Brajton - Od ponora do zlatnog doba!

Autor: Milovan Longinov
četvrtak 14.03.2024.
10:30
Izvor: Sportske.net

Neverovatan skok kluba iz poznatog izletišta…

Povezane vesti

Bila je 1997. godina, a Brajton je bio pred nestankom sa fudbalske mape. Praktično se sve svelo na meč sa Herefordom u poslednjem kolu četvre lige, poznato je da se timovi koji ispadnu u Konferenciju ili Nacionalnu ligu teško vraćaju u englesku fudbalsku piramidu, kada jednom padnu u poluprofesionalni status.

Da stvar bude gora za "Galebove", dve godine ranije su prodali stadion Goldston Graund da bi prodali dugove, pa su par godina igrali u Džilindžemu. Posle toga su se preselili na najgore mesto na svetu. Tako su ga krstili navijači, u pitanju je Vajtdin stadion koji nije fudbalski, već atletski Tribine su bile udaljene, nije bilo nikakve zaštite od kiše i vetra pa je sve delovalo nadrealno.

U pomenutom meču protiv Hereforda koji je bio za opstanak u četvrtoj ligi, uspeli su da izjednače golom Robija Rejnelta i nekako prežive. I to je možda i prelomni trenutak u novijoj istoriji kluba iz najpoznatijeg letovališta u Engleskoj. Jer, četiri meseca kasnije je za 100 funti, verovali ili ne, "Sigalse" kupio lokalni biznismen Dik Najt, tačnije konzorcijum koji je on predvodio. Iako su još dugo ostali na užasnom Vajtdinu, ali je napravljen plan za novi stadion u Falmeru.

Ipak, novca nije bilo, a onda se pojavio Toni Blum.

On je postao treća generacija Bluma koji su u klubu, deda je bio potpredsednik i umro je od infarkta na putu na jednu gostujuću utakmicu. Tata Blum je nasledio bogatstvo, a sin Toni ga proširio. Iako je poznat kao sjajan igrač pokera i čovek koji je uspeo u industriji klađenja, već je imao zavidno bogatstvo. U svetu pokera su ga zbog odsustva emocija i veštog blefiranja zvali "Gušter".

Za njega je bilo pitanje časti, a ne potrebe, pristao je da izgradi novi stadion za oko 100 miliona funti da bi zauzvrat postao prvi čovek Brajtona. Mnogi su mislili da se kocka, Brajton je bio tada treća liga, ali Toni je imao plan. Pre svega, Brajton je fudbalska sredina, čak više od recimo Sautemptona ili nekih poznatijih klubova.

Jer, tamo zaista nema ničega drugog osim leta, kada se veliki broj stanovnika Londona spusti na primorje. Ali, kada se kratko leto završi, ostaju zatvorene radnje, dosada, napuštena obala i jedino fudbal. Brajton nije nikada igrao u sadašnjoj PL, ali je krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih uspeo da provede četiri godine u eliti i stigne do finala FA kupa. Taj poraz od Junajteda je simbolično označio kraj najuspešnije ere. Inače odigrana su dva meča na Vembliju, u prvom je bilo 2:2, ali je ponovljenu utakmicu Junajted dobio lako. Tih godina, pa i posle ispadanja u niži rang na tadašnjem stadionu (rekli smo, prodali su ga polovinom devedesetih zbog dugova) okupljalo se oko 30 000 ljudi.

Ali ako premotamo prvu deceniju našeg veka, malo toga su osim golovi Bobija Zamore vredni pomena, vratili su se u drugi rang, ali odmah ispali dva puta u nizu.

Kako rekosmo, sa Blumom su deceniju kasnije stvari krenule uzlaznim tokom. Prvo je urugvajska legenda Gas Pojet vratio klub u Čempionšip, da bi posle nekoliko pokušaja 2017. posle 34 sezone pod Krisom Hatonom Brajton uspeo da se dokopa elite. Tokom tih godina napravljena je sjajna skautska služba, Blum je znao šta radi, dao ideju i sve prepustio stručnjacima. Rezultat je kupovina malo poznatih igrača iz drugorazrednih liga, ali i manjih evropskih klubova, odnosno siromašnijih. Rezultat su igrači poput Bisume, Kaiseda, MekAlistera koji su napunili klupsku kasu. Iako navijači nikada nisu do kraja poverovali da će za takve prodaje biti nađena zamena, upravo se to dešava iz godine u godinu. Recimo Irac Ferguson je buduća velika stvar u engleskom fudbalu, a klub je postao toliko ozbiljan da je recimo stigao Ansu Fati na pozajmicu iz Barselone.

Mnogo pomaže "Starlizard", Blumova analitička kompanija za klađenje i softver, pa je jasno da je ova primorska varijanta "Manibola" u prednosti nad ostalim engleskim klubovima. Nisu tu stali, Blum je kupio Rojal Union Sen Žiloa 2018. kao prateći klub. Oni su sada na putu da postanu šampion Belgije, a jasno je da služe za razvoj igrača, plus igrači sa drugih kontinenata za samo pet godina dobiju pasoš. Ovo je slično onome što je Brentford uradio sa Mitjitlandom, ali sa više uspeha. Jer "Pčele" nisu videle Evropu, Brajton jeste prvi put, grad je slavio kao nikada pre. U centru svega je Blum koji je sigurno najznačajniji čovek u istoriji "Galebova".

Ovo partnerstvo sa Rojal Unionom ne znači da će automatski kvalitetan igrač završiti u Brajtonu, jer ako se pojave bogatiji, Blum prodaje igrače i iz Belgije. Ne zaboravite da su prodavali igrače i većim klubovima u Belgiji, ali i da je Bonifejs otišao u Leverkuzen, Maltežanin Tedi Teuma u Rems, Marokanci Kandus, El-Azuzi u Gent i Bolonju i tako dalje, uzeli su 40 miliona od prodaje igrača iz Rojal Uniona. To je sića, ako se uzme u obzir da je Brajton od Sančeza, Kaiseda i MakAlistera, uzeli 170 miliona evra.

Posebna priča je DeZerbi koji je, iako i Blum priznaje da to nije očekivao digao ekipu na još veći nivo od Grejema Potera. Rezultat je Evropa, Brajton je stabilan u gornjem domu, ali neće ponoviti prošlu sezonu u ligi. Niko nije ni očekivao jer je Evropa dupla obaveza, ali svejedno i ova sezona je uspešna. Italijan često menja tim, rotira, cilj mu je da bude svež kada se odlučuje.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke