Bogatstvo za Maradonin dres iz '86, nepoznat kupac oborio rekord!

Autor: Aleksandar Golubović
sreda 04.05.2022.
20:40
Izvor: Sportske.net, Beta

Neverovatna svota novca.

Povezane vesti

Dres koji je nosio Dijego Maradona kada je postigao kontraverzni gol "Božijom rukom" protiv Engleske na Svetskom prvenstvu u Meksiku 1986, prodat je danas za 9.3 miliona dolara, što je najviša cena ikada za jedan komad sportske opreme.

Aukcionar Sotebi prodao je dres na onlajn aukciji koja je zatvorena danas, a identitet kupca nije otkriven.

Maradona je postigao dva gola protiv Engleske, u četvrtfinalu svetskog prvenstva 22. juna 1986. u Meksiko Sitiju, samo četiri godine nakon što su Britanija i Argentina vodile rat oko Foklandskih ostrva.

Prvi gol Maradona je postigao rukom, ali sudija to nije video i priznao je gol. Maradona je posle meča rekao da je gol postignut "malo Maradoninom glavom, a malo rukom Božijom".

Maradonin drugi gol na tom meču, kada je predriblao skoro ceo tim Engleske i savladao golmana Pitera Šiltona, 2022. godine je proglašen "golom veka" u anketi Fifa.

Nakon meča Maradona je zamenio dres sa engleskim vezistom Stivom Hodžom, koji ga je dugoročno pozajmio Engleskom nacionalnom muzeju fudbala u Mančesteru, pre nego što ga je stavio na aukciju.

Maradona, koga mnogi smatraju navećim igračem svih vremena, borio se sa zloupotrebom kokaina, a preminuo je u novembru 2020. u 60. godini života.

Prethodni rekord za jedan komad sportske opreme iznosio je 5.64 miliona dolara za dres Bejb Ruta iz Njujork Jenkisa, i ostvaren je na prodaji 2019.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke