Bešiktaš protiv Fenera, za crno-bele nije važna samo pobeda

Autor: Milovan Longinov
nedelja 29.11.2020.
15:33
Izvor: Sportske.net

Oni su treći klub ali imaju čime da se podiče...

EPA-EFE/ERDEM SAHIN
EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Povezane vesti

Navijači Fenera će odbaciti rivalstvo sa Bešiktašom, smatraju Galatasaj za jedinog pravog protivnika, mada nije jasno kako objasniti 32 trofeja koje imaju crno-beli. Ovo je takođe sudar dva kontinenta, i „Čarsi“ verovatno najpoznatiji navijači u Turskoj, moraju da pređu u Aziju da bi igrali protiv Fenera.

Upravo su navijači ono čime se diči Bešiktaš. Ova grupa, radikalna u svojih shvatinja slobode naginje levici, bila je ključ u pobuni na trgu Taksim i najviše propatila posle žestoke osvete vlasti.

Oni za rivala kažu da Fenerbahče ima navijače samo kada pobeđuje, dok je Bešiktaš i u najgorim godinama klub koji ima ogromnu podršku.Tek petina Turaka navija za crno-bele, ali oni sebe vole da smatraju navijačkom elitom i reći će vam da je Bešiktaš stil života.

Najstariji su od tri turska giganta, prvi su se suprotstavili Englezima koji su igrali ligu za sebe u Otomanskoj imperiji. Posle Ataturkove revolucije oni su bili na neki način simbol republike, a „J“ koje je jedino strano slovo u nazivima turskih klubova „BJK“ je oznaka za „jimnastic“, odnosno činjenicu da je klub prvo bio gimnastička sekcija do početka druge decenije prošlog veka.

Stadion „Inonou“ je sedamdesetih i osamdesetih bio pakao, nema numeracije, svi su želeli pod pokrivenu tribinu, ko je jači stajao je tu, pa je vođena borba za prevlast, a kažu da je bilo opasno gledati utakmice Bešiktaša. Oni su za razliku od drugih velikih klubova tolerantni prema manjinama, svako je dobrodošao, ukoliko navija za klub. Tu leži koren levičarske klice na tribinama od koje se plašila svaka konzervativna vlada.

baner

Zlatne godine bile su početkom devedesetih kada su osvojili tri titule u nizu, vodio ih je Englez Gordon Miln. Tri godine pre toga igrali su četvrtfinale KEŠ, eliminisali Tiranu, onda im je APOEL sa Kipra, pretpostavljate zbog čega prepustio meč bez borbe, ali ih je razbio Dinamo iz Kijeva. Bešiktaš je igrao i početkom veka četvrtfinale Kupa UEFA, ali su im snove o ponavljanju uspeha Galatasaraja razbili Lacijali.

Oni su sa opasnog Inonua koji je renoviran prešli na Vodafon Park, to je naravno isti stadion, ali mnogo moderniji, inače ime starog stadiona je počast Ismetu Inoneu drugom predsedniku republike koji je bio veliki navijač kluba.

I pored progresivnih stavova (Erdogan je naterao predsednika kluba da se ogradi od navijača), pristalice Bešiktaša su opasne. Recimo, kada su navijači provalili sa tribine da se 2001. obračunaju sa tribinama, invalid u kolicima je nekim predmetom gađao golmana Pitera Kjaera.

baner

Bešiktaš je uvek posmatran kao tim nižih klasa, došljaka, za razliku od Galate i Fenera njima pobeda nije na prvom mestu. Postoji studija da berza skače kada Bešiktaš pobeđuje, zbog fanatizma navijača. Njihov kvart, njihova pravila, presrećni su kada pobede. Inače Čarsi, ima slovo „A“ kao simbol anarhije, a zastave sa Čeom su se mogle videti na tribini kroz istoriju. „Amigo“ kako se zovu vođe, iako grupa insistira da su svi jednaki je Alen Markarijan, Jermenin, što svemu daje posebnu notu.

On je upucan, na tribinama su se pojavili transparenti „Alen za Papu“ i „Blagoslovi nas Alene“, što je razbesnelo konzervativnu javnost.

Takođe kada je njihov napadač Paskal Numa vređan na rasnoj osnovi što je često u Turskoj, čitav stadion je doneo transparente sa natpisom „Svi smo crnu“. Bešiktaš je poslednju titulu slavio kada je inaugurisan novi stadion 2016. godine, odbranili su je naredne sezone, ali su u ovom veku bili prvaci samo četiri puta. Pre nekoliko godina igrali su ponovo četvrtfinale LE, ispali od Liona na penale. Prošle godine su bili treći, ove imaju nove probleme sa finansijama pa ni ambicije nisu velike već kasne sedam bodova za Fenerom...

baner

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke