Balkanska veza za Fenerov evropski sjaj!

Autor: Milovan Longinov
četvrtak 14.03.2024.
12:00
Izvor: Sportske.net

Istanbulski velikan je prolazio kroz brojne turbulencije na evro-sceni, a sada...

Povezane vesti

Da li je ovo ''ta'' sezona, pitaju se ovih dana navijači turskog Fenerbahčea uz nadu da bi njihov tim konačno mogao da stigne do prvog evropskog trofeja u klupskoj istoriji dugoj 116 godina.

Optimizam u ''žuto-plavom'' delu Istanbula je značajno porastao posle ubedljivog trijumfa Fenera prošlog četvrtka u Briselu (3:0) protiv lidera belgijskog šampionata, Rojal Union Sen Žiloaza (USG), u prvom meču osmine finala Lige konferencija.

Samim plasmanom u osminu finala Fenerbahče je ostvario svoj najbolji rezultat u ovom najmlađem evropskom takmičenju, s obzirom da ga je pretprošle godine praška Slavija zaustavila u plej-ofu za ulazak među 16 najboljih u Ligi konferencija. Međutim, ambicije slavnog istanbulskog kluba su mnogo veće i sada su na dobrom putu da ih i ostvare. U četvrtak će ekipa Fenerbahčea imati odličnu priliku da pred svojim navijačima makar sačuva prednost koju je stekla u Briselu i da overi plasman u četvrtfinale, a onda već počinje da se oseća i miris trofeja.

Značaj ubedljivog briselskog trijumfa je utoliko veći ako se ima u vidu da USG još od 30. novembra nije odigrao utakmicu u kojoj nije postigao bar jedan gol, a to mu se desilo u četvrtak protiv Fenera. Da takav epilog uopšte nije bio slučajan, svedoče i reči trenera istanbulskog kluba Ismaila Kartala posle 3:0 u Briselu.

"Moji saradnici i ja smo veoma dobro analizirali protivnika do najsitnijih detalja, nismo išli kući danima. Naš plan je funkcionisao. Želimo da prođemo ovu rundu. Koji god zadatak sam dao svojim igračima, oni su to uradili kako sam hteo i čestitam im.

Znali smo da USG postiže golove iz kornera. Oni imaju viši tim od nas. Preduzeli smo mere predostrožnosti zbog toga. Međutim, iako često postižu golove iz prekida, ovaj tim je primio i 7 golova iz prekida ove sezone. Mi smo dobro vežbali za to i naš prvi gol je došao na taj način'', rekao je trener Fenerbahčea.

Kapiten reprezentacije Srbije Dušan Tadić je prošlog leta iz Ajaksa prešao u Fenerbahče i za sada se ispostavilo da je to bio odličan potez i za njega, i za ovaj turski klub koji se odlučio da ekipu pojača iskusnim fudbalerima sa Balkana, s obzirom da je uz Tadića stigao i Edin Džeko iz Intera, a nešto kasnije i Rade Krunić iz Milana. Ako vam kažemo da je Džeko na 34 dosadašnje utakmice postigao 22 gola, uz devet asistencija, a Tadić 13 golova (od toga jedan u Briselu za konačnih 3:0) i 11 asistencija na 43 utakmice u svim takmičenjima, onda je potpuno jasno kakav je njihov uticaj na ovogodišnje rezultate Fenera koji se u turskoj Superligi bori i za titulu prvaka sa gradskim rivalom Galatasarajem.

To su ujedno i dva najtrofejnija turska kluba. Od osnivanja profesionalne turske Superlige 1957. godine, najviše titula ima Galatasaraj – 23, Fenerbahče ga prati sa 19 titula, a Bešiktaš je treći sa 16 i to su tri najznačajnija turska kluba. Ipak, Galatasaraj se izdvaja i po tome što je 2000. godine osvojio  evropski trofej, tadašnji Kup UEFA, a zatim i UEFA Superkup, pa ne treba previše objašnjavati koliko u rivalskom Fenerbahčeu žele da i oni ostvare nešto slično, možda već ovog proleća u Ligi konferencija.

Ako pogledamo unazad kroz istoriju evropskih takmičenja, Fenerbahče je najbliži jednom evro-trofeju bio u sezoni 2012/13, kada je stigao do polufinala Lige Evrope. Pod vođstvom trenera Ajkuta Kodžamana, Fener je u toj sezoni najpre vodio borbu za ulazak u grupnu fazu Lige šampiona, ali ga je na poslednjem koraku zaustavio moskovski Spartak, pa su se ''žuto-plavi'' preselili u Ligu Evrope. Tu su bili dominantni u svojoj grupi, u konkurenciji Menhengladbaha, Marseja i AEL-a iz Limasola, a onda su u nokaut fazama takmičenja pred Fenerom padali BATE Borisov, Viktorija Plzenj i rimski Lacio.

