigraju još mečevi 10. kola kada će Crvena zvezda Telekom konačno znati imena rivala u TOP 16 fazi. Ipak, već sada možemo da projektujemo izgled grupa na osnovu trenutnih plasmana.

Beta/BranislavBožić/Dr
Beta/BranislavBožić/Dr

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde Telekom obezbedili su plasman u TOP 16 fazu prošlonedeljnom pobedom nad Valensijom, a sinoć su u Pireju izgubili šansu da preliminarnu rundu završe kao prvoplasirani u grupi "D".

Nakon sinoćnih utakmica Olimpijakos je zacementirao prvu poziciju u grupi "D" a Zvezda će usled pobede Laboral Kuće nad Valensijom morati da se bori za drugo mesto sa španskim klubom.

Samo trijumf nad Laboral Kućom Zvezdu ostavlja na drugoj poziciji i ukoliko puleni Dejana Radonjića iskoriste prednost domaćeg terena jasno je da ćemo crveno-bele u nastavku takmičenja gledati u grupi "E".

Za sada su mesto u grupi "E" obezbedili aktuelni šampion Evrope Makabi kao drugoplasirani tim grupe "B" i Panatinaikos kao trećeplasirani u grupi "C".

Tek nakon utakmica poslednjeg kola biće poznati preostali učesnici grupe "E" ali, kao u slučaju Crvene zvezde Telekom, možemo da naslutimo ko bi mogao da završi u društvu Makabija i Panatinaikosa.

Kostur

Grupa A:

Pođimo od prvoplasiranog iz grupe "A". Biće to Real Madrid ili Efes koji o prvoj poziciji odlučuju u međusobnom duelu. Prvu utakmicu dobio je Efes što znači da ekipi Dude Ivkovića odgovara bilo kakva pobeda baš kao i Realu koji trenutno ima trijumf više od Efesa. Imajući u vidu da se derbi igra u Madridu očekuje se da Kraljevski klub overi prvu poziciju u grupi i takmičenje nastavi u grupi "E".

Mesto u grupi "E" rezervisano je i za trećeplasirani tim iz grupe "A". Tu poziciju trenutno drži Uniks ali nije izvesno da će na njoj i ostati. Lako se može dogoditi da se formira trougao između Uniksa, Nižnjeg i Žalgirisa pošto postoji verovatnoća da sve tri ekipe završe takmičenje sa skorom 5-5.

Jasno je dakle da Nižnji i Uniks igraju odlučujuću utakmicu u poslednjem kolu a tim koji pobedi imaće plasman u TOP 16 u džepu. Ovde je svaka prognoza nezahvalna jer svaka od tri navedene ekipe može do treće pozicije i plasmana u grupu "E".

Grupa B:

Grupa "B" daje drugoplasiranu i četvrtoplasiranu ekipu grupi "E" što znači da će uz Makabi mesto u grupi "E" obezbediti Unikaha ili Alba. Španski i nemački klub imaju skor 4-5 ali u poslednjem kolu Alba ima lakši posao jer dočekuje Cedevitu dok Unikaha odlazi u goste Makabiju. Prognoza je da će pored Makabija u grupu "E" ići Unikaha što nije dobra vest.

Grupa C:

Pored Panatinaikosa iz grupe "C" doći će još Barselona ili Fenerbahče. Kako Barselona ima pobedu više a u poslednjem kolu gostuje Panatikanikosu, lako bi moglo da se dogodi da Fener savlada Bajern te da uz poraz Barse dođe na isti broj pobeda i poraza i isti međusobni skor. U tom slučaju bi odlučivala koš razlika.

Grupa D:

Što se tiče Zvezdine grupe, ako ostanemo pri pretpostavci da će crveno-beli savladati Laboral i plasirati se u grupu "E" kao drugoplasirani u svojoj grupi, onda je ostalo da se dozna ko će biti četvrtoplasirani tim.

Galatasaraj ima težak posao jer mora da dobije Olimpijakos a da Neptunas izgubi od Valensije u gostima kako bi se plasirao u TOP 16 fazu i ponovo izašao na megdan Zvezdi. U suprotnom Neptunas će napraviti prvorazredno iznenađenje i otići među 16 najboljih u Evropi.

Ako podvučemo crtu ispod svega što smo ovde govorili, grupa "E" izgledala bi ovako:

1. Real Madrid
2. Makabi Tel Aviv
3. Panatinaikos
4. Neptunas
5. Barselona/Fenerbahče
6. Crvena zvezda Telekom
7. Uniks/Žalgiris/Nižnji
8. Unikaha

Jasno je da ovo nije 100% izvesna varijanta, posebno ako se ima u vidu da u nekim situacijama nije uopšte zahvalno davati bilo kakvu prognozu pa nam ostaje da vidimo sa kime će Zvezda završiti u grupi.

Nadamo se samo da crveno-beli neće prokockati ono što su do sada stekli jer bi poraz od Laboral Kuće značio igranje u grupi "F" sa timovima kao što su CSKA Moskva, Olimpijakos, Armani, Alba i Anadolu Efes.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

5 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Саша Симић
Saturday, 13.12.2014
12:26

Po trenutnom stanju stvari deluje da je pametnije da izgubimo od Laborala jer mi ova grupa F deluje daleko lakse. A opet, lepo je igrati i protiv atraktivnijih rivala iz grupe E.

avatar
Saturday, 13.12.2014
13:13

Koga bre briga za atraktivne rivale??Dogovorite se pa igrajte prijateljske, vidite kako cete sto lakse u TOP 8 a tamo ih svakako necete moci izbeci. Sad treba dobiti sto lakse a ne sto atraktivnije.

avatar
Стефан Б.
Saturday, 13.12.2014
14:14

Po prvi put da se slažemo za nešto vezano za Zvezdu :)

avatar
Anonymous
Saturday, 13.12.2014
14:06

Po cemu smatras da je druga grupa laksa? Da li poznajes moc timova u toj grupi? CSKA I Fener su zverski jaki timovi (po meni dva najjaca tima u EL), dok Efes, Olympiakos i Armani su izuzutno jaki i nezgodni, kako mislis protiv takvih timova po trenutnom rasporedu snaga? Po cemu neko uopste moze da kaze da je druga grupa laksa I da se necemu nada, ne znam, ne razumem stvarno...