Usledilo je to polufinale protiv Benfike, a euforija u Istanbulu je bila na vrhuncu. Fener je na svom ''Šukru Saračoglu'' stadionu dobio prvi meč sa 1:0 golom Korkmaza, a pravdu na toj utakmici delio je naš Milorad Mažić. Taj ''minimalac'' nije bio dovoljan za plasman u finale, jer je u revanšu u Lisabonu Benfika slavila sa 3:1. Gaitan je već u devetom minutu doveo domaće u vođstvo, izjednačio je Dirk Kajt iz penala, a onda je ulogu junaka utakmice preuzeo Oskar Kardoso koji sa dva svoja pogotka odvodi lisabonske ''orlove'' u finale. Podsetimo, to je bilo ono finale koje je rešio naš Bane Ivanović i golom u nadoknadi vremena doneo trofej Čelsiju.

Vredna pažnje je i Fenerova sezona 2007/08 u kojoj je istanbulski klub stigao do četvrtfinala Lige šampiona, sa Matejom Kežmanom kao centralnim napadačem. Grupnu fazu je završio na drugom mestu iza Intera, onda je u dramatičnom dvomeču sa Seviljom posle penal-serije stigao među osam najboljih, ali tamo mu se kao nepremostiva prepreka pojavio Čelsi. Opet je Fener dobio prvi meč na svom terenu minimalnim rezultatom. Ovoga puta bilo je 2:1, golovima Kazima Ričardsa i Dejvida, ali su u revanšu na Stamford Bridžu londonski ''plavci'' opravdali ulogu favorita i golovima Mihaela Balaka i Frenka Lamparda izborili mesto u polufinalu.

Međutim, između ta dva pomenuta uspeha, Fenerbahče je prošao i kroz težak period koji mu se kasnije i ponovio. Posle osvojene titule 2011. godine, otkrivena je afera nameštaljki, a sumnjalo se da je Fenerbahče u svemu tome imao veliku ulogu. Predsednik Fenera Aziz Jildirim je bio na spisku 30 osoba koje su bile u pritvoru zbog sumnji u fudbalsku korupciju.

Zbog istrage koja je bila u toku, turska fudbalska federacija je u leto iste godine pod pritiskom UEFA zabranila Fenerbahčeu da učestvuje u Ligi šampiona. Fenerbahče je izbačen iz elitnog evropskog takmičenja samo 24 sata pre nego što je obavljen žreb grupa, a njegovo mesto je zauzeo Trabzonspor.

Vratio se Fener u velikom stilu, pomenutim plasmanom u polufinale Lige Evrope 2013. godine, a onda, par meseci kasnije usledio je novi šok!

Sudski proces je još uvek trajao pred Sudom za sportsku arbitražu u Lozani, posle žalbe koju je Fenerbahče uložio, ali početkom naredne sezone je još jednom izbačen iz evropskih takmičenja, jer je sud potvrdio da je Fenerbahče nameštao ishode utakmica u sezoni 2010/2011, što mu je na kraju pomoglo da osvoji titulu u turskom šampionatu. Ta odluka je obelodanjena tokom leta 2013. godine, posle dvomeča Fenerbahčea sa Arsenalom u poslednjoj rundi kvalifikacija za Ligu šampiona. Arsenal je obe utakmice rešio u svoju korist, sa 3:0 i 2:0, pa je Fener trebalo da nastavi takmičenje u grupnoj fazi Lige Evrope, ali je pomenuta sudska odluka zaustavila njegov evropski put, sve do 2015. godine, jer mu je ujedno zabranjen nastup u Ligi šampiona i za narednu sezonu ukoliko izbori plasman u ovo takmičenje.

Novo razočaranje za navijače turskog velikana dogodilo se na startu sezone 2015/16, kada je Fener eliminisan već u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona u dvomeču sa Šahtjorom (0:0 i 0:3), ali je uteha stigla kroz nastupe u Ligi Evrope, gde je zaustavljen u osmini finala od portugalske Brage. Sličan razvoj događaja bio je i naredne sezone, s tim da je Fener stao u šesnaestini finala Lige Evrope, u dvomeču sa Krasnodarom.

Ipak, najveće (evropsko) razočaranje za navijače Fenerbahčea u poslednjih nekoliko godina dogodilo se početkom sezone 2017/18, kada je tim iz Istanbula startovao u kvalifikacijama za Ligu Evrope ''tesnom'' pobedom u dvomeču sa austrijskim Šturmom, a onda je skopski Vardar napravio veliko iznenađenje u plej-ofu kvalifikacija i oba puta savladao ekipu Fenerbahčea - sa 2:1 i 2:0.

S obzirom da tada još uvek nije bilo Lige konferencija, evropski put Fenera za tu sezonu je bio okončan. Uz ''prazan hod'' od 2019. od 2021. godine, poslednjih nekoliko učešća u evropskim takmičenjima nisu bila tako loša za ovaj turski klub, s obzirom da je stizao do evropskog proleća, ali nije imao snage za nešto više od toga. Možda je sada došlo vreme da baš ovo bude Fenerovo proleće...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